Telenor
Telenor

Okostelefonunk, legyen mégoly okos is, mégiscsak telefon marad. A telefonálás népszerűsége pedig csaknem töretlen – így nem véletlen, hogy (szigorúan szubjektív és szpojlerektől sem mentes) listánkban csupa filmtörténeti jelentőségű telefonbeszélgetés szerepel, sorsfordító csetelések helyett.

1. Macskafogó (1986)

Ternovszky Béla rajzfilmklasszikusa az elmúlt harminc év során sem macskásodott el, és a mai napig ugyanolyan felejthetetlen élményt nyújt, mint megjelenése idején. A Macskafogó telefonálás terén is maradandót alkotott, méghozzá a James Bond-filmek főgonoszaira hajazóan félszemű-fémkezű Mr. Fritz Teufel, illetve a macskák Don Corleonéje, Mr. Giovanni Gatto között zajló beszélgetés formájában. Fontos megjegyezni, hogy Mr. Gattót csak abban az esetben zavarjuk tisztálkodás közben, ha meguntuk az életünket. (13:49-től)

2. A Mátrix (The Matrix, 1999)

Wachowski-nővérekké átvedlett testvér- és rendezőpáros korszakalkotó mesterművében fontos szerep jut a Mátrixból a valóságba átvezető átjárókként funkcionáló telefonoknak. Ám a megannyi telefonhívás közül is magasan kiemelkedik az a több perces, tenyérizzasztó snitt, amelyben Morpheus telefonos instrukciókkal próbálja kimenekíteni Neót a munkahelyéről, miközben Smith ügynök vadászik rá az irodai munkaállomások labirintusában. (12:55-től)

3. Elrabolva (Taken, 2008)

Az öregkorára Chuck Norris halmazállapotú akcióhőssé keményedett Liam Neeson monológja már bőven elérte az ikonikus státuszt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a mai napig termékeny mém-táptalajként szolgál. Miután Bryan Mills, a visszavonult CIA-ügynök élő közvetítésben végighallgatja, ahogy a Párizsba frissen megérkezett kamaszlánya emberkereskedők karmai közé kerül, azonnal megkezdi kíméletlen kutatóexpedíció-bosszúhadjárat. Pontosabban nem azonnal, mert előbb még képernyőre helyezi az akciófilmek történetének talán legstílusosabb „Megtalállak, és kinyírlak!”-monológját. (23:45-től)

4. Szemtől szemben (Heat, 1997)

Michael Mann érthetetlenül alulértékelt rabló-pandúr akciódrámája a bankrablófenomén Neil McCauley (Robert De Niro) és a munkamániás, ezer fokon égő Vincent Hanna hadnagy (Al Pacino maxra tekert hangerővel) epikus párbaját mutatja be. De Niro karakterének kegyetlen, hideg profizmusát kiválóan demonstrálja az a telefonbeszélgetés, amely során McCauley higgadtan közli a neki csapdát állító nagyüzemi pénzmosóval, Roger van Zanttal, hogy épp egy süket telefonba beszél, mivel a vonal másik végén egy hulla van. (52:02-től)

5. Die Hard 3. – Az élet mindig drága (Die Hard with a Vengeance, 1995)

A Die Hard-széria harmadik felvonásában az atlétájában flangáló John McLane hadnagyot hiába penderítik ki a testülettől, Simon, egy furfangos német terrorista miatt újra akcióba kell lépnie. Miután a cinikus egysorosokra specializálódott McLane-t a véletlen összesodorja egy harlemi boltossal (Samuel L. Jackson), a furcsa páros együtt próbálja kibogozni Simon beteges fejtörőit, amelyekhez utcai telefonokon érkeznek az instrukciók, és amelyekben ártatlan New York-iak élete a tét. (23:27-től)

+1. Pogány Madonna (1981)

A késői magyar szocializmus Bud Spencer-Terence Hill párosának (Bujtor István mint Ötvös Csöpi, valamint Kern András mint Kardos doktor) sikertörténete az 1981-ben bemutatott Pogány Madonnával indult. A végig a felesége hívását váró és megállás nélkül akut éhséggel küzdő Kardos doktornak végül, a végkifejlet kellős közepén, a lehető legrosszabbkor sikerül kagylóvégre kapnia élete párját. (1:33:17-től)

 

A Telenor új tarifacsomagjával, az S, M, L és XXL konstrukcióban elérhető Telenor Blue-val a teljes filmtörténet összes telefonbeszélgetését reprodukálhatjátok – naponta kétszer! A Telenor Blue S-sel és a Telenor Blue M-mel hálózaton belül korlátlanul beszélhettek, míg a két nagyobb tarifacsomag minden belföldi számra kiterjeszti a korlátlan beszélgetés szabadságát. A Blue díjcsomagokat ráadásul korlátlan belföldi MyTV-adatforgalommal és hétcsatornás közszolgálati csomaggal turbózta fel a Telenor, így bármerre jársz, akár a telefonodon is elkaphatod a fenti telefonbeszélgetéseket tartalmazó kultfilmek valamelyikét. A Blue képzeletbeli i-jére a roaming díjak eltörlése teszi fel a pontot, ugyanis mind a négy díjcsomaggal hazai árakon telefonálhatsz és netezhetsz az Európai Unió tagországaiban!Az oldalon elhelyezett tartalom a Telenor Magyarország közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Önnek milyen hangerő van beállítva a telefonján? Jobb, ha most ránéz erre

Önnek milyen hangerő van beállítva a telefonján? Jobb, ha most ránéz erre

Kitalált valamit a Volkswagen: úgy csökkentenék a dugókat, hogy közben az autózást is sokkal jobbá tennék

Kitalált valamit a Volkswagen: úgy csökkentenék a dugókat, hogy közben az autózást is sokkal jobbá tennék

"Szellemidézés": harmincéves lenne az SZDSZ

"Szellemidézés": harmincéves lenne az SZDSZ

Megvan May és az EU megállapodása a Brexitről, a keményvonalasok már akcióba léptek

Megvan May és az EU megállapodása a Brexitről, a keményvonalasok már akcióba léptek

Megszólalt a Miniszterelnökség Gruevszki-ügyben

Megszólalt a Miniszterelnökség Gruevszki-ügyben