Vodafone
Vodafone

Nem gyakorlott bringás, de szeretne egy napra kiszakadni a mindennapokból, és aktívan kipihenni a hét fáradalmait? Nem akar órákat tekerni vagy emelkedőkkel megküzdeni, de élvezni szeretné a táj és a természet szépségeit? Csak egy napot tud kirándulásra szánni a hétvégédből? Itt a megoldás: pattanjon e-bringára, és kerekezze körbe a Velencei-tavat!

Kerékpártúrája indulási pontja Gárdony legyen, ahol az idén elindult e-bike bérbringa rendszer velencei-tavi kölcsönzőjében egyszerűen kibérelhet egyet azokból az elektromos rásegítéssel feltuningolt kerékpárokból, melyek garantálják, hogy egy pillanatra se fáradjon el útja során. Ezeket a bringákat is kell tekerni, viszont a beépített elektromotor segítségével nem okozhat gondot a terep sem: fütyörészve biciklizhet a pákozdi emelkedőkön, és a Bence-hegy tetejére érve is csak a panoráma miatt áll majd el a lélegzete.

Miután Gárdonyban beszerezte a bringákat, akár mindkét irányba elindulhat a tó mentén. Mégis praktikusabb Agárdon keresztül Dinnyés felé kezdeni a túrát, hisz a tó nyugati és déli fele bővelkedik a természeti szépségekben. Ennek megfelelően kevésbé lakott hosszabb, viszont annál látványosabb szakaszokon kerekezhet. Ha mégis a keleti oldal felé indulna Gárdonyból, a strandok, palacsintázók és lángosozók sora még az út nagyobb részének megtétele előtt könnyen elcsábíthatja egy-egy hosszabb pihenőre, fürdőzésre.

©

Első állomásként ajánlott egy alig félórás pihenőt tenni Agárd egyik csendes öblében, ahol a Chernel István Madárvárta gyűjteményét megnézve megismerkedhet a Velencei-tó délnyugati részén található nádasainak és mocsaras vidékeinek páratlan madárfaunájával.

A nyugati parton továbbindulva a Dinnyési-Fertő Természetvédelmi Területet érintve a Velencei-tavi Madárrezervátum mentén vihet végig az útja. Itt - kis szerencsével – könnyen találkozhat a régi helybéliek által öreg bujárnak nevezett búbos vöcsökkel, büdös pannival (törpegém) vagy fütyülő sneffel (vöröslábú cankó) is.

Következő állomást Pákozdon keresztül, a dimbes-dombos táj ellenére is fáradság nélkül közelítheti meg. A Pákozd-Sukorói Csata egykori helyszíne bővelkedik történelmi érdekességekben: tegyen egy sétát a Nemzeti Katonai Emlékparkban, és látogasson el a Don-kanyarban elesettek emlékét őrző kápolnához is.

Ha megéhezik, és vitt magával elemózsiát, azt a közelben található Pákozd-Sukorói Arborétum e célra kialakított, ivóvízzel és tűzrakási lehetőséggel is rendelkező pihenőhelyén elfogyaszthatja. Ha inkább egy étteremben csillapítaná étvágyát, akkor viszont térjünk be az ugyancsak pár percre lévő szúnyog-szigeti halászcsárdába. A jól megérdemelt ebéd után pihenésképp egy 30 perces sétahajózásra is benevezhet a sziget hajóállomásáról.

A tó északi partvonalán továbbgurulva, egy alig egyórás kitérővel letesztelheti az elektromos bicikli teherbírását: tekerjen fel a Bence-hegyi kilátóhoz, és csodálja meg a tavat teljes egészében. A hegyen útba ejthet néhány pincészetet is, és megállhat Vörösmarty Mihály présházánál is.

A velencei ófaluba beérve - ahogy egyre közelebb és közelebb visz a kerékpárút a tóhoz - lassan azon is elkezdhetünk gondolkodni, hogy hol álljunk meg egy hosszabb fürdőzésre, hátrahagyva bérelt kerékpárjainkat.

©

Kifinomult lopásmegelőző rendszer – nem csak e-bike tulajdonosoknak

Velotrack egy biztonságtechnikai szolgáltatás kerékpárosok részére. A kerékpárba épített eszköz GPS vevővel, mozgásérzékelővel gyűjti az adatokat, és a Vodafone M2M (machine-to-machine) kártyájával elküldi az adatokat egy szerverközpontba. A felhasználók kerékpárjaikat iOS és Android rendszerű okostelefonon illetve webes felhasználói felületen tudják lezárni. Ha a kerékpár megmozdul, azonnal értesítést kap a tulajdonos, az alkalmazás segítségével lekérdezheti a statisztikákat a megtett útjairól, sőt – amennyiben van rá jogosultsága –, akár családtagjai, ismerősei útvonalait és éppen aktuális tartózkodási helyüket is láthatja.

Ugyan érdemes ezeket a bicikliket gondosan lezárni, ha hosszabb időre a parton hagyjuk őket, komolyabban mégsem kell aggódni az esetleges lopások miatt. A bringák biztonságát egy olyan biztonságtechnikai szolgáltatás garantálja, aminek segítségével lopás esetén a bicikli mindenkori pozíciója azonnal lekövethető a bérbeadó hely által. Így nyugodtan, akár több órára is magára hagyható a bérelt kerékpár, amíg a Tóbíró strand mély vízében úszik, vagy épp kipróbálja az ugyancsak ott található wakeboard pályát. Ha sekélyebb vizekre, pancsolásra vágyik, esetleg úszni még nem tudó gyermekekkel kirándul, érdemes tovább haladni a part mentén. Így elérhetjük a Velence Korzó és Szabadstrand területét, ahol homokos, gyermekbarát strand és rengeteg étterem várja a biciklistákat.

Velencét elhagyva a 7-es út mellett haladva érhet vissza Gárdonyba. Szállodák, kedves kis üdülők, csendes nádasok és további strandok mellett visz majd el az utunk. Érdemes kivárni a kora estét, hisz a déli partról csodálatos látvány a tó és a felette húzódó Velencei-hegység az esti fényekben.

Kellemes biciklizést!Az oldalon elhelyezett tartalom a Vodafone Magyarország Zrt. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

NASA: elhagyta a Naprendszert a Voyager–2, már a csillagközi térben utazgat

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról