szerző:
MTI

A már átszerződött MÁV ÁBE-s ügyfelek magasabb éves átlagos díj mellett kötötték meg új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésüket, mint tavaly novemberben. Kétharmaduk internetes portálon választott új biztosítót, a Netrisk.hu-n eddig 58 ezren, a Biztositas.hu-n mintegy 23 ezren - tájékoztatták a biztosítási portálok az MTI-t hétfőn.

Hétfőn délelőttig az átszerződők száma átlépte a 135 ezret - számolt be Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője a biztosítóktól és alkuszoktól beérkezett adatokról. A szóvivő elmondta, a MÁV biztosítónak bő 160 ezres kgfb-s ügyfélszáma volt, közülük 17 ezer szerződését még az első két negyedévben törölték, díj-nemfizetés miatt. Binder István hangsúlyozta, hogy a 135 ezres átkötötti szám nem végleges, mivel még több biztosítónál nem készült el a végleges összesítés, így az új biztosítót választók száma várhatóan jelentősen magasabb a hétfő délig feldolgozottnál.

A Netrisk.hu-n a 14 biztosító közül a Genertelt a MÁV ügyfeleinek 22 százaléka, a K and H Biztosítót 20 százalékuk választotta, míg a KÖBE az új szerződések 13 százalékát szerezte meg. A most kötött kötelező biztosítások éves átlagdíja lényegesen magasabb, mint a múlt év novemberében kötött szerződéseké - hívja fel a figyelmet a portál -, az akkori 30 ezer forinttal szemben 46 ezer forint, amit csak részben indokol az olcsó MÁV biztosítások kiesése. A másik meghatározó ok, hogy több biztosítótársaság a novemberi váltási időszakban külön kedvezményeket alkalmaz, amelyek év közben már nem érvényesek. A most biztosítót váltott MÁV ügyfelek jelentős részének ezért novemberben várhatóan ismét érdemes újrakötnie kötelezőjét - fűzik hozzá.

Azoknak a MÁV ügyfeleknek, akik a péntek éjfélkor lejárt határidőt elmulasztották, számolniuk kell azzal, hogy jogi lehetőségük sem lesz az általuk esetleg okozott kárt a MÁV Biztosító Egyesületre hárítani. Bónusz fokozatukat ugyanakkor érvényesíteni tudják leendő új biztosítójuknál, ha a korábbi MÁV kötelező biztosításuk legalább augusztus 15-ig díjrendezett. A Biztositas.hu alkuszcégnél a határidőt követően napi néhány 100 kötést regisztráltak. A 23 ezer átszerződő közül legtöbben a K and H és a KÖBE ajánlatát választották.

A lemaradó ügyfelek túlnyomó része az alkuszcég szerint valószínűleg külföldi szabadságát töltötte a határidő lejártakor, de bizonyára vannak olyanok is, akik azt gondolják, megvárják majd a III. negyedév végét, és így nem fizetnek dupla díjat kötelezőjükre. Aki így dönt, az téved, mivel a PSZÁF egyesületet megszüntető határozata miatt szerződés nélkülivé válnak, és a vonatkozó szabályozás alapján számukra az új biztosító visszamenőlegesen számlázza majd ki az új szerződés tényleges megkötése és a régi megszűnése közötti időszakra eső díjat.

Azoknak, akik még nem váltottak, fedezetük egyáltalán nem lesz augusztus 15-e és az új szerződés megkötése közötti időszakra. Az ezen időszakban okozott károkat kötelesek saját zsebből megtéríteni, ami a töréskárok esetében a párszázezertől a több tízmillió forintig terjedhet, míg személyi sérülés esetében ennél akár jóval nagyobb összegre is számítani lehet, akár élethosszig tartó járadék fizetésére is.

Különbség van a késők között annak függvényében, hogy befizették-e határidőre a III. negyedéves díjat a MÁV-hoz, vagy sem. Aki fizetett, az megtartja a bónusz fokozatát, aki nem, az A00-ba kerül, illetve ha maluszos volt, akkor azt kapja meg. A Biztositas.hu információi alapján a legtöbb biztosító, kedvezve az ügyfeleknek, bónuszban küldi ki az első díjas csekket. A biztosítók tervei szerint az ügyfél által nyilatkozott bónusz fokozatot a MÁV ÁBE várhatóan rövidesen elkészülő elektronikus adatszolgáltatásából ellenőrzik majd.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Autó

Dominikai számlákra is folyt a MÁV biztosító pénze

Napokon belül átutal 660 millió forintot a pénzügyőrség a MÁV Általános Biztosító Egyesületnek a társaság volt elnöke és társai ellen folyó nyomozás alatt eddig lefoglalt összegből - olvasható a pénteki Népszabadságban.

MTI Gazdaság

MÁV-ÁBE: közel húszezer ügyfelet már befogadták a biztosítók

A MÁV Általános Biztosító Egyesületnél (MÁV-ÁBE) kötelező gépjármű felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkezők közül már közel húszezer biztosított átszerződési kérelmét befogadták a biztosítók - mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

MTI Gazdaság

MÁV ÁBE: néhány tízezren nem szerződtek át

A MÁV ÁBE volt kötelező gépjármű felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező tagjai közül mostanáig néhány ezer, legföljebb egy-két tízezer tag nem szerződött át más biztosítóhoz - közölte a felügyelet.

MTI Gazdaság

MÁV ÁBE: augusztus 16-tól nyugodtak lehetnek a károsultak

Azoknak a károsultaknak, akiknek olyan gépjárművel okoztak kárt, amelynek üzembentartója a MÁV ÁBE biztosítónál kötött kötelező gépjármű- felelősségbiztosítást (kgfb), de augusztus 16-ától nem szerződött másik biztosítóhoz, a szokásos módon a Mabisz Gépjárműkárrendezési Iroda kártalanítási számlájáról előlegezik meg a kár kifizetését – közölte Ragályi István, az iroda ügyvezető igazgatója.

MTI Gazdaság

MÁV biztosító: 666 millió a számlán, további foglalás

A Vám- és Pénzügyőrség a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) működésével kapcsolatban folytatott nyomozás során a gyanúsítottak magánszámláján lefoglalt 666 millió forintot szerdán visszautalta az egyesület számlájára, és további több mint egymilliárd forint értékű vagyont foglalt le a gyanúsítottaknál.

Varázslatosan mutat a visegrádi vár a zúzmarában

Varázslatosan mutat a visegrádi vár a zúzmarában

Őskáosz a NAT-körül: hat különböző verzió kering, a kormány még nem döntött

Őskáosz a NAT-körül: hat különböző verzió kering, a kormány még nem döntött

Összehozta Bochkor Gábort Jáksó Lászlóval a Bors

Összehozta Bochkor Gábort Jáksó Lászlóval a Bors

Az 1000 évig élő fa titka az, hogy egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre

Az 1000 évig élő fa titka az, hogy egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre

Egy Tesla körkamerája vette fel két másik autós közúti csatáját

Egy Tesla körkamerája vette fel két másik autós közúti csatáját

Ismét bizonyítania kell állításait a lúgos orvos áldozatának

Ismét bizonyítania kell állításait a lúgos orvos áldozatának