szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ígéretek szerint júliusban már nem kell külön megfordítgatni minden egyes trolit a Földművelésügyi Minisztérium épülete mögött, megépítik ugyanis a 70-es és 78-as járatok zökkenőmentes közlekedéséhez szükséges alépítményt. Július elsejétől Lipótváros meghatározott részére nem engedik be a buszokat, de lesznek kivételek. A fejlesztésekről Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester és Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója csütörtökön állapodott meg.

A 70-es és 78-as troli belvárosi végállomásának problémája azóta létezik, hogy felújították a Kossuth teret.

A trolik régen a Földművelésügyi Minisztérium körüli hurokban fordultak meg. Az Erzsébet királyné útja felől érkező járművek a tárca épületének oldalánál megálltak, majd kihajtottak a Kossuth térre, és onnan visszaindultak Zugló felé.

A felújított Kossuth térre azonban már nem mehetnek be trolik, megszüntették a hurkot a felsővezeték miatt, a Földművelésügyi Minisztérium mögött gyakorlatilag kézi erővel kell megfordítani a járműveket. A műanyag székeken ücsörgő BKK-dolgozók leakasztják a beérkező trolik áramszedőjét és ráteszik az ellenkező irányba haladó vezetékre. A troli ezután visszatolat az Alkotmány utca felé, majd visszakanyarodik a Kálmán Imre utcára. Lassan két éve megy ez. Az Index írt erről áprilisban. A kézi megoldás nemcsak korszerűtlen, hanem meglehetősen drága is.

Az ötödik kerületi polgármester és a BKK vezérigazgatója arról állapodtak meg, hogy az önkormányzat támogatásával megépítik a Báthory utcában és a Kozma Ferenc utcában a 70-es és 78-as trolibusz közlekedéséhez szükséges elektromos alépítmény. Így 2015 júliusában megszűnik a Kozma Ferenc utcai tolatásos fordítási rend – közölték.

Jön a busztilalom

2015. július 1-jétől, a reggel 7 és 9 óra közötti időszakot leszámítva nem hajthatnak be a buszok a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca– Széchenyi István tér–id. Antall József rakpart által határolt területre. A tilalom nem érinti a közösségi közlekedés járműveit, illetve a területen belül található szállodákhoz, intézményekhez érkező buszoknak a behajtást külön engedélyezik majd.

Már áprilisban kialakítottak egy fel- és leszállóhelyet a városnéző- és turistabuszoknak az id. Antall József rakparton. Az új megállóknak köszönhetően tudják bevezetni júliustól a busztilalmat a megjelölt területen.

Plusz egy kanyarodósáv

Szintén a forgalom csökkentését szolgálja az is, hogy 2015. május 24-től a Nyugati térnél egy sávon újra lehet balra kanyarodni a Bajcsy-Zsilinszky útról a Szent István körútra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kifejezetten kutyáknak és macskáknak építenek hotelt Portugáliában

Kifejezetten kutyáknak és macskáknak építenek hotelt Portugáliában

Harari: A Nagy Testvér most kezd el mindenkit figyelni

Harari: A Nagy Testvér most kezd el mindenkit figyelni

Kakas ölt rendőrt a Fülöp-szigeteken

Kakas ölt rendőrt a Fülöp-szigeteken