Vodafone
Vodafone

Noha a külföldi telefonhasználat díjai az elmúlt években rohamosan csökkentek - és lassan át is térünk a roaming díjak nélküli, egységes EU-s számlázásra -, még mindig bárkivel könnyen megtörténhet, hogy belesétál az országhatáron kívüli adathasználat néhány meglepően költséges csapdájába. Mik ezek, és hogyan kerülhetjük el őket?

Ki nem hallott már hatalmas mobilszámlákról, amit egy-egy megszokásból megnyitott applikáció, nagyobb levélcsatolmány vagy fájl letöltése után kapott valamelyik ismerősünk, csupán azért, mert nem volt tisztában a külföldi mobilhasználat rejtett veszélyeivel?

Hogy velünk ez biztosan ne történjen meg, még indulás előtt gondoljuk végig a következőket:

  • Használom-e majd a telefonom külföldön?
  • Ha igen, akkor mire és mennyit; milyen funkciókra, szolgáltatásokra lesz majd szükségem?
  • Tudok-e wifit használni, avagy végig a saját készülékem adatforgalmára kell majd hagyatkoznom?
  • Ha a telefonom adatforgalmát fogom használni, akkor milyen lehetőségeim vannak az adott országban arra, hogy ennek költségét minimálisra csökkentsem?

Ha az Európai Unión belül utazunk, nincs nagy okunk az aggodalomra. A legtöbb szolgáltató már nagyon kedvező csomagokat kínál külföldre látogató előfizetőinek, sőt, a Vodafone új, EU-s tarifáival már díjmentesen roamingolhatunk az unió egész területén, és ugyanúgy használhatjuk a mobiltelefonunkat, mintha itthon lennénk. Ha az EU-n kívülre visz az utunk, akkor mindenképpen ellenőrizzük a szolgáltatónk adott országra érvényes roaming tarifáit, illetve a direkt erre a célra kínált kiegészítő csomagokat. Így már nem érhet bennünket meglepetés hanghívásainkkal és SMS üzeneteinkkel kapcsolatban. Ugyanakkor, mindig érdemes fejben tartani, hogy az adott csomagon belül felhasználható adatforgalom mennyisége is korlátozott, így ha átlépjük a megengedett keretet, könnyen megeshet, hogy telefonszámlánk jóval magasabb lesz a megszokottnál.

VILÁG NAPIJEGYEK
A Vodafone Világ Napijegyei (Afrika, Amerika, Kelet-Európa és Ázsia) már 39 EU-n kívüli országban teszik lehetővé a gazdaságos és kényelmes mobilhasználatot. A Világ Napijegyekkel hazai perc- és SMS-díjjal telefonálhat és üzenhet haza külföldről, valamint szabadon netezhet az itthoni adatkerete erejéig. Ha felhasználja rendelkezésre álló keretét, bármikor vásárolhat kiegészítő opciót az interneten keresztül ugyanannyiért, mint itthon.

Ezekre figyeljünk

1. Használjunk off-board alkamazásokat!

A külföldi útjaink során gyakran használt szolgáltatások közül az egyik legnagyobb adatforgalom-fogyasztók a nem megfelelően kiválasztott navigációs eszközök, amikkel ugyan garantáltan célba érünk, de használatuk folyamatos mobilinternet-kapcsolatot igényel. Az itthon megszokott eszközök helyett próbáljunk ki inkább off-board alkalmazásokat, amik előre letöltött adatok alapján irányítanak minket úti célunkhoz.

2. Kapcsoljuk ki a szinkronizációt!

A mindennapjaink részévé vált, rutinszerűen használt funkciók és applikációk megnyitása is rengeteg adatot fogyaszthat a háttérben. Ezek jó része folyamatosan frissíti magát, szinkronizál. A legáltalánosabb példa erre az új leveleink letöltése, aminek gyakoriságát könnyedén szabályozhatjuk, így postafiókunk csak akkor frissül, amikor azt mi akarjuk. Ugyanezt megtehetjük a telefonunkon futó összes többi alkalmazással is. Azokat, amiket nélkülözni tudunk az utazás napjai alatt, egyszerűen ki is kapcsolhatjuk, míg a fontosabbak frissítésének gyakorisága kézzel is beállítható.

3. Próbáljunk ki adatforgalom-csökkentő applikációkat!

Ha nyaralás alatt sem szeretnénk lemondani arról, hogy kedvenc weboldalainkat böngésszük, érdemes azok mobilbarát verzióját megnyitni. Ezek kifejezetten mobiltelefonos használatra készültek, így nem csak az oldal lesz átláthatóbb és könnyebben kezelhető, de – és ami most a mi esetünkben a legfontosabb - sokkal kevesebb adatmozgást igényelnek, mint az eredeti, asztali gépre optimalizált változataik. Hatékony megoldás lehet ugyanerre a problémára egy adatforgalom-csökkentő applikáció telepítése is, mely segítségével a telefon már eleve tömörített formában tölti le a megnézni kívánt weboldalakat és egyéb tartalmakat.

Go offline

Ha a fent leírt tippek ellenére is inkább úgy döntünk, hogy a legbiztonságosabb megoldást választva mégsem akarunk adatforgalmat generálni utazásunk során, egyszerűen csak kapcsoljuk ki az adatroaming funkciót, amint elhagyjuk az országot. Így telefonunk egyáltalán nem fog letölteni semmit, ha csak nem csatlakozunk vele egy wifi hálózathoz. Kikapcsolt adatroaminggal ugyan majd nem tudjuk ellenőrizni beérkezett leveleinket, és Facebookon sem lesz könnyű bejelentkezni a tengerpartról vagy egy nyüzsgő piac közepéről, de talán, a nyaralás hevében ez nem is jut majd eszünkbe olyan sokszor. Hagyjuk ezeket akkorra, amikor újra egy ingyen wifi közelébe érünk. Használjuk az egy-egy ebéd vagy kávé utáni perceket arra, hogy az aktuális étterem vagy kávézó hálózatára felcsatlakozva intézzük el internethez kötött teendőinket: posztoljuk az elmúlt órákban készült képeinket és élményeinket, elolvassuk a legfontosabb híreket, esetleg ellenőrizzük halaszthatatlan leveleinket.

Végül, ha nem csak fizikailag szeretnénk távol lenni, de szellemileg is el akarunk szakadni megszokott világunktól a tökéletes nyugalom és pihenés érdekében, akkor egyszerűen csak kapcsoljuk ki telefonunkat! Használjuk ki, hogy pár napra „indokoltan” eltűnhetünk a világ szeme elől, és élvezzük ki a garantáltan költségek nélküli, 100%-os offline nyaralás szabadságát!Az oldalon elhelyezett tartalom a Vodafone Magyarország Zrt. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.