szerző:
SAP

Nemcsak a nagyvállalatok, hanem a kis- és közepes vállalkozások számára is óriási előnyt jelent a modern vállalatirányítási szoftverek alkalmazása. A rendszerek használatával az ügymenet is egyszerűsödik, így pedig rengeteg pénzt és időt lehet megspórolni, emellett az üzleti eredmény radikális növekedéséhez is hozzájárulnak.

Lényegében egy újfajta vállalati, üzemeltetési kultúrát jelent, ha egy társaság szakít a jól megszokott, de egymástól különböző könyvelési, számviteli rendszerek használatával, és egyetlen integrált, az adott vállalkozás minden területére kiterjedő informatikai rendszerre tér át.

A lépéshez szükséges paradigmaváltáson kívül lényegében csak tanulási szándékra van szükség, ám a befektetett energia busásan megtérül.

„Képesek vagyunk azonnal reagálni”

A nyomdaipari beszállítóként több mint ezer ügyfél kiszolgálását ellátó Eurojet Kft. 2014-ben tért át az SAP megoldására.

Molnár Szabolcs, a társaság ügyvezető igazgatója szerint a korábbi időket az jellemezte, hogy több párhuzamos adatbázis összefésülésével, az üzleti év végén próbáltak többé-kevésbé megbízható adatokhoz jutni az eredményeket illetően. Ez rendkívül idő- és energiaigényes volt, ráadásul a piaci növekedés is „kikényszerítette” a váltást, vagyis a vállalati folyamatok integrálását.

"Évi 800 milliós forgalomnál, öt éve döntöttünk úgy, hogy áttérünk az SAP Business One -ra. Azóta 18-ról 28 fősre bővült a cégünk, az árbevételünket pedig sikerült megduplázni, ami csak részben köszönhető a kedvező piaci környezetnek, rendszerünk integrálása nélkül biztosan nem értünk volna el ilyen eredményt. Könyvelési, számviteli adatainkat ugyanis nemcsak az üzleti év végén ismerjük meg, hanem azok percre készen rendelkezésre állnak, így bármikor felülvizsgálható egy-egy döntés, folyamat, képesek vagyunk azonnal reagálni” – mondta Molnár Szabolcs.

„Egyfajta kultúraváltás is szükséges”

Hozzátette: az SAP rendszere az üzleti folyamatokat, bizonylati rendet és bizonyos könyvelési feladatokat automatizálja, de emellett olyan részfeladatokat is megbízhatóan ellát, mint az egyes ügyfeleknek biztosítható alkalmi kedvezmények kiszámítása, az ügyfélpanaszok kezelése, vagy az áru, illetve a szervizfolyamatok nyomon követése.

Az Eurojet ügyvezetőjének elmondása szerint egy ilyen szintű váltáshoz egyfajta kultúraváltás is szükséges: bár az SAP megoldásai leképezik az adott cég működését, a rendszer használatára való fél éves felkészülési időszakban számos olyan ügyviteli hiányosságra, vagy épp párhuzamosságra lettek figyelmesek a vállalatnál, melyek felszámolásával már önmagában is nőtt a hatékonyság.

Az új rendszer bevezetése tehát gyakorlatilag kikényszerítette a belső folyamatok rendbetételét is.

Az SAP Business One bevezetése amellett, hogy új dimenziót nyit az ügyvitelben, a különböző területeken dolgozó munkatársak számára is előrelépést jelent, hiszen napi munkájuk hatékonysága nő.

Molnár Szabolcs szerint a dolgozóknak csak a saját területükhöz kapcsolódó felületek használatát kellett elsajátítani, az új protokoll előnyeiről pedig mindenki azonnal meggyőződhetett. Az SAP rendszerének ismerete ráadásul előnyt jelent a munkaerőpiacon is.

Az adatok gyűjtése, rendszerezése és a belőlük készített statisztikák létfontosságúak egy vállalat számára, a jól strukturált, napra-, sőt, percrekész információk ugyanis lehetővé teszik a piaci folyamatokra való azonnali reagálást, illetve a tervek elkészítésében is óriási segítséget nyújtanak.

Az SAP rendszereit támogató SAP HANA adatbázis platform úttörőnek számít a memória alapú adatbázis-alkalmazások között, hiszen segítségével áttekinthető és valós idejű analitikához jutnak a cégvezetők és könnyebben tudják meghozni a fejlődéshez szükséges döntéseket.

Az SAP HANA egy olyan memóriaalapú, valós idejű technológia, ami lehetőséget teremt a különböző forrásokból származó adatok valós idejű elemzésére. A platform lényegében bármilyen típusú tranzakciót vagy adatot egyszerre képes feldolgozni még akkor is, ha az adott adathalmaz strukturálatlan – mondta Balázs Csaba, az SAP szakértője.

A SAP HANA lényege, hogy a merevlemez helyett az adatok azonnal a memóriában (RAM) lesznek eltárolva, így azok betöltése sokkal kevesebb időt igényel, mintha a merevlemezről, vagy egyszerre mind a kettőről kellene betölteni őket. Az információk, statisztikák lekérdezése után gyakorlatilag azonnal láthatóak az adatok vizuálisan szerkesztve – tette hozzá.

A SAP HANA másik nagy vívmánya a keresési platform: gyakorlatilag bármilyen, a rendszerben tárolt információt pillanatok alatt képes megmutatni. Ha például egy termékre keresünk rá, azonnal megjeleníthető a rendelkezésre álló árukészlet, az ügyfeleknek való korábbi teljesítések, az árak és bármi egyéb információ. A további szűrésekkel pedig könnyen kiválasztható a legszükségesebb adat.

A fejlesztők szándéka – és vállalatok tapasztalatai - szerint az SAP HANA többek közt rendkívül pontos előrejelzések támogatásával képes támogatni a menedzsmentet az árukészlettel, vagy épp a vállalati folyamatokkal kapcsolatban.

A platform lényegében bármilyen méretű, profilú cég számára hasznos lehet, de leginkább ott hasznosul ez a fajta technológiai tudás, ahol nagy a tranzakciószám. Ahhoz, hogy az SAP memóriaalapú adatbázis-alkalmazása optimálisan működjön, szükség van a megfelelő hardverre is: a társaság ezért pontosan meghatározott konfigurációk beszerzését javasolja: 64 GB memória szükséges, amit ma már sok okostelefon tud, ám legalább ennyire fontos a szervergép alaplapja, chipjei és beállításai.

A tartalom az SAP Hungary Kft. megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt. 

Totti szakít a Romával

Totti szakít a Romával

Népszava: trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés

Népszava: trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés

Erősebb az időnél: így ünneplik a G-osztály 40. születésnapját

Erősebb az időnél: így ünneplik a G-osztály 40. születésnapját

Tiltási hullám söpör végig a magyar Facebookon, vagy csak valami hiba van?

Tiltási hullám söpör végig a magyar Facebookon, vagy csak valami hiba van?

Téved, ha azt hiszi, csak a magyarok közt akad olyan, aki bántja a teknősöket

Téved, ha azt hiszi, csak a magyarok közt akad olyan, aki bántja a teknősöket

Búzatáblában találták meg a húga megölésével gyanúsított férfit

Búzatáblában találták meg a húga megölésével gyanúsított férfit