Üdülés Ausztriában
Üdülés Ausztriában

Hát- és derékfájás, visszerek, lábgörcs – csak néhány a terhesség során beköszöntő kellemetlen testi tünet közül. Ám ma már egyre több olyan mozgásforma és szolgáltatás áll a kismamák rendelkezésére, melyek képesek enyhíteni a fájdalmakat, és felfrissítik, könnyedebbé teszik az egyre elnehezülő testet.

1. Finom áramlás nagy pocakkal

Ha valaki szeretne tudatosan felkészülni a szülésre, illetve megőrizné kondícióját a várandósság ideje alatt is, a legjobb, amit tehet, ha a terhesség tizenharmadik-tizennegyedik hététől legalább heti egy alkalommal eljár kismama jógára. A kimondottan várandósok számára megalkotott Birthlight módszerrel a jógaóra során elsősorban a gátizmok erősítésére kerül a hangsúly, hiszen a gáti szakasz különösen nagy terhelésnek van kitéve a terhesség hónapjai, illetve a szülés folyamán.

Az erős, edzett gátizom a vajúdáskor rugalmasabban tágul, így gátmetszésre kisebb eséllyel kerül sor a kitolási szakaszban, szülés után pedig könnyebben és gyorsabban gyógyul. Előzetes jógatapasztalat és más edzettség nélkül is, akár a szülésig gyakorolható a kismama jóga, hiszen erősíti a terhesség előrehaladtával egyre nagyobb terhelés alá kerülő hátizmokat, illetve lazítja a medence körüli ízületeket is. Továbbá segít megőrizni a gerinc rugalmasságát, ami a terhességi hát- és derékfájás elkerülésének biztos záloga.

2. Maximális ízületvédelem

A jóga mellett a pilates ugyanúgy tökéletes mozgásforma a kilenc hónap alatt jelentkező szokatlan, majd egyre kellemetlenebbé váló fizikai megterhelés enyhítésére. A várandósság alatt az egyre növekvő has, illetve a súlygyarapodás miatt a megszokotthoz képest eltolódik a súlypontunk, megváltozik a tartásunk, ami sok kismamánál a második-harmadik trimesztertől komoly hát- és derékfájást eredményez. Arról nem is beszélve, hogy az utolsó három hónapban a szövetek lazulásáért felelős hormonok felszabadulásával, főként a medence, a derék, illetve a lapocka környéki ízületek fokozottan sérülékennyé válhatnak.

A jóga ősi elemeit, a gimnasztikát és a modern anatómiai ismereteket ötvöző kismama pilates, akárcsak a jóga, a hát, a medence és a törzs izmait erősíti, így javítva a tartást és az állóképességet. Továbbá enyhíti, vagy megszünteti a terhességi visszeresedést, a lábgörcsöket, a vizelet-visszatartási problémákat és az alvási nehézségeket. A szakértők leginkább a második trimesztertől ajánlják a kismama pilates gyakorlását, akkor is leginkább szakorvosi engedéllyel.

3. Zene, friss füleknek

A gyermek Mozart (1763-64)
©

Tudta, hogy miért pont Wolfgang Amadeus Mozart és Antonio Vivaldi kompozícióinak hallgatását ajánlják a kismamáknak? Leginkább azért, mert a két zeneszerző műveiben hallható a legtöbb olyan ritmus és zenei elem, melyek az anyai szívverésre emlékeztetnek, így nyugtató hatást gyakorolnak a magzatra. A négy évszakot és a Varázsfuvolát pedig különösen a terhesség negyedik-ötödik hónapjától érdemes hallgatni, mert teljes egészében ekkor fejlődik ki a magzat füle, és megemelkedő pulzusukból, illetve mozgásukból ítélve, a babák az anyaméhben valóban reagálnak a zenére. Viszont a kutatások azt is bebizonyították, hogy a magzatvíz meglehetősen jól vezeti a hangot, ezért, a tévhitekkel ellentétben, nem szabad a fejhallgatót a hasra tenni, és a zenét túl hangosan hallgatni, mert így a babát könnyen túl sok zavaró ingernek tehetjük ki.

4. Óvatos frissítő masszázs

Néhány szigorú szabályt betartva, a terhesség alatt is rendszeresen kényeztethetjük magunkat lazító, frissítő masszázzsal. A legtöbb kismama masszázs a klasszikus svéd technikából emel ki bizonyos fogásokat, és a túlterhelt hátizom mellett a vállövi terület is fontos szerepet kap a masszírozandó területek sorában. A kezelés alatt az alsó végtagokon, a medence és gerinc alsó szakaszán csak felszíni simítások végezhetők, mert az erős deréktáji masszázs vetéléshez, koraszüléshez vezethet. Azonban a has masszírozása és a reflexológia tilos a terhesség ideje során, a talp frissítő masszázsa, simító fogásokkal viszont megengedett, akárcsak a lazító masszázs a felső végtagokon, továbbá a gerinc nyaki és háti szakaszán.

5. A legújabb kényeztetés a baba „világában”

Az Aqua Relax terápia egy vízben végzett relaxációs gyakorlat, mely a teljes fizikai és pszichikai ellazulás élményét nyújtja a kismamáknak, de 10 éves kortól bárki kipróbálhatja. Magát a módszert az 1980-as évek elején Harold Dull terapeuta fejlesztette ki, aki Japánban végzett tanulmányai után, Kaliforniába hazatérve, Zen-shiatsut kezdett tanítani, egy ősi Japán kezelési módszert, mely a teljes emberi szervezet harmóniáját hivatott helyreállítani. Megfigyelései szerint a Zen-shiatsuban alkalmazott nyújtások, melyek a meridiánok (energiacsatornák) körüli energiablokkokat hivatottak feloldani, nagyobb hatást értek el, ha meleg vízben történtek.

Mivel a vízben a teljes test ringatózik és mozog a kar vagy a láb nyújtásával egyidejűleg, a watsu (vagyis a vízben alkalmazott shiatsu masszázs) csökkenti az ellenállást, amely akkor tapasztalható, ha az adott karral vagy a lábbal külön dolgoznak. Az Aqua Relax lehetővé teszi a könnyed, súlytalan mozgást, ellazítja a medence- és gerinctájékot, továbbá segíti az anya és a magzat egymásra hangolódását: a foglalkozás alatt az édesanya átélheti babája mikrovilágát.

©
A Sonnentherme Lutzmannsburg fürdő Aqua Relax szolgáltatása várja a kismamákat

„A Sonnentherme várandósoknak kínált Aqua Relax terápiája során a kellemesen meleg vízben (34-35°C) az oktató gyengéden mozgatja, ringatja, nyújtja a kismama testét. A test teljes súlytalanságban lebeghet, a gerinc és az ízületek tehermentesednek. A meleg víz lazít, felszabadít. Bőrünkkel érzékeljük a víz selymes simogatását, masszírozását. Olyan ez, mintha súlytalanságban lebegne a testünk. Visszatérünk az anyaméhen belüli állapotunkba” – állítja Györei Gabriella, szakértő, a Sonnentherme úszóiskolájának vezetője.

A rövid ráhangolódási szakasz után, a vízre fektetve az egyik oktató a fejénél tartja a kismamát a lapockák alátámasztásával, a másik pedig a lábaknál segít. Ebben a helyzetben lassan mozgatják, húzzák, tolják, ringatják, forgatják a testet, relaxációs zene kíséretében, ami még jobban segíti az ellazulást. „Teljes kikapcsolódásról számolnak be a kismamák, némelyek el is alszanak, és boldogok, csak mosolyognak a végén. Nem szívesen mennek ki a medencéből” – összegzi a tapasztalatokat Györei Gabriella.

További információt az Aqua Relaxról és a fürdő egyéb szolgáltatásairól itt érhet el.

Borítókép forrása: Sonnentherme LutzmannsburgAz oldalon elhelyezett tartalom az "Üdülés Ausztriában" márka megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

Túl szép, hogy igaz legyen? Pedig összeállítottuk a tökéletes nyaralást

Nehéz olyan vakációt elképzelni, amely a család valamennyi tagjának megfelel, amelyben van pihenés és pezsgés, városnézés, kultúra, fürdés, sport, természetjárás, no meg gasztronómia. Ha hiszi, ha nem, itt az ideális nyaralás, ráadásul nem az unalomig ismert helyeken, de mégis közel, a szomszédos Ausztriában.

Üdülés Ausztriában BrandChannel

Vízimajom korunkból származnak életmentő reflexeink?

A csecsemőket két veleszületett reflex is segíti a korai vízhez szoktatásban, és abban, hogy életük első pár hónapjában biztonsággal mozogjanak a vízben. De honnan hozzuk ezt az életmentő örökséget, és hogyan használhatjuk fel okosan a gyermekek pszichés és fizikai fejlesztésében?