Telenor
Telenor

Újra itt munka meg az iskola, így reggelente megtelnek a tömegközlekedési eszközök, na meg az utak is. Az úticélunk felé zötykölődést megkönnyítheti, ha hasznos és szórakoztató appokat, az interneten fellelhető érdekes tartalmakat hívunk segítségül. Mutatjuk, merre érdemes indulni.

Sokan óvatosan bánnak az adatforgalommal, ami persze érthető, hiszen az adatcsomagok extra költséget jelentenek. Mostanáig sokan aggódva számolgatták a megabyte-okat, és ha csak tehették, igyekeztek wifi-kapcsolaton keresztül kihasználni okostelefonjuk képességeit, még akkor is, ha ez sokszor akár lassabb, kevésbé stabil összeköttetést jelent.

Szerencsére, ma már nem elrugaszkodott fogyasztói igény a korlátlan adathasználat, ezt pedig a mobilszolgáltatók is felismerték. Egyre kedvezőbb feltételekkel kínálják mobil-adatcsomagjaikat, akár korlátlan hozzáféréssel, kifejezetten az okostelefon-felhasználók igényeit figyelembe véve. De lássuk, mihez lehet kezdeni az internet világával, ha kalandozó kedvünknek a világon semmi sem szab gátat.

Játszani is engedd!

A néhány évvel ezelőtti csúcs-számítógépek képességeit ma már simán meghaladó okostelefonokkal egészen komoly, szemkápráztató grafikával ellátott játékokat is játszhatunk. Legyen szó szimulátorról (pl.: Need for Speed, CSR Racing és így tovább), a világ élsport-ligáinak sztárjait felvonultató sportjátékokról (FIFA, NBA, NFL, a kalandvágyóbbaknak pedig baseball vagy tenisz), vagy a szivárvány minden színében pompázó logikai-játékokról: mindenki megtalálhatja a kedvére valót, amelyekben aztán összemérheti erejét a világ más részein élő idegenekkel, de akár a barátaival is.

Bár már néhány éves darab, szerkesztőségi kedvencünk egyértelműen a Draw Something című jópofa játék, amelyben egyszerűbb vagy bonyolultabb feladványokat kell lerajzolni ellenfelünknek, aki a feladvány megtekintésekor vonalról-vonalra láthatja az ábra alakulását, a megoldást pedig a felkínált betűkből kell összeraknia. Igaz, a játék csak angol nyelven elérhető, de így két legyet üthetünk egy csapásra: rajz- és nyelvtudásunkat is pallérozhatjuk, miközben a villamosunk a munkahely felé araszol.

Tanuljunk a telefonunktól!

Ha már a nyelvtudásnál járunk, okostelefonunk és a korlátlan mobilinternet segítségével ma már akár a világ legjobb egyetemeinek szemináriumaira is beiratkozhatunk. Bizony, nem tévedés, az olyan applikációk, mint például a Coursera épp ezt teszik lehetővé. Csak ki kell választanunk az érdeklődési területünknek megfelelő kurzust – vigyázat, a bőség zavara könnyen kialakulhat a kínálat láttán – majd az előadások, szemináriumok meghallgatása után, a vizsgafeladatot abszolválva még oklevelet is kaphatunk újonnan szerzett tudásunkról. Az iPhone-t használók számára az iTunes U is hasonló lehetőségeket kínál. De ott van például a rendkívül népszerű Duolingo is, amellyel különféle nyelveket sajátíthatunk el, akár teljesen ingyen. A Duolingo letöltése után kiválaszthatjuk a kívánt nyelvet, majd a tudásszintünk beállítása után indulhatnak is a leckék, amelyek ráadásul a kiejtésünket és a szövegértésünket is segítenek tökélyre fejleszteni. De érdemes kipróbálni a Memrise nevű alkalmazást is, amely az anyanyelvünk és a tanult idegen nyelv közti hasonlóságokra építő mémek, képek, és nyelvi játékok segítségével fejleszti a nyelvtudást. A gyerekek számára olyan alkalmazásokat érdemes letölteni, mint a Crazy Gears, amely jópofa és látványos módon avatja be az 5-8 év közötti kicsiket a természettudományokba, vagy például a DragonBox Algebrát, amely játszva tanítja meg a matematika alapjait, de a problémamegoldást és kritikai gondolkodást is fejleszti.

Kiterjesztett valóság

Augmented reality-nek, vagyis kiterjesztett valóságnak nevezzük, amikor a telefon kameráján a való világot látjuk, némi digitális kiegészítéssel: gondoljunk a nemrég óriási népszerűséget szerző Pokémon Go-ra, amelynek lényege, hogy a szabadban járva-kelve kell befogni különféle kis lényeket. Korlátlan mobilinternet-hozzáférés birtokában ez nem lehet gond, de érdemes kipróbálni más, hasonló elven működő applikációkat is. A WallaMe nevű alkalmazás például lehetővé teszi, hogy a való világban hagyjunk magunk után digitális üzeneteket, például egy turisztikai helyszínen, vagy a belváros egy tetszőleges sarkán. Az üzeneteket a WallaMe alkalmazással lehet felfedezni és elolvasni, de természetesen arra is lehetőségünk van, hogy titkos apróságokat rejtsünk el, amiket csak barátaink, ismerőseink vagy szeretteink találhatnak meg.

Szintén a kiterjesztett valóságot kihasználó játék a Google által fejlesztett Ingress, amely valójában egyfajta területfoglaló játék: a felhasználókat automatikusan két tábor egyikébe osztja be a szoftver, nekik pedig utána a való világ térképén mozogva kell minél nagyobb területet meghódítani, a játék virtuális világából. A Pokémon Go-ra hajaz, de a közelgő Halloween szelleméhez jóval közelebb áll a SpecTrek nevű játék, amelyben virtuális kísérteteket kell elkapnunk. A játék teljesen családbarát, a szellemek nem ijesztőbbek egy fehér lepelnél, két lyukkal.

A zene, a zene, a zene kell!

Zene nélkül mit érek én, tehetnénk fel a kérdést. És valóban, még a legsötétebb őszi napokat is könnyebb megélni, ha a fülünkben ott szólnak a kedvenc dalaink. A népszerű, úgynevezett streaming szolgáltatások, mint például a Spotify, SoundCloud, Deezer, Tidal segítségével több millió zeneszám között böngészhetünk, előre összeállított lejátszási listákból is válogathatunk, és persze saját magunk is összeállíthatjuk kedvenc listáikat.

Beszélgetős műsorok a zsebedben

Ha nem csak a ritmusokat és dallamokat hallgatnánk szívesen, érdemes elkalandozni a podcastok világába is. A podcastok többsége a beszélgetős rádióműsorokra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy az egyes adásokat akkor hallgatjuk meg, amikor nekünk éppen kényelmes. Ideális tömegközlekedésre, de akár autózáshoz is.

Az elérhető podcastok száma kis túlzással végtelen, és a témákat tekintve is csupán személyes ízlésünkön múlik, hogy éppen egy politikai beszélgetős műsorba fülelünk bele, mint például az Európai Parlament szakértőinek elemzői műsorai, a legújabb filmek világában mártózunk meg a Filmkl ubbal, vagy épp a tudomány és technika világának legfrissebb újdonságairól tájékozódunk a 20 perccel a jövőbe című podcast legfrissebb adásában. A podcastok hallgatása nyelvgyakorlásnak sem utolsó, természetesen angol nyelven a leggazdagabb a kínálat, de gyakorlatilag a világ bármely nyelvén könnyen találhatunk izgalmas, érdekes témákat.

Tévé, rádió, chat, videó

A fentiek mellett egy korlátlan mobilinternet-hozzáféréssel gyakorlatilag folyamatos kapcsolatban lehetünk ismerőseinkkel, barátainkkal, mivel pedig a magyar 4G-lefedettség európai szinten is kiemelkedő, akár videochaten is megtárgyalhatjuk az élet fontos dolgait, vagy például a Facebook élő videós bejelentkezési funkciójával tudósíthatunk ismerőseinknek, hogy éppen mi történik velünk. Az aktuális tévéműsorokat is megnézhetjük a trolin ülve, de kedvenc sorozatunk legújabb epizódjáról sem fogunk lemaradni a Netflixen. A YouTube-os videónézegetés pedig mindennapos rutinná válhat, ha az adatforgalomra többé nem kell figyelni.

 

Telenor Hello Data tarifacsalád

A Telenor idén májusban útjára indított Telenor Hello Data tarifacsaládját kifejezetten okostelefon-felhasználók számára állították össze. A hangalapú Hello Data tarifacsomagok mindegyike korlátlan belföldi mobilinternet-használatot tartalmaz, különböző mennyiségű beszélgetési idővel és SMS-mennyiséggel. Fontos újdonság, hogy akár az új, akár a már meglévő Telenor-előfizetők hűségszerződés nélkül csatlakozhatnak a Hello Data felhasználók egyre népesebb táborához.Az oldalon elhelyezett tartalom a Telenor Magyarország közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Telenor BrandChannel

Alig indult el, máris többmilliós ügyfélkörön tesztelhetett két magyar startup

Az akcelerációs programokba való bekerülést komoly kiválasztási folyamat előzi meg, melyen csak az igazán életrevaló kezdeményezések, és a valós piaci igények kielégítésén alapuló vállalkozások juthatnak túl. A kiválasztottak előtt olyan lehetőségek nyílnak meg, melyekkel a cég hosszú távú fennmaradása és fenntartható fejlődése is megalapozható.

Óbudán és Kispesten árulták a kábítószert a most elfogott drogkereskedők – videó

Óbudán és Kispesten árulták a kábítószert a most elfogott drogkereskedők – videó

Évszaknyit is változik most egy nap alatt a hőmérséklet

Évszaknyit is változik most egy nap alatt a hőmérséklet

Amszterdam megvédi a szexmunkásait a turistáktól

Amszterdam megvédi a szexmunkásait a turistáktól

Tavares a Fidesz néppárti felfüggesztéséről: Szégyen, amit Weber tett

Tavares a Fidesz néppárti felfüggesztéséről: Szégyen, amit Weber tett

Hét órát tartották fogva a szimplásokat, akik kamudrogokra figyelmeztették a turistákat

Hét órát tartották fogva a szimplásokat, akik kamudrogokra figyelmeztették a turistákat