LG Electronics
LG Electronics

A számtalan díjat begyűjtő Torsten Valeur a Bang & Olufsennek tervezett vezetékes telefonjával robbant be a köztudatba. 20 évvel később ismét telefont tervezett, ezúttal azonban a látványos külső a világ egyik legmodernebb kommunikációs eszközét rejti.

Valeur nevét 1997-ben ismerhette meg a világ, miután munkába állt a dán David Lewis Designers nevű formatervező irodánál. 1993-ban végzett a Dán Királyi Építészeit Akadémia ipari formatervező szakán, egyik első munkájaként pedig Lars Hoffmann Barfod pirotechnikussal tervezett tűzijátékokat a népszerű koppenhágai vidámpark, a Tivoli számára.

Ezután érkezett a David Lewishoz, ahol a skandináv high-end lakberendező cég, a Bang & Olufsen jellegzetes BeoCom 2 nevű telefonját kellett megterveznie. A címben is idézett mondat magától David Lewistól származik, aki így köszöntötte Valeurt első munkanapján.

Formabontó design, amely megosztotta a világot

Habár Valeur első remeke meghökkentő és egyedi megjelenésével teljesen felülírta a formatervezők minden addigi elképzelését, fogadtatása mégis élesen megosztotta a közönséget. Voltak, akik igazi designszimbólumnak látták a BeoCom2-t, míg mások hivalkodónak és akár obszcénnak is nevezték (a nehezen tagadható szexuális asszociáció miatt). A készülék házát – addig egyedülálló módon – egyetlen darab alumíniumból, speciális túlnyomásos technikával formázták meg, így Valeur - korát jócskán megelőzve – már ennél a modellnél alkalmazta a később az okostelefonoknál ismertté vált „unibody” megoldást.

BeoCom 2
©

A siker természetesen nem maradt el, és a tervező asztalán ezután is gyakori vendégek voltak a telefonok és egyéb elektronikus eszközök, például különféle hangszórók, hangfalak és távirányítók. Munkásságát számtalan díjjal, többek között iF Design és Good Design díjakkal tüntették ki – az elmúlt 13 évben összesen 10 alkalommal.

Zenével töltött mentális akkumulátorok

Nem véletlen, hogy munkái között gyakoriak a hangszórók, Valeur számára ugyanis rendkívül fontos a zene világa. A Designspotter magazinnak adott 2013-as interjújában elmondta, hogy számára a zenehallgatás segít feltölteni „mentális akkumulátorait”. Kifejezetten olyan zenéket kedvel, amelyek több, mély rétegben értelmezhetőek, és amelynek apró részleteit akkor fedezi fel az ember, ha újra és újra meghallgatja azokat. Kedvence a jazz, legfőképpen olyan előadókat hallgat, mint Thomas és Benjamin Koppel vagy Ryuichi Sakamoto. Saját bevallása szerint különlegesen jó a memóriája, ha hangokról van szó, például tisztán fel tudja idézni a sanghaji autópálya hangjait 25 évvel ezelőttről, vagy annak a Douglas C54-es repülőgépnek a hangját, amellyel gyerekkorában Grönlandra utazott.

Torsten Valeur hangszóró
©

Legújabb munkája az eredetiség és újdonság metszete

Talán a sors hozta úgy, hogy éppen két évtizeddel a kezdetek után újabb telefont tervezett. Most azonban már nem egyszerű - bár kétségtelenül látványos - vonalas készüléket, hanem napjaink egyik legmodernebb és legsokoldalúbb okostelefonját, az LG G6 nevű eszközét.

Torsten Valeur tervezői koncepciójának középpontjában az eredetiség és az újdonság metszete áll. Olyan megoldásokat keres, amelyek elsőre meglepőek, sőt, akár meghökkentőek is lehetnek, azonban annyira természetesek, hogy az első meglepetés után már maguktól értetődőnek és nyilvánvalónak érződnek. Kísérletező és maximalista típus, aki a digitális technológiát házasítja össze a régivágású mesteremberek munkastílusával.

Ez a hozzáállás érezhető legújabb munkáján, az LG G6 okostelefonján is. A matt felületű fémkeret elegáns és erőt sugalló megjelenést kölcsönöz a készüléknek, az előző változathoz képest pedig teljesen sima a hátlap, amelyből még a duplalencsés kamera, illetve az ujjlenyomat-leolvasó sem emelkedik ki. A tervező célja ezzel az volt, hogy a használó figyelmét semmi se vonja el a készülék központi elemének számító, 18:9-es képarányú, nagyfelbontású képernyőről.

A formatervezés személyes ügy

Valeurnek nem ez az első munkája a dél-koreai LG számára, korábban ugyanis ő tervezte a cég LG SIGNATURE nevű háztartási gépcsalád eszközeit is. A formatervezés számára személyes ügy, ugyanis a különféle készülékek, eszközök megálmodásával nem csak egyszerűen formába önti a mérnökök terveit, hanem személyes kapcsolatot is létesít a későbbi felhasználókkal.

"A megfelelő formatervezés eredménye olyan, mint amikor megkapod valakitől a tökéletes ajándékot” – vallott filozófiájáról az LG számára készült rövid videóban. „Úgy érzed, hogy kifejezetten számodra választotta ki egy olyan ember, aki tudja, hogy ki vagy."

Cikksorozatunk folytatásában a mesterséges intelligenciák világába kalauzoljuk el olvasóinkat, és bemutatjuk, hogy mit tud a Google Assistant, amely a világon elsőként az LG G6 telefonjában érhető el.Az oldalon elhelyezett tartalom a LG Electronics Magyarország közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

LG Electronics BrandChannel

Így varázsolhat teljes értékű mobilirodát telefonjából

Zsebre vágott okostelefonunk teljesítménye manapság már egy asztali számítógépével vetekszik. Így tényleg csak rajtunk múlik, hogy bárhol és bármikor munkára fogjuk. A mobil munkavégzéshez mutatunk néhány appot és hasznos kiegészítőket.