Opel Magyarország
Opel Magyarország

Bizony nem a hánytatós körrel Visegrádon, vagy a közös olajcserével a garázs előtt. Mindenben az első benyomás a meghatározó. Miért lenne ez alól kivétel az autó, amely egyesek szemében kultusztárgy, mások rangjelzőként használják, és van, akinek egyszerű használati eszköz.

Bárhogy is vesszük azonban, része a mindennapjainknak, így jó megismerni. Az ismerkedésre pedig jó megoldás valami össznépi autós megmozdulás, ami nem feltétlenül autóverseny, mert a sport már szelektálja az érdeklődést. Jobb egy klubtalálkozó, vagy márkatalálkozó, például amit az opeleseknek terveznek a Hungaroringen.

A május 16-ra datált eseményen 2240 lóerő fogja várni, hogy élményautózásra vigye a szerencséseket, valamint profi sofőrökkel megmutassa, hogy mit tud egy autó, ha jól vezetik. A 2240 lóerő pedig nyolc darab Opel Astra OPC összeadott teljesítménye, ezek fognak szolgálni a pályán. Igaz nem csak ők, mert igény szerint két, még éppen csak a piacra érkezett Corsa OPC, és a nagyágyú Insignia OPC is kiegészítheti a csapatot.

 Az autókat az Opel viszi ki a pályára, de sok minden mást is odaszerveztek, hogy családias legyen a rendezvény. Ilyet először 2011-ben tartottak a Hungaroringen, ekkor ünnepelte az Opel Magyarország a 20. születésnapját, így indult el az Opel Családi Nap is. Mivel sokkal többen mentek el, mint amire számítottak, úgy döntöttek folytatják a buliszervezést. Összehozták a rendezvényt a következő években is, mindig valami témával a középpontban: fókuszban volt már az elektromos Opel Ampera, a motorsport, tavaly pedig a Monza koncepcióautó.

Régi Opel Monza
Új Opel Monza

Az idei Opel Családi Nap a magyar gyártású, szentgotthárdi motorok körül forog: ma, minden Magyarországon forgalmazott Opel típusban megtaláljuk az itt készült motorokat. Ami azért is nagy szó, mert ezek a kis hengerűrtartalmú turbós erőforrások ma az Opel legfejlettebb technikáját képviselik. A modern, az Euro 6 károsanyag kibocsátási normát is teljesítő motorokra olyan nagy a kereslet, hogy a márka két éve gyárbővítés mellett döntött, újabb 130 millió eurót beruházva a szentgotthárdi üzembe. A beruházással az új gyárépület 1600 négyzetméterrel bővül, és mintegy 100 új munkahelyet teremtenek, amellyel százezerrel nő az egy évben gyártható motorok száma: az új motorgyár teljes kapacitása évi 600 000 darab lesz. A bővítéssel az Opel összberuházása Szentgotthárdon eléri az 1.4 milliárd eurót.

Opel Családi Nap, tulajdonosok saját Opellel
Opel Családi Nap, tulajdonosok saját Opellel
Opel Családi Nap, tulajdonosok saját Opellel

Igazán ezen a hétvégén mutatkozik be itthon a Corsa OPC, az Adam S és az Adam Rocks is – mindben magyar szív (is) dobog. Mellettük az Opel teljes típuspalettáját kiállítják, a kocsik mellett álló értékesítőkkel, akik bemutatnak, ha kell: csak autózni nem lehet a bemutatódarabokkal, ellenben későbbi tesztvezetésre feliratkozni igen. Lesznek persze mozgó Opelek is, például azok, amelyeket Opel klubok és magángyűjtők hoznak ki. Ők aztán minden autós irányzatot képviselnek, a tuning autóktól a young timerekig. Világritkaság a teljesen működőképes 104 éves Opel Torpedo, amely 100 éves korában saját keréken ment ki a gyártóhelyére Németországban! Az autók mellett lesznek még koncertek, repülős bemutató, gyerekprogramok, minderről részletesen írnak a rendezvény oldalán.

Pályaprogramok


Az oldalon elhelyezett tartalom a Opel Southeast Europe Kft. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.