smart Mo.
smart Mo.

Akárcsak a Hollywood-i filmek híres utána fordulós jeleneteiben, úgy fordult mindenki az autó után, amit vezethettünk egy héten át.

Kaptunk egy elektromos smartot (hivatalos nevén smart fortwo electric drive-ot), hogy egy héten át mi legyünk a fővárosi utak legkisebb királyai.

Az életérzés

„A kicsi szép” – jut eszünkbe róla egyből az Ernst F. Schumacher-től, a 70-es, 80-as évek egyik legsikeresebb gazdasági könyvét jegyző brit közgazdásztól származó szállóige; az autóba beleülve pedig még inkább megerősödik bennünk a gondolat: itt valami végtelenül kedvessel és szerethetővel állunk szemben. Ráadásul, az elektromos smarthoz egy jellegzetes sci-fi élmény is társul: akárhányszor elindul vele az ember, a kisagyában végig ott van a gondolat, hogy igen, megcsinálta: halad a korral, a divattal, végre pont ott jár, ahol éppen megszülettek a legújabb trendek, sőt, nem csupán a pillanat, hanem egyenesen a jövő ura, az élet császára.

Apró kis csodák

Úgy tűnik, az autó tervezői tanultak Sherlock Holmes-tól, aki szerint a részletek fontosságát nem lehet eltúlozni. Vagyis a smart belülről is nagyon színvonalas munka, a műszerfalból és a belsőt alkotó további elemekből szemmel láthatóan nincs kispórolva az anyag. A lehúzható naptető nagyon menő, akárcsak az automata klíma csúszkás kezelője. Az infotaintment konzol egyszerű, de nagyszerű, a műszerfal digitális kijelzője pedig tűpontos grafikájával megbízhatóan adja az információkat többek között az autó aktuális töltöttségi állapotáról. Összességében tehát a smart nagyon kényelmes belülről, egyedül a biztonsági öv nem áll elsőre kézre, mert a szokásosnál egy kicsit hátrébb kell nyúlni érte.

A gyorsulás

Talán az egész hét során azt élveztük a legjobban, hogy a bedugulásmentes időszakokban a smart mindenkit lehagy a fővárosi forgalomban. Ez persze nem nagy reveláció, mert aki ült már elektromos autóban, tudja, hogy gyorsulásuk azonnali, ettől függetlenül mi, akárhányszor csak zöldre vált a lámpa, és elindulunk, önkéntelenül is mosolyogni kezdünk.

A fordulási ív

Valljuk be, hogy elektromosságtól függetlenül a smartműfaj egyik legnagyobb előnye, hogy nagyban hozzájárul a sofőr személyes közveszélyesség-tudatának csökkentéséhez. Hogyan leszünk kevésbé az utak rémei? Az autó majdnem 360 fokban, szinte helyben meg tud fordulni: szóval, ha véletlenül egyirányú utcába hajtanánk (amit természetesen csak a teszt kedvéért próbáltunk ki), már azonnal kint is vagyunk az utcából, és bolyonghatunk tovább, mintha az apró kis malőr meg sem történt volna.

A (női) praktikum

A kicsi smart abból a szempontból igencsak nőies autó, hogy akár ketten, akár egyedül ülünk benne, még a jobban megpakolt női táskánknak is találunk elegendő helyet az ülés mögött. Emellett pedig ott van még a jelképes csomagtér, aminek egy részért ugyan az autó töltéséhez szükséges kábelek foglalják el, de mégis mindig marad hely a szokásos havi drogériás kör, illetve a napi tej-kenyér-zöldség-gyümölcs csomagnak. Viszont egy komolyabb bevásárlásláshoz már érdemes a smart forfourt elővenni, amiről a keretesben írunk bővebben.

A töltés

A smart fortwo gyakorlatilag 110-120 kilométerre jó egy töltéssel, ami a városi rohangálásunkhoz teljesen elegendő. Ez azzal is kiegészül, hogy szerencsére viszonylag sok a töltőállomás a fővárosban: a központibb csomópontokon biztosan találunk egyet, vagy egymás mellett akár többet is. Kezdő elektromosautó-vezetőként szerencsére nem okoz sokáig dilemmát, hogy a garázsunkon kívül hol töltsük az autót, mert az otthonunk közelében hamar találunk pár percre két töltőállomást is.

A parkolás

Őszintén? Egy álom. Ráadásul egyelőre ingyenes. Továbbá a keresztben parkolós trükk bármikor megy a kicsi smartnak: igen, kipróbáltuk, ha nem túl szűk a hely, keresztben és hosszában is felfér a legtöbb járdára.

 

Ami a kétajtósból kimaradt…

A fortwo nagy testvére, egy smart forfour electric drive is járt nálunk kipróbálásra. A koncepció ugyanaz: csinos, praktikus, környezetbarát városi autó igényes kidolgozással. A négyajtós változat karosszériája szoros rokonságot mutat a kétajtóséval, a vagány formának járó utcai mosolyokat így hát mi is bezsebeltük. Mérges arcot csak lámpaváltásnál láttunk, amikor lazán legyorsultuk a nagyobb limuzinokat. A forfour hatótávolsága hivatalosan 155 km (öt kilométerrel kevesebb mint kistestvéréé), de normál használatban, kikapcsolt légkondicionálóval csak 110 kilométerre futotta. A belső tér viszont elég tágas négy ember számára. A versenyülésekre hajazó első ülések még hosszabb autózás után is kényelmesek. A pakolást, bevásárlást itt-ott elrejtett tárolórekeszek és padlóba hajtogatható hátsó üléslapok segítik.

Az oldalon elhelyezett tartalom a smart Magyarország megbízásából jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.
Mercedes-Benz

Egyre olcsóbbak és egyre tovább bírják - Infografikán mutatjuk az e-autó trendeket

A tervek szerint 2020-ra 30 ezer környezetkímélő autó járja majd a magyar utakat. Ez egy szép cél, de magvalósításához évente 7500 elektromos vagy hibrid gépjárművet kellene értékesíteni. Hazánkban egyelőre 1300 zöldrendszámos autó van forgalomban, és évente alig több mint 100 villanyautót – azaz tisztán elektromos hajtással működőt – adnak el.

Mercedes-Benz

Kiszámoltuk, hány év alatt térül meg, ha elektromos flottára vált

Kár szépíteni, eddig maximum marketing célból gondolkoztak el a vállalkozások teljesen elektromos flottán. A magasztos célokat - mint a környezet megóvása és a tisztább városi levegő elérése - darabokra törték a piszkos anyagiak, mivel az e-autók drágábbak hagyományos társaiknál. Az új állami támogatási rendszer azonban változtathat ezen, jelentősen csökkentve a megtérülési időt, a zöld rendszámmal pedig egy flotta esetében százezreket spórolhatunk az ingyenes parkolással.

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Lefestette a sötét valóságot a Human Rights Watch Magyarországról

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Meghalt a világ legidősebb férfija

Meghalt a világ legidősebb férfija

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Százból még mindig csak kicsit több mint két új autó elektromos a világon

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország