Telenor
Telenor
Tetszett a cikk?

Minden gyerek előítélet nélkül születik, a hosszú évek alatt mégis a társadalom, neveltetés és a közösségi élet során észrevétlenül épülnek be a sztereotípiák, az elvárások másokkal szemben. A toleranciára való nevelést és ön-nevelést, valamint a világra való nyitottságot folyamatosan lehet tanulni, sőt ha idejekorán elkezdjük, az egész jövőnket meghatározó, életre szóló élményt szerezhetünk ezzel: a középiskolás csereprogramoktól kezdve a külföldi önkéntes szolgálatokon át, egészen a nemzetközi szakmai programokig.

Csereprogramok középiskolásoknak

Számos szervezet és nyelviskola is foglalkozik már középiskolások teljes tanéves csereprogramjának szervezésével. Érdemes azonban alaposan körbejárni a lehetőségeket, és olyat választani, amelyik már komoly szakmai múlttal rendelkezik, és szükség esetén megfelelő támogatást nyújt egy-egy váratlan helyzet/probléma kezeléséhez. A Youth For Understanding Hungary (YFU Hungary) Nemzetközi Diákcsere szervezet immáron 24 éve küld magyar cserediákokat a világ minden tájára, hogy a fogadócsaládoknál eltöltött csereprogramokon keresztül ösztönözze a nemzetek közötti barátság kialakulását és a kulturális különbözőségek tiszteletét. „A csereprogramokon szerzett tapasztalatok rendkívül hasznosak a diákok felnőtté válásában, önbizalmuk, kommunikációs készségük fejlesztésében és saját képességeik mélyebb megismerésében. Szeretnénk, ha programjaink hozzájárulnának ahhoz, hogy a résztvevők megértsék összetett világunkat és egymás között szolidaritást, értékekre épülő összefogást alakítsanak ki.” – mesélte Lajtos Gabriella, a YFU Hungary magyarországi igazgatója.

Egyetem és főiskola alatt

Tobzódhatunk a legkülönbözőbb lehetőségek között. Az egyetemisták körében még mindig az Európai Bizottság programja, az Erasmus+ ösztöndíj kínálja a legjobb lehetőségeket, ha pályázunk, lehetőségünk nyílik egy, vagy akár két szemeszteren keresztül is egy belekóstolni egy külföldi egyetem életébe. Az AIESEC egy nemzetközi, a világ 110 országában működő non-profit, kizárólag diákok által vezetett szervezet, akik szakmai és gyakornoki programokat kínálnak a diákoknak.

Szakmai fórumok és konferenciák a világ leendő vezetőinek

A már említett Erasmus+ program a fiatal pályakezdőknek is biztosít lehetőségeket az oktatás és képzés területén, ahol a jelentkezők workshopokon, szemináriumokon, tréningeken vagy konferenciákon bővíthetik szakmai tudásunkat. Ehhez hasonló programot kínált az immáron negyedik alkalommal megrendezett Telenor Youth Fórum, amire a világ minden tájáról várták az elhivatott fiatal szakemberek jelentkezését, akik elkötelezettek a társadalmi, gazdasági és/vagy környezeti ügyekben. A Telenor Youth Forum lehetőséget biztosít azoknak a haladó szellemiségű fiataloknak, akik szeretnék jobbá tenni a világot. A program során olyan gazdasági, marketing és a startup világban ismert és elismert, nemzetközi szakemberekkel találkozhatnak, akik tanácsokkal segítik őket ötleteik megvalósításában.

A legjobb pályázók részt vehetnek decemberben a Telenor Csoport és a Nobel Békeközpont által szervezett közös ötletbörzén. A résztvevők ezt követően csapatokban dolgoznak előre meghatározott problémák megoldásán, hozzájárulva ezzel az elköteleződés, a tudatosság és a megértés előmozdításához. Ezután, 2017. májusában Bangkokban találkoznak újra, hogy folytassák a közös munkát. A program csúcspontja az eredményeiket bemutató digitális kiállítás lesz, amelyet a telekommunikációs cég 2017 őszén rendez meg.

©

A 2015-ös év egyik sikeres pályázója Zalányi Tamás azt mesélte, egyik legjobb döntése volt, hogy jelentkezett a pályázatra. Így számolt be élményeiről: „Mindamellett, hogy szakmailag nagyon színvonalas volt a program, az egyik leghasznosabb számomra a kapcsolatépítés volt. Rengeteg hasonló gondolkodású emberrel ismerkedtem meg a rendezvényen a világ legkülönbözőbb tájáról, többükkel a mai napig tartom a kapcsolatot. A thaiföldi barátom már meg is keresett egy gyakornoki lehetőséggel, amit megpályáztam: kiválasztottak, így távmunkában egy európai diplomáciai szervezetnek dolgozom gyakornokként (Euro Atlantic Diplomacy Society). Ráadásul a minap kaptam a hírt, hogy felvételt nyertem a Google Ground Gyakornoki Programjába is, ami azt gondolom, elég jól mutat majd az önéletrajzomban.” – mesélte Tamás, aki most végzi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán.

2016-os programban Németh Annamária, a Corvinus egyetem hallgatója, valamint Zubor Zalán, fiatal újságíró képviselik hazánkat. Az Európából és Ázsiából érkezett mintegy 5000 jelentkező közül választották ki azt az ezredforduló környékén született 26 tehetséget, akik országuk képviseletében részt vehetnek a programon.

„Hiszünk a fiatalok ötleteinek, lelkesedésének és társadalmi felelősségérzetének erejében. Optimisták vagyunk a technológia lehetőségeivel kapcsolatban, és úgy gondoljuk, hogy a határokon átívelő kommunikáció előmozdíthatja a békét. Izgatottan várjuk, hogy ezek a fiatal gondolkodók velünk, szakértőinkkel és partnerünkkel, a Nobel Békeközponttal közösen dolgozzanak társadalmi problémák megoldásán” – mondta Sigve Brekke, a Telenor Csoport elnök-vezérigazgatója.

Önkéntesség külföldön -Yes, please!

Az önkéntesség egyre jobban elterjedt és elfogadott tevékenység a mai világban, itthon mégis sokan idegenkednek tőle. Mindemellett azonban, hogy elképesztő élményt adhat egy-egy önkéntes program, a résztvevők nemcsak szakmailag fejlődhetnek, hanem egy olyanfajta szemléletet is elsajátíthatnak, mely nemcsak a saját értékrendjüket építi, hanem a társadalom hasznára is válik.

Manapság az önéletrajzban is nagyon jól mutat az önkéntes tapasztalat. Az egyik legjobb választás erre az European Voluntary Service (EVS) program, ahol a költségek jó részét fedezi az Európai Unió által finanszírozott program. Az alábbi listából kedvünkre válogathatunk az országok és a különböző szervezetek között érdeklődési körünknek megfelelően.  A kalandvágyóbbak akár egy harmadik világbéli, kulturálisan teljesen eltérő országban is tapasztalatot szerezhetnek. Lehet például oroszlánokat gondozni Dél-Afrikában, vagy árva gyerekekkel foglalkozni Dél-Amerikában, de segíthetünk akár egy farmon is a Távol-Keleten. Mindennek csak a szerencse és a pénztárca szabhat határt, akit érdekelnek a lehetőségek, nézzen körül az Önkéntes Központ Alapítvány listájában.

Bármelyik formáját is választjuk a nemzetközi tapasztalatszerzésnek, csak nyerhetünk és épülhetünk vele, ezekkel az élményekkel gazdagodva olyan állampolgárokká válhatunk, amilyenre egyre nagyobb a szükség: a világlátott, sokszínűségre nyitott toleráns fiatalok jelentik a társadalom jövőjét.Az oldalon elhelyezett tartalom a Telenor Magyarország közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.