VeszprémFest
VeszprémFest

Szereti a könnyűzenét, bírja a koncerteket, de már nem állna be a színpad elé pogózni, kerülné a tömeget, ráadásul a jó zenéhez valami klassz helyen jót enne, meg jót inna? A nemzetközi zeneipar ezekhez az igényekhez is igazította kínálatát.

Miközben tudjuk, hogy a rock and roll az nem egy tánc, valamint, hogy a nyári zenei fesztiválok többnyire a fiatalokért és a fiataloknak vannak, érdemes leszögezni, hogy 40 fölött sem kell lemondanunk a nagy nyári zenei nyüzsgésről. Egyrészt egyszerűen csak azért, mert aki szeretné, az – túl a húszas vagy harmincas évein – a legnépszerűbb nyári fesztiválokon is megtalálja a számítását, másrészt pedig azért, mert azok számára, akiknek ezek a megabulik már túl hangosak és zajosak és túl megák, tulajdonképpen már külön fesztiváliparág épült ki világszerte. Vannak tudniillik olyan zenés nagyrendezvények szerte a világon, amelyek programjukkal és kiszerelésükkel már kifejezetten felnőtt-, és családbarátnak hirdetik magukat. Már a sokadik generáció nőtt fel a popzenében, a pop- és rockzenével, már a punk-korszak hősei is nagypapák, sőt a kilencvenes évek grunge-, britpop-, és elektró-fiataljai is negyvenesek, nekik is kínál valamit a fesztiválbiznisz.

Ilyen például az egyesült államokbeli Newportban július 22. és 24. között megrendezésre kerülő legendás Newport Folk Festival - itt mutatkozott be annak idején Bob Dylan és 1965-ben kis túlzással itt dobálták le a színpadról, amikor elektromos gitárral merészelt színpadra lépni és bepiszkítani a folkzenélés akusztikusan bukolikus tisztaságát. Az idei felhozatalban persze a fiatalok is megtalálhatják a számításukat, de a középkorosztály olyan legendák zenéjére pöröghet, mint Patti Smith, vagy Elvis Costello, vagy az idén új lemezzel visszatérő folk-punk hősök, a Violent Femmes.      

Aztán ott az oxfordshire-iCharlbury-ben augusztus 4-e és 7-e között zajló Wilderness, mely önmagát – ahogy azt neve is sugallja – nyugis, a vissza a természethez-elv köré szerveződő, környezet- és családbarát fesztiválként hirdeti, nem csak zenével, hanem jó ételekkel, és mindenféle nem csak zenei, hanem színházi és más művészeti programokkal. A zenei fellépők között olyan csalogató neveket találhatunk, mint Robert Plant, Parov Stelar vagy az art-pop egyik nemzetközi fétiszenekara, az amerikai Flaming Lips.

Egészen kiváló line-uppal csábítja a fesztiválközönséget a svédországi Way Out West, melyre augusztus 11. és 13. között kerül sor Göteborgban, mi több, annak központjában, a Slottsskogen’s Parkban. Morrissey, PJ Harvey, Grace Jones, a modern jazz-újhullám egyik legnagyobb menője, Kamasi Washington, az őrületes izlandi jazz-big band, a nem rég az A38-on koncertező Fire! Orchestra – szóval van miből válogatni, a zene mellé pedig filmek és kiállítások várják a közönséget.

És itt a jó hír: a hazai 35-40 pluszos fesztiválközönség sem marad efféle ajánlat nélkül, hiszen itt van az idén tizenharmadik alkalommal megrendezésre kerülő VeszprémFest. A Veszprémi Várban és - egy estén – a Veszprém Arénában, július 13. és 17. között a világzene, a jazz és a pop világsztárjai, Grammy- és Golden Globe-díjas művészek garantálják a felejthetetlen koncertélményt. Ellátogat hozzánk a Buena Vista Social Club világsztárja, Omara Portuondo és a spanyol flamenco-énekes, Diego el Cigala (akik közös koncertet adnak), a kilencvenes évek eleje óta közismert és népszerű soul/pop/jazz-énekesnő, a gyönyörű Lisa Stansfield, aki először lép fel Magyarországon, valamint a hazánkban ugyancsak debütáló jazz-énekes, Gregory Porter. És itt lesz a triphop stílusmeghatározó zenekara, az amerikai Thievery Corporation, és a zongorista-énekes ördögfióka, a még mindig csak 36 éves Jamie Cullum is – ő szintén első alkalmas fellépőként.

Idén sem csak a nagyszínpad várja vendégeit, hanem a nagy népszerűségnek örvendő Rozé, Rizling és Jazz Napok is az Óváros téren. 2016-ban – július 8. és 17. között – kibővített területen, mindennap ingyenes jazz, illetve jazz ihlette koncertek mellett a balatoni régió borászatai, valamint a kézműves gasztronómia képviselői gondoskodnak a kulináris élményekről. A minifesztivál zenei kínálata 2016-ban is sokoldalú és színes, a fellépők között ott lesz többek közt a Stereo Swing feat. Szűcs Gabi, a Váczi Eszter Quartet és a United, vagy a a Pribojszki Mátyás Band.

Az oldalon elhelyezett tartalom a VeszprémFest közreműködésével jött létre, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.