Mastercard
Mastercard

Szeretné pár másodperc alatt megtalálni a legjobb éttermet, a legközelebbi strandot vagy a legérdekesebb programot a környéken? Biztosra akar menni, hogy elkerüli a dugókat, és hogy az egész család kellő mennyiségű vizet iszik a forró strandon? Akkor ezeket az appokat töltse le, mielőtt elindul nyaralni.

1. Hova üljünk be vacsorázni?

Valószínűleg ez az egyik leggyakrabban feltett kérdés nyaralás közben, amire a Foursquare mindig tudja a választ. Egy megbízható, közösségi alapon szerveződő alkalmazásról van szó, ami az aktuális helyzetünkhöz igazítva segít éttermet, kávézót, cukrászdát találni. A választást az árkategória jelzése, az odajutást pedig a pontos útvonal könnyíti meg, de a legnagyobb segítséget mégis a felhasználók által hagyott kommentek és értékelések jelentik.

2. Isszuk a szavait 

A folyadékpótlás a nagy melegben kiemelten fontos, ezért több app is létezik már, amiebben siet a segítségünkre. Az iPhone használók számára a Drink Water Reminder-t ajánljuk, ami úgy figyelmeztet a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztására, hogy közben az ember testsúlyát, a napi alvásmennyiséget és az időjárási viszonyokat is figyelembe veszi. Mivel ez az alkalmazás csak IOS-en érhető el, így az androidosoknak a Water Time Pro-t érdemes kipróbálniuk. 

3. Hogy ne ázzunk meg 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által fejlesztett Meteora minden információt tartalmaz, amit csak tudnunk kell az időjárásról egy nyaralás során. A widgetként is beállítható alkalmazás csapadék előrejelzést ad (1,6 km-es pontossággal), ellenőrizhetjük vele a hőmérséklet várható alakulását, de ugyanígy befutnak az UV sugárzással kapcsolatos riasztások is. Az alkalmazás egyik különlegessége a kiterjesztett valóság alapú funkció, amivel az égbolton található felhők várható csapadéktartalma is ellenőrizhető. Sokoldalú, jól testre szabható applikáció, érdemes tenni vele egy próbát.

4. Pénztárca helyett csak egy mobil

Ha csak egy tárgyat kellene megemlíteni, amit az ember tuti magával visz a strandra, az a mobil lenne. Mármint a fürdőruha után. Ha már ez így van, akkor jó tudni, hogy több bank is rendelkezik olyan alkalmazással, amely telepítése után a fizetés is megoldható telefonunkkal. Ilyen a Simple by OTP, a GRÁNIT Pay, a Telenor MobilPass (Budapest Bank), illetve az MKB Pay, melyek nevéből egyértelműen kiderül, hogy mely bankok ügyfelei használhatják őket. A bankkártya digitalizálásának egyszerű folyamata után az androidos, NFC-vel ellátott mobillal (egy megfelelő számla birtokában) fizetéskor elég csak odaérinteni a terminálhoz a mobilt, és már le is zajlott a fizetés. A művelethez netes kapcsolatra sincs szükség, az adatok védelme pedig a mobil ujjlenyomat-olvasójával is biztosítható.

Szintén életmentő lehet az iCsekk alkalmazás, abban az esetben, ha egy nyaralóban, vagy a lakástól távol, QR kód segítségével szeretnénk rendezni valamelyik csekkünk befizetését.

5. Balaton A-tól Z-ig

A Balaton első számú célpontja a rövidebb-hosszabb kirándulásoknak, nyaralásoknak, éppen ezért ez az a hely, ahol rengeteg minden történik. A My Balaton azzal a lehetetlennek tűnő feladattal próbálkozik meg, hogy rendszerezi, listázza a tó körüli történéseket. Az alkalmazás külön menüpontban gyűjti össze a vendéglátóhelyeket, a szállásokat, a különböző rendezvényeket és programokat. De olyan praktikus infókkal is szolgál, mint a kórházak, posták vagy a strandok elérhetőségei. 

6. Minden útra, esetre 

Bár hazai autópálya rendszer hatékonyan képes az embert eljuttatnia a kiemelt nyaralóhelyekre, amikor egyszerre kel útra a fél ország, az bizony tud problémákat okozni. Az autósok számára éppen ezért kötelező kellék a Waze, ami nem szimplán egy navigációs alkalmazás, hanem egyben egy dugófigyelő és -elkerülő eszköz is. A felhasználók maguk jelzik, ha valahol torlódás van, esetleg baleset történt, amit a térkép észlel, és azonnal alternatív útvonalakkal szolgál. Az app mögött egy hatalmas közösség „dolgozik”, aminek köszönhetően a telepített sebességmérők, illetve a rendőri ellenőrzések is azonnal megjelennek a térképen.

7. A képvarázsló

Megszámlálhatatlan fotós alkalmazás hemzseg az app boltokban, ezért zárásnak egy olyat ajánlunk, ami minden porcikájában különleges. A Prisma különböző és látványos stílusokban alakítja át a képeinket, ami után egy portré, egy csendélet, vagy akár egy akció fotó is teljesen átlényegülhet. Az alkalmazás nem csak egyszerűen ráhúz egy szűrőt a fotóra (mint például az Instagram), hanem elemeire bontja, majd a választott művészi hatásnak megfelelően újra építi a képünket. Ha valaki valóban egyedi emléke szeretne a nyaralásáról, akkor ezt mindenképpen ki kell próbálnia.

8. Planetárium a kézben

A nyári, derült éjszakák egyik legvonzóbb látványossága a csillagos égbolt. Ha a nagyvárostól távolabb tartózkodunk, akkor kiváló program lehet a bolygók, naprendszerek, csillagképek felfedezése. Ehhez nyújt segítséget a SkyView (iOS) és a Sky Map (Android), melyek közül az utóbbi korábban a Google fejlesztésében készült. Mindkét app a kiterjesztett valóság (AR, Augmented Reality) technológiát használja, azaz elég a telefont az ég felé fordítani, ami után a kijelzőn az összes ismert és kevésbé ismert bolygó megvizsgálható. Sőt, még az ISS űrállomás aktuális helyzete is beazonosítható.

 Az oldalon elhelyezett tartalom a Mastercard megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Becsapták a "Picasso-festményt" találó írónőt

Becsapták a "Picasso-festményt" találó írónőt

Orbán haragszik a sportvezetőkre

Orbán haragszik a sportvezetőkre

Új kormányzati tervek: a hajléktalanok miatt lezárhatják Budapest nagy aluljáróit

Új kormányzati tervek: a hajléktalanok miatt lezárhatják Budapest nagy aluljáróit

64 éves férfi rabolt ki egy benzinkutat Győrben

64 éves férfi rabolt ki egy benzinkutat Győrben

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára