OBU City
OBU City

A megyei autópálya-matricák bevezetésével a korábbi rendszer bonyolódott egy kicsit: már nem olyan egyszerű eldönteni, hogy mikor, melyik matricát válasszuk. Ha úgy érzi, követhetetlen a rendszer, mi megmutatjuk, melyiket mikor érdemes megvenni, mely megyékkel nem kell foglalkozni és miért fontos lehetőleg az év elején tervezni.

Ahol nem kell venni

Örömteli könnyebbség, hogy négy megye (Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas) esetében nem kell matricát venni, mivel ezek területén nem halad át fizetős útszakasz.
Ugyan Veszprém megyének van ide szóló matricája, ezt csak egy kis szakasz miatt tartották meg. A Balaton felé irányuló útvonalon azonban nincs rá szükség.

A megyei matrica nem kötelező, és nem is kizárólagos: egy olyan lehetőség, amit más matricákkal is lehet kombinálni. Minden esetben egy évre szólnak, ezért ajánlott az év elején eldönteni, hogy mely megyékben lesz rá szükségünk. Ha megszokott útirányainktól eltérő útvonalon haladunk keresztül, de nagy valószínűséggel nem térünk már oda vissza az adott évben, akkor a már előre megvásárolt megyei matricák mellé érdemes beszerezni egy 10 napos matricát is területi kiegészítésként.

A megyei matricák terület alapúak, egy évig érvényesek (5000 Ft), az összes többi pedig a vásárlástól adott ideig használható az ország egész területén. Ide tartozik a heti néven futó, de valójában 10 napos (2975 Ft), a havi (4780 Ft), illetve éves (42 980 Ft) matrica – az árak a D1-es kategóriára, azaz személygépkocsira vonatkoznak, a kalkulációk során a továbbiakban ezt vesszük alapul.

Egy család, vagy egy vállalkozás év elején az addigi szokások alapján legalább hozzávetőlegesen képes megbecsülni, hogy mennyit és merre fog autózni az év során. A döntéshez elsősorban a várható költségeket kell figyelembe venni: ha ezek éves szinten elérik vagy közelítik a 35 ezer forintot, akkor már érdemes az éves matricát megfontolni, hiszen bármikor előfordulhat egy be nem kalkulált utazás. Így a kényelmünket is bebiztosíthatjuk azzal a 43 ezer forinttal.

Számolja ki, mennyire van szüksége
Akik régiós köröket tesznek, vagy csak néhány megyét érintenek, komoly tételt takaríthatnak meg, ha nem az országos díjat fizetik. Egy éves megyei matrica ugyanis csak 5 ezer forint, azaz 9 megyénél többet kell érintenünk ahhoz, hogy az országos érje meg. Kifejezetten erre találták ki ezt a kalkulátort, melyben rögtön azt is láthatjuk, mennyit spórolhatunk.

Mikor, merre, mennyi?

Autóflottát használó vállalkozások esetében még fontosabb a tervezés és a kalkuláció, főleg akkor, ha rendszeresen ugyanazokat az útvonalakat használják. A mostani rendszerben Magyarországon négy (ritkább esetben öt) megyei matricával bárhova el lehet jutni. Ez 20, legfeljebb 25 ezer forintos költség éves szinten autónként, ami jelentősen kevesebb a 43 ezer forintos éves díjhoz képest. Hatványozottan igaz ez, ha egy cégen belül 20-30 gépkocsi üzemel.

Most jöjjön néhány konkrét példa útvonalakra, és arra, hogy ezek esetében milyen megyei matricákra lehet szükség (minden esetben budapesti indulással számolunk):

1. Balatoni nyaralónk van Zamárdiban: Pest, Fejér, illetve Somogy megyére szükséges 3 matrica (15 000 Ft). Ha a cél esetleg mégis inkább Horvátország, vagy Szlovénia, akkor plusz Zala megye.

2. Ha rendszeresen Ausztriába megyünk meglátogatni a rokonokat: Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron megyei matricák, 3 matrica (15 000 Ft).

3. Fővárosi cirkálók vagyunk vagy a főváros környékéről ingázunk: itt csak egyetlen, a Pest megyei matrica szükséges, amivel a közeli településekre vezető, vagy a fizetős tranzit útvonalak használhatóak (1 matrica, 5000 Ft).

4. Szegedi túrát tervezünk (esetleg szerb vagy román határátkeléssel) vagy rendszeres M5-ös ingázók vagyunk: Pest, Bács-Kiskun, Csongrád megyei matricák (3 matrica, 15 000 Ft).

5. A pécsi egyetem és Budapest között ingázunk: Pest, Fejér, Baranya és Tolna megyei matricák (4 matrica, 20 000 Ft).

6. Keleti kapcsolatunk van: egyedül itt van szükség 5 matricára (Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg), amennyiben egészen az ukrán határig utazunk. Debrecenhez a szabolcsira már nincs szükség. (5 matrica, 25 000 Ft)

Plusz egy hasznos tipp: a megyei matricák érvényessége a következő megye első csomópontjáig érvényes. Ez Pest megye esetében azt jelenti, hogy a matrica az M7-esen Martonvásárig, az M1-esen Bicskéig, az M5-ösön Lajosmizséig, az M3-ason Kerekharasztig érvényes.

Jó utat kíván az OBU City, melynek mobilalkalmazásával pár kattintással megtervezheti és elintézheti az e-matrica vásárlást!


Az oldalon elhelyezett tartalom az OBU City szolgáltatást biztosító Auto Securit Zrt. közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt