Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?

Felnőtt életünk legtöbb óráját munkahelyünkön töltjük, így kiemelten fontos, hogy munkánkban ki tudjunk teljesedni. Ez meglehetősen idillinek tűnik, és tény, nem könnyű eljutni odáig.

Nagy és fájdalmas kihívás munkahelyet váltani, állást keresni, újrafogalmazni motivációs levelünket, kiegészíteni önéletrajzunkat, interjúkra járni és harcba szállni egy-egy pozícióért a többi jelölttel. A legnagyobb probléma mégis az, ha nem vagy benne biztos, mi az a munka, ami boldoggá tenne.

Nehéz megtalálni, felfedezni. Ám az interjúkon elhangzik egy kérdés, ami közelebb vihet a megoldáshoz. Ez pedig nem más, mint:

„Hol látja magát 5 év múlva?”

A jelöltek arca ilyenkor elfehéredik, zavarba jönnek, dadognak és minden erejüket összeszedve próbálnak épkézláb választ adni a kérdésre. Általában kevés sikerrel. A legtöbb embert idegessé teszi ez a kérdés – nem véletlenül. A köztudatban az az általános vélekedés, hogy erre a kérdésre egyetlenegy jó válasz létezik. A jelöltet ez frusztrálttá teszi, hisz fél attól, hogy a karriercéljai nem egyeznek meg azzal, amit a felvételiztető hallani akar.

Van azonban egy jó hírünk: nem létezik egy, mindenek felett álló „jó” válasz. A HR-es nem várja el a jelölttől, hogy évekkel előre mindent megtervezzen, hanem valójában arra kíváncsi, milyen értékek alapján tervezi és szervezi az életét, mi hajtja előre.

Kevés időt szánunk arra, hogy szünetet tartsunk és számba vegyük céljainkat. A körülmények nem ösztönöznek minket arra, hogy megosszuk másokkal is, a végén csak a „kell” marad: egyetemre megyünk, munkába állunk, hogy visszafizessük a hitelünket, förtelmes főnöknek dolgozunk, hogy aztán mi is förtelmes főnökké váljunk. A probléma, hogy tetteink így már nem állnak összhangban személyes értékeinkkel és vágyainkkal. Nem kérdezzük meg magunktól, hogy miért tesszük azt, amit teszünk, és nem fedezzük fel újra belső értékeinket. Mindez elbizonytalanít minket a jövőnket illetően.

Ha állásinterjúra készülsz, nem kell, hogy az 5 éves tervekre vonatkozó kérdés idegessé vagy bizonytalanná tegyen. Íme pár tipp, hogy rájöjj, melyek a valós céljaid és hogyan tudod megerősíteni őket.

Kérdezd meg magadtól: miért?

A „Hol látja magát 5 év múlva?” fontos, mert mélyebb értelme van: Hogyan fogod „mérni” az életed? Ez vitathatatlanul az élet legfontosabb kérdése, ami életkortól vagy tapasztalattól független. Az idő mindannyiunk számára véges, szóval számít, hogy mit teszünk, amíg itt vagyunk. Gondold át, mik számítanak neked és milyen örökséget akarsz magad mögött hagyni. Úgy emlékezzenek rád, hogy keményen dolgoztál és hittél abban, amit csinálsz? Mindegy, mi a válaszod, a lényeg, hogy rólad szóljon, és ne másról. Arról, hogy neked mi a fontos.

Írd le a céljaidat

Nem érheted el a célodat célkitűzések nélkül. Ha már tudod, mely dolgok fontosak számodra – és miért – azonosítani tudod a céljaidat, amelyek segítenek elérni, amit kitűzöl magad elé. A célok szépsége, hogy meglehetősen személyesek: erőt adnak, hogy meghatározd, mit akarsz. Például, ha marketingigazgató akarsz lenni, aki regényt ír és mellette a gyermekeit is neveli. Bármi is a végső cél, ez mind olyan egyedi kombináció, ami csak a tiéd.

Határozd meg, hogy mit akarsz elérni a következő egy évben a karrieredben, és emellett a magánéletedben is. Írd le mindkettőt és tedd ki egy jól látható helyre, ahol naponta akár többször is találkozol vele. Ez segíteni fog meghozni a helyes döntéseket.

Határozd meg a lépéseket céljaid eléréséhez

Ha megvannak a célok, és tudod, hova szeretnél elérni, az apró lépések fognak elvinni oda. Készíts egy ütemtervet, amiben meghatározod mit és mikor kell megtenned, hogy elérd a célod. Pl. ha az álmod, hogy marketingigazgató légy, az egyik lépés lehet, hogy beiratkozol egy SEO tanfolyamra, vagy 2 évig termékmenedzserként dolgozol. Ez a te titkos fegyvered, mert segít kezedben tartani a karriered.

Ezért kérdezik meg a jelölteket, hogy hol lesznek 5 év múlva. Mert nem az számít, hogy hol leszel, hanem hogy most mit akarsz, és mi hajt előre. Milyen értékek mentén szervezed az életed. Mennyire tudod mindezt szenvedéllyel csinálni? Hidd el, a munkaadók legnagyobb álma, hogy ilyen céltudatos emberekből állítsák össze a csapatukat.

Ne félj beszélni az értékrendedről, a céljaidról, hisz ezek határozzák meg a jövődet. És ne félj ettől a kérdéstől sem, hisz remek lehetőség, hogy ráébredj, merre tartasz – és hogyan fogod mérni az eredményeidet.

Szóval… Te hol leszel 5 év múlva? 

Forrás: linkedin.comAz oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.