szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bármilyen jó autóról, bármilyen bámulatos teljesítményéről, menettulajdonságairól is legyen szó, azzal tisztában kell lennünk, hogy a legtöbb esetben a leggyengébb láncszemet a gumi jelenti a rendszerben.

Mindig a gumi dönti el, hogy a teljesítményből mi az, ami megmutatható, kiautózható. Ahhoz, hogy a minimális feltételeknek eleget tegyünk, mindig az évszaknak megfelelő gumi legyen az autón. Ez azt jelenti, hogy plusz hét Celsius fok felett nyári, az alatt téli gumi a megfelelő, sőt kötelező. 

Téli meg a nyári
© Autómenedzser
A téli gumi nemcsak a mintázatában és lamellázottságában tér el a nyáritól, hanem az összetételében is, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz szilika adalékot, ami lehetővé teszi, hogy a hidegben is lágy maradjon, megőrizve a jó tapadási tulajdonságokat. Sokan úgy gondolják, ha négyévszakos gumit vásárolnak, megúszhatják a külön nyári és téligumi-szett megvásárlását. A négyévszakos gumi azonban röviden annyit tesz, hogy soha nem jó! Sem nyáron, sem télen nem tudja az elvárható teljesítményt nyújtani, mivel egy átlagra van belőve a teljesítménye. Ennek legfőbb oka, hogy eredendően olyan égövi területre találták ki, ahol télen sem süllyed 0 fok alá a hőmérséklet és csekély az esélye a havas, jeges útviszonyoknak. Az autósport világából is ismerős lehet az a tény, hogy nem lehet olyan gumit készíteni, amelyik kiemelkedő teljesítményre lenne képes eltérő hőmérsékleti és útviszonyok mellett. Nincs ez másképp a közúton sem. Ha beköszönt az ősz vagy a tavasz, a fent említett nappali átlaghőmérsékletnél célszerű megejteni a gumicserét. 

Kevesen tudják, de amikor a hőmérő higanyszála 7 fok alá süllyed, a nyári gumi már nehezen éri el a tapadáshoz szükséges üzemi hőmérsékletet, merevebbé, ridegebbé válik, így aztán ez a tapadásban, irányíthatóságban, úttartásban és nem utolsó sorban a féktávolságban is megmutatkozik.Ez utóbbi több méterrel is hoszabb lehet azonos sebességnél mérve és öszehasonlítva a jó minőségű téligumi értékével.

Ha lehetőség van rá, 50 százaléknál kopottabb gumikat ne használjunk! Nyári esetében, ha muszáj, elmehetünk a törvény adta keretekig, azaz 1,6 milliméterig, bár ilyenkor a gumik vízelvezető képessége drasztikusan lecsökken, megnövelve ezáltal az aquaplaning (vízen felúszás) esélyét. A téli gumival óvatosabban kell bánni: 50 százaléknál, azaz 4 milliméternél kopottabbal ne vágjunk neki a télnek!

Nem csak a kopásteljesítmény határozza meg a használhatóságot, hanem a gyártástól (pl. DOT 32 05) számított idő is, ahol az első két szám a gyártás hetét, a második két szám a gyártás évét jelöli. Ez az érték nem haladhatja meg a három évet. Ez a gumi szavatossági ideje: ez idő alatt anyagában megöregszik, és már nem hozza a tőle elvárható és megszokott tapadási értékeket. Az a legjobb, ha a gumi egy kicsit többet tud, mint az autó (tehát túl van biztosítva), így nem lehet zavarba hozni a hétköznapi vezetési stílussal. Gyakran látni, hogy nagy teljesítményű autóknál ez nem is olyan könnyű feladat: nevetséges minőségű és teljesítményű gumikon gurulnak. Ezek a fekete hengerek többnyire a szupermarketek polcairól kerültek fel a csillogó felnikre.
 
Cikkünk folytatásában kiderül, melyik kerékre kell tenni a jobban tapadó gumikat, hogyan nem szabad parkolni, illetve hogyan növelhetjük a gumik életét. Kattintson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Prizma

Használt gumiabroncsok

Mesterséges korallzátony alapjának szánták őket, ehelyett tömegesen szabadultak el és korallpusztító bombákként...