Mastercard
Mastercard

Sorozatunk utolsó részében a főváros legizgalmasabb kulturális helyszínei felé vettük az irányt. Verssel ugyan nem tudtunk fizetni, de erre a régi módszerre nem is volt szükségünk, hiszen a mobilunk mindenhol állta a cechet.

Amikor nekivágtunk érintős mobilfizetéses kalandozásainknak, nem gondoltuk volna, hogy gyakorlatilag bárhova beállíthatunk készpénz és bankkártya nélkül. A legnagyobb meglepetés akkor jött, amikor a kultúrszemlében résztvevő pénztárosok, terminálkezelők arról számoltak be, hogy a mobillal való fizetés mára szinte mindennapossá vált az adott helyen.

Cirko-Gejzír – Balassi Bálint u. 15-17.

Ez a mozi Budapest, az ország, de még Európa filmes berkeiben is legendának számít. A több mint 20 évvel ezelőtt, baráti, önkéntes alapon elindított aprócska művész mozinak csak az egyik bravúrja az, hogy a mai napig működik. A Cirko-Gejzír egyedülálló módon vált az évek során profi irányítás mellett egy szervezetten működő filmszínházzá, miközben megőrizte egyedi, alter hangulatát. Ez Budapest egyetlen független art mozija, aminek vezetői közvetlen csatornákon keresztül szerzik be azokat a művész- és kísérleti filmeket, amiket sehol máshol nem lehet megnézni az országban. A Cirko-Gejzír emiatt sokkal több is, mint egy mozi: közösségi tér, kulturális gócpont, találkozóhely, fesztiválok, rendezvények helyszíne, szellemi töltőállomás.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

K:ANTIN (Katona József Színház) – Petőfi Sándor utca 6.

Mennyire jó egy-egy előadás előtt vagy után beszélgetni, meginni egy kávét, egy pohár bort, nem igaz? A Katona előterében 2016 óta működő K:ANTIN pontosan ezt a célt szolgálja azzal a kiterjesztéssel, hogy nem csak este, hanem délelőtt 11-től egészen 23 óráig be lehet ide térni. A hely cashless, azaz készpénzmentes filozófiát követ, tehát a színházi előadások időszakát kivéve kizárólag bankkártyával vagy mobillal fizethetnek a vendégek. A K:ANTIN reggeli időszakban frissen sült kenyérből készült szendvicsekkel, sütikkel, és zavarba ejtően bőséges kávékínálattal várja a vendégeket. Az is elég szimpatikus, hogy figyelnek a glutén-, vagy cukormentes étrendet követők igényeire is. Magától értetődik talán, de essen szó róla külön: a pénztárban a jegyek is beszerezhetők érintéses mobilfizetéssel; mi a Hóhérok című darabra vásároltunk két jegyet.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

Magvető Café – Dohány utca 13.

A tavalyi magyar költészet napja óta van egy hely a Dohány utcában, ahol kellemesen vegyül a kávéaroma a könyvek jellegzetes illatával. A párosítás teljességgel logikus, és a hely vasárnap reggeli, nyitás utáni képe azt mutatta, hogy a közönség máris felfedezte magának a Magvető Cafét. A berendezés, a könyvespolcok, a pult, a kis emelvény, a lakályos megvilágítás az első percben arra ösztönzi a betérőt, hogy vegyen a kezébe egy kötetet, húzódjon be az egyik sarokban, rendeljen egy erős feketét, és olvasgasson, amíg csak jól esik. Erre a lépcsőzetesen kialakított, asztalokkal megspékelt berendezés tökéletesen meg is felel, de aki asztalnál ülne, az ezt is megteheti. A Nyári Krisztián vezetésével futó Magvető Caflé persze sokkal több, mint egy kávézóval kombinált könyvesbolt, amiről az ide szervezett könyvbemutatók, zenés, verses, színházi attrakciók is bizonyítanak.

 

A képre kattintva galéria nyílik!
©


Az oldalon elhelyezett tartalom a Mastercard megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Mastercard BrandChannel

Nélkülözhetetlen partykellék lesz az okostelefon

Ha a belvárosba indulunk mulatni, időnként komoly logisztikai stresszt kell elszenvednünk amiatt, hogy hol lesznek legnagyobb biztonságban nélkülözhetetlen fizetőeszközeink: pénztárca, bankkártya, telefon. Mi leteszteltük, és higgyen nekünk: elég lesz a mobil.

Annyit keres a felső 10 százalék, mint amennyit az alsó 65

Annyit keres a felső 10 százalék, mint amennyit az alsó 65

A költözéskor megmaradó tárgyakat gyűjti össze rászorulóknak egy ingatlaniroda

A költözéskor megmaradó tárgyakat gyűjti össze rászorulóknak egy ingatlaniroda

Régi idők politikája

Régi idők politikája

Megtalálták a trójai hadifoglyok elveszett városát

Megtalálták a trójai hadifoglyok elveszett városát

Orosz lap: A magyar külügy azt szeretné, hogy Kárpátalja olyan legyen, mint Gagauzia

Orosz lap: A magyar külügy azt szeretné, hogy Kárpátalja olyan legyen, mint Gagauzia