Öt plusz egy rostos alapanyag, ami segít, hogy végre tényleg boldogan üljön a karácsonyi asztalnál

Öt plusz egy rostos alapanyag, ami segít, hogy végre tényleg boldogan üljön a karácsonyi asztalnál

Utolsó frissítés:

Proktis-M Szerző:

Proktis-M
Proktis-M
Tetszett a cikk?

Az ünnepek alatt leginkább a szeretteinkkel töltjük az időt. Mi is hozná jobban össze a családot, mint egy kiadós ebéd? Ilyenkor szinte lehetetlen ellenállni a finom falatoknak, és a mértéket sem egyszerű tartani, így az étkezés végén sokan úgy érzik, majd’ kidurrannak. Ha pedig főleg nehéz ételeket választunk, a vécén is kellemetlen perceket élhetünk át. Itt az ideje, hogy átgondoljuk a karácsonyi menüt, és rostban gazdag ételeket főzzünk, ezáltal esélyt se adjunk az aranyérnek. Hogy pontosan mit készítsünk, abban segítünk.

Az aranyérről sokan úgy érzik, hogy kínos róla beszélni, pedig népbetegségnek számít, és ha nem kezeljük, megkeserítheti az életünket. Az aranyér gyakorlatilag egy visszérfonat a végbélnyílás közelében, és a végbélműködés, a székletürítés precíz szabályozásában játszik szerepet. Aranyérbetegségről akkor beszélhetünk, ha ezek a végbél környéki vénák nyomásterhelés hatására kitágulnak. A megnagyobbodott csomók elhelyezkedhetnek a végbélen belül (első és második stádium) vagy kívül (harmadik és negyedik stádium), attól függően, milyen stádiumú aranyérről van szó. Előfordulhat, hogy kívülről nem látható elváltozás, ám a viszketés vagy a székleten, vécépapíron látható élénkpiros vér már felhívja a figyelmet a betegségre. Előrehaladott állapotban gyakori a fájdalom, az égő érzés, illetve a csomók kívülre kerülhetnek. Még az ülés, olykor az állás is kihívásnak tűnhet.

Az aranyérbetegség hátterében állhat túlzott erőlködés – legyen az székrekedés, esetleg cipekedés –, mozgásszegény életmód vagy akár terhesség. A genetika is szerepet játszhat a kialakulásában. A kötőszöveti gyengeség lehet öröklött, de a kor előrehaladtával mindenképpen romlik a kötőszövetek minősége. Fontos a helyes táplálkozás, hogy kellő rostot vigyünk be a szervezetünkbe, és így előzzük meg a székrekedést, valamint az aranyeret. Télen, az ünnepek alatt ez a téma még inkább előtérbe kerül, mivel az ünnepi menü rendszerint nehezen emészthető és rostszegény. A gyümölcsökön, zöldségeken, hüvelyeseken kívül szerencsére rengeteg opció van, hogy rosthoz jussunk, természetesen elegendő folyadék fogyasztása mellett. Egy egészséges felnőttnek az ajánlott napi rostbevitel húsz-harminc gramm, de a székrekedéssel vagy éppen elhízással küzdőknél elérheti a negyven-ötven grammot is. Az alábbi hozzávalók segíthetnek.

Hajdina

Az étkezéseink fő alkotóelemei a gabonafélék, viszont nem mindegy, melyiket választjuk. A hajdina kiváló tápanyagforrás, és rendkívül sokoldalúan használhatjuk: lehet köret, csinálhatunk belőle salátát, és akár liszt formájában is felhasználhatjuk desszertekhez, palacsintához. A magas rosttartalom mellett (10 gramm / 100 gramm) többféle esszenciális aminosavat, telítetlen zsírsavat és vitamint tartalmaz, illetve sok fehérjéhez jutunk a fogyasztásával.

Árpagyöngy

A hajdinához hasonlóan az árpagyöngyből, azaz gersliből szintén pazar köret lehet (rosttartalom: 15,6 gramm / 100 gramm). Tartalmas téli salátának – akár közel-keleti ízvilággal fűszerezve – például tökéletes. Emellett lehet belőle leves- vagy főzelékbetét, és a sólet elengedhetetlen eleme, úgyhogy biztosan nem maradunk éhesek utána.

Zabkorpa

A szénhidrátforrásoknál maradva a zabkorpa (rosttartalom: 15,4 gramm / 100 gramm) ugyancsak a karácsonyi vacsora remek eleme lehet, ha nyitottak vagyunk néhány reformra. A zabkorpa tulajdonképpen egy malomipari melléktermék: az őrlés során a zabszemet elválasztják a héjától. Az utóbbi rendkívül gazdag élelmi rostokban, illetve nyomelemekben. Legyen szó zöldségfasírtról, édes kekszről vagy kenyérről, a zabkorpa meglepő új ízeket hozhat a konyhánkba.

Lenmag

A lenmag (rosttartalom: 27,3 gramm / 100 gramm) lehet az igazi adu, amennyiben ragaszkodunk a megszokott karácsonyi menühöz, ugyanakkor az emésztésünkre is figyelnénk. A növényt már az i. e. 14. században is gyógyszerként használták az egyiptomiak. Tele van fehérjével és omega-3 zsírsavval, illetve magas a rosttartalma. Szórhatjuk salátákra, fogyaszthatjuk őrölve vagy teaként, hogy serkentsük az anyagcserénket.

Chiamag

A chiamag (rosttartalom: 34,4 gramm / 100 gramm) szintén újabb csavart jelenthet az ünnepi asztalnál, de akárcsak a lenmagnál, itt is figyelni kell a mennyiségre, hogy ne vigyük túlzásba a rostbevitelt. Beleszórhatjuk a panírmorzsába, de a legjobb, ha pohárdesszertet készítünk belőle. A chiamag nagyszerű zselésítő: ha valamilyen folyadékba vagy esetleg tejbe tesszük, megszívja magát, és pudingszerű állagot kapunk. Nincs markáns íze, így textúrája és kiváló tápértéke ad hozzá valami extrát a vacsorához. Bátran fűszerezzük karácsonyi hozzávalókkal, hogy egyszerre kapjunk ismerős, mégis egészséges falatokat.

Mandula

 

Az olajos magvak elsőre nem feltétlenül tűnnek a legjobb diétás választásnak, de sok közülük igenis ragyogóan beleillik az egészséges étrendbe, ha nem egy egész tállal eszünk meg belőlük. A mandula (rosttartalom: 9,9 gramm / 100 gramm) különösen egészséges, mivel bár roppant kalóriadús (600 kcal / 100 gramm), elég belőle egy kevés, hogy jótékony zsírokhoz, fehérjéhez és akár elegendő rosthoz jussunk. Karácsonykor úgysem jellemző, hogy az ember vissza tudná magát fogni a végeláthatatlan ünnepi ebédek és vacsorák alkalmával, és ha úgyis sok a kalória, akkor legalább gondoskodjunk a megfelelő tápanyagok beviteléről. A mandulából lehet sütemény, rágcsálnivaló és salátabetét, de egyes húsokhoz is kiválóan illik.