MOKK
MOKK

Sok per indul azért, mert a vitatkozó felek már a puszta tényekben sem tudnak megegyezni: a felső szomszéd nem ismeri el, hogy a beázást a fürdőszobájában eltört vízcső okozta, vagy az építtető tagadja, hogy rosszabb minőségű anyagokat épített be, mint amiről előzetesen megállapodott? Vannak ennél bonyolultabb nézeteltérések is, amelyek rendezését megkönnyítheti, ha az érintett a közjegyzőtől kéri a tények rögzítését, akár szakértő kirendelésével. Ezzel sokszor elkerülhető a pereskedés, de ha mégsem, akkor a bírósági eljárás meggyorsítható.

A korábbi telekhez képest jóval nagyobb idei mínuszok jelentős károkat okoztak a lakástulajdonosoknak. A vízcsövek elfagyása miatt például januárban dupla annyi csőtörést jelentettek a biztosítóknál, mint az előző év azonos időszakában. Kevesen tudják, hogy a vízcsőtörések miatti károkért nem a vízszolgáltatók felelnek, hanem a tulajdonosok, akik ebből kiindulva hajlamosak hárítani, ha az ingatlanjukban keletkezett csőtörés miatt ázik be az alattuk vagy a mellettük lévő lakás. Ha nincs a károsultnak biztosítása, vagy van, de az nem fedezi a helyreállítás költségeit, akkor sokan kétségbeesésükben perrel fenyegetőznek, és ha a károkozót még ez sem rendíti meg, el is indítják vele szemben a bírósági eljárást. Mire azonban perre kerül a sor, a vita tárgyát képező kárt rendszerint már rég elhárították, a beázást megszüntették, a csőtörést megjavították. De hogyan bizonyítható hónapokkal később, a tárgyalás során, mi is történt valójában?

A közjegyző tényeket rögzíthet, szakértőt rendelhet ki

A pernél hatékonyabban érvényesíthetjük jogainkat, ha a beázást követően azonnal közjegyzőhöz fordulunk: aki kimehet a helyszínre, fotókat készíthet az érintett ingatlanról, hogy valóban beázott a plafon, megsérültek-e a bútorok, felpúposodott-e a parketta, üzemképtelenné vált-e a tévé. Ezeket az állapotokat közjegyzői okiratba foglalja, fényképeket, videófelvételt is csatolhat hozzá. A közjegyző ugyan nem dönthet az adott vitában, kizárólag a tényeket rögzítheti, de súlyosabbnak tűnő esetben igazságügyi szakértőt is kirendelhet, aki viszont már azt is megállapíthatja, hogy a lakás mitől ázott be. Ha ezek a   bizonyítékok sem hatják meg a károkozót, akkor azokat a kérelmező felhasználhatja egy perben.

Ingatlanügyek bizonyítása is lehetséges

Az ingatlanpiac fellendülésével megugrott az építkezések száma is, így többeket érinthet, ha a kivitelező nem végzi el a vállalt építési munkálatokat határidőre. Aki nem akar idegőrlő vitákat folytatni a kivitelezővel arról, hogy elkészült-e a munka időben és jár-e a késlekedés miatt a kötbér,  annak ugyancsak érdemes egy közjegyzőt megbíznia, hogy helyszíni fotókkal bizonyítsa: a határidő lejártakor még nem volt fent a tető a házon.

De akkor is jól jöhet a közjegyző segítsége, ha csak a beköltözést követően derül ki, hogy a kivitelező nem olyan minőségű anyagot és szerelvényt épített a lakásba, családi házba, amilyenről a tulajdonossal megegyezett, illetve a beszerelt dolgok nem felelnek meg az érvényes szabványoknak. Ahhoz, hogy a tulajdonos érvényesíthesse szavatossági igényét, a közjegyző igazságügyi szakértőt rendelhet ki, aki képes megállapítani, hogy az építési vállalkozó szakszerűen és megfelelő színvonalon dolgozott-e.

Az sem kockázatmentes, ha valaki kiadja a lakását, hiszen gyakran előfordul, hogy a bérlő elmarad a havi díjakkal. Ezeket meg lehet próbálni fizetési meghagyással visszaszerezni, de csak akkor, ha elérhető a bérlő. Ha ismeretlen helyre távozott, akkor csak abban lehet bízni, hogy oly sietősen lécelt le, hogy még az ingóságait is hátrahagyta. Ez esetben ugyanis a közjegyző jegyzőkönyvezheti az ingatlanban található vagyontárgyakat, így azokat az ingatlan tulajdonosa törvényben biztosított zálogjog alapján eladhatja és a befolyó pénzből részben vagy teljes egészében fedezheti az elmaradt bérleti díjakat.

Autószervizelés után is legyen résen

Bizonyára sokan bosszankodtak már azon, hogy a szervizből elhozott autójuk lerobban, noha motorja komoly karbantartási munkákon esett át, amiért a tulajdonos ráadásul csillagászati összegeket perkált. Ha biztosak vagyunk abban, hogy a hiba a szerelő hanyag munkája miatt keletkezett, akkor érdemes a közjegyzőtől rögtön az igazságügyi szakértő kirendelését kérni, aki megállapíthatja, mikor keletkezett a baki, és azt okozhatták-e a karbantartási munkák.

Ezt tegye a zaklató sms-ekkel

Szakításkor, élettársi viszony megszűnése vagy válás után nem ritka, hogy a válófélben lévő házastársak egyike – általában az elhagyott fél – elkeseredettségében sértő szöveges üzeneteket küld hetente többször is exének. Ha utóbbi szeretne bizonyítékot ezekről az sms-ekről – mert jogi lépéseket fontolgat, de nem akarja, hogy azok a mobilja meghibásodása, szándékos megrongálása miatt eltűnjenek – érdemes a közjegyzővel rögzíttetnie, hogy a zaklató üzenetek mikor, milyen tartalommal, mely telefonszámról érkeztek.

Így zajlik a közjegyzői eljárás ezekben az ügyekben

A közjegyző ugyan nem dönthet egy jogvitában, de háromféle módon járulhat hozzá annak gyors és békés rendezéséhez anélkül, hogy bármilyen következtetést vonna le vagy megállapítaná, hogy az adott állapot jogos vagy jogszerűtlen.

1. A közjegyző előzetesen bizonyítást folytathat le, akár tanúkat hallgathat ki

Az előzetes bizonyítás azért lehet fontos a kérelmezőnek, mert a bizonyítékokkal megelőzheti a pereskedést. Ha mégis arra kerül sor, akkor elegendő munícióval rendelkezhet a per megnyeréséhez. Különös jelentősége van az előzetes bizonyításnak, ha a bizonyítékok megsemmisülnek, vagy megrongálódnak, például az okozott kárt helyreállítják.

2. Pártatlan igazságügyi szakértőt rendelhet ki

Igazságügyi szakértő kirendelését az előzetes bizonyításhoz kapcsolódóan, de önállóan is lehet kezdeményezni: amennyiben egy tény vagy körülmény megállapításához különleges szakértelem szükséges. Kivéve, ha az ügyben már folyamatban van polgári per vagy büntetőeljárás, ezekben az esetekben ugyanis a szakértő kirendelése már nem járható út.

3. Tényeket tanúsíthat

A ténytanúsítás során a közjegyző bizonyító erővel bíró közhiteles leírást, fényképet, kép- vagy hangfelvételt készít azokról a tényekről, amelyek egy jogvitában fontosak lehetnek.

 

Az ilyen eljárások elindítására, az igazságügyi szakértő kirendelésére vagy a lakóhelyünk szerint illetékes közjegyző jogosult vagy az a közjegyző, akinek az illetékességi területén található a szakértői vizsgálat tárgyát képező ingatlan vagy dolog. A közjegyző minden esetben az Igazságügyi Szakértők Névjegyzékéből választja ki a szakértőt, a szakértő személyébe nekünk nincs és nem is lehet beleszólásunk.

Ha kérdése lenne e témával kapcsolatban, megkeresheti a MOKK ügyfélszolgálatát a +3612314008-as telefonszámon. Az önhöz legközelebbi közjegyző elérhetőségeit itt érheti el

 Az oldalon elhelyezett tartalom a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

MOKK BrandChannel

Tartoznak önnek? Bíróság nélkül is pénzéhez juthat

Akár heteken belül visszaszerezheti jogos jussát, ha közjegyzőhöz fordul. Ráadásul egy bírósági procedúrához képest nemcsak gyorsabban, de olcsóbban is. Megmutatjuk, hogy milyen esetekben kezdeményezzen fizetési meghagyásos eljárást adósával szemben.

Kétmilliárd forintos óvadékért kiengedték a Huawei letartóztatott vezetőjét

Kétmilliárd forintos óvadékért kiengedték a Huawei letartóztatott vezetőjét

"Allah akbar"-t kiáltott a strasbourgi lövöldöző

"Allah akbar"-t kiáltott a strasbourgi lövöldöző

Gundel Takács Gábor felméri, hol tart ma az általános tájékozottság

Gundel Takács Gábor felméri, hol tart ma az általános tájékozottság

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban

Rákkeltő anyagot talált a Greenpeace a XVIII. kerületi kutakban