Jobline.hu
Jobline.hu
Tetszett a cikk?

Van valami, amit minden egyes nap „el kell adnunk”, akkor is, ha nem értékesítésben vagy kereskedelem területén dolgozunk. Saját magunkat ugyanis folyamatosan képviseljük különböző embereknek, különböző szerepekben és helyzetekben. A karrierépítés során ráadásul a legjobb formánkat kell hoznunk, hiszen egy kiválasztási folyamatban, egy bértárgyaláson vagy éppen egy partneri egyeztetésen a jövőnk is múlhat.

Egy állásinterjún sok szempontból hasonló folyamat játszódik le, mint egy vásárlás során. Erősségekről, előnyökről beszélgetünk, mérlegeljük a gyengeségeit. Összehasonlítjuk a lehetőségeket, és felmérjük a helyzetet. Vajon mennyiben tudjunk személyes márkánkat alakítani, építeni?

Mérjük fel helyzetünket

Ahhoz, hogy hatásosan tudjuk tálalni saját képességeinket, pontosan tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen erősségekkel rendelkezünk, és miben kell még fejlődnünk. Határozzuk meg céljainkat, a legjobb, ha részletes tervet is készítünk arról, hogy milyen úton, milyen eszközökkel szeretnénk elérni őket. Természetesen fontos, hogy ha arra kerül a sor, mindezt hatásosan tudjuk tálalni! Ne feledkezzünk meg a külsőségekről sem, meghatározó fontosságú tud lenni például, hogy milyen ruhában prezentáljuk mondanivalónkat. A tartalmon túl árulkodó lehet a fogalmazókészség, valamint a testbeszéd is.

Térképezzük fel a lehetőségeinket

Miután felmértük saját készségeinket, járjunk utána, hogy mik azok a szempontok, amelyek a munkáltató számára elsődlegesek lehetnek. Fontos, hogy átgondoljuk, mivel tudunk hozzájárulni a cég sikeréhez. Gondoljuk végig, hogy milyen előnyökkel járhat az alkalmazásunk, és ezt mindenképpen konkretizáljuk is. Például ha nagyon könnyen teremtünk kapcsolatokat, a jövőben várhatóan nem lesz nehéz felmérni az ügyfelek szükségleteit, így a vállalat hosszú távon növelheti az eladásait. Elsősorban nem saját magunkról érdemes beszélnünk, hanem arról, hogy a cég számára milyen haszonnal jár a jövőbeli munkánk. Éppen ezért fontos, hogy az interjúztató motivációit is felismerjük. Még jobb, ha nem csupán a munkáltató képviselőjeként tekintünk rá, akinek kötelessége figyelembe venni a cég egészének célkitűzéseit. Emellett fontos, hogy az egyéni preferenciákat is észrevegyük, hiszen szinte lehetetlen szubjektív szempontoktól maximálisan mentessé tenni egy interjút.

Ha szeretne további ötleteket megtudni arról, hogyan térképezze fel, és állítsa szolgálatába saját erősségeit, érdemes regisztrálni, és kilátogatni a HVG Állásbörzére október 5-6-án. Csütörtökön a 15:40-től kezdődő „Ne állj a sikered útjába!” című előadáson a reális önismeretről hallhat építő jellegű gondolatokat. Emellett számtalan programmal és kiállító cégekkel várják, melyekről a rendezvény honlapján olvashat további információkat.Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.