szerző:
automenedzser.hu

Jól felszerelt, ízléses beltérrel megáldott példánnyal hozott...

©

Jól felszerelt, ízléses beltérrel megáldott példánnyal hozott össze a sors: a világos barna fautánzat, a puha műanyagból készült bézs színű műanyag borítás, az alumínium hatású betétek harmóniában vannak egymással és a prérifarkas-szürke, jól bordázott, sportos tartású ülésekkel. Az elektromosan mozgatható bőr/alcantara ülés háttámlája tökéletesen tartotta bennem a lelket, az ülőlap oldalmerevítései viszont nyomták a hátsómat, túl szűk, túl keskeny. Sok vevő panaszkodik is emiatt a kereskedőknek. 

©

Extralistáján minden olyan tartozék szerepel, ami egy üzleti autóhoz elengedhetetlen: multifunkciós szervokormány, kétzónás automatikus klíma, Bluetooth-kihangosítás (nem sikerült a saját telefonommal társítani), beépített mobiltelefon, ülésfűtés, négy elektromos ablakemelő, elektromosan behajtható és állítható tükrök, bi-xenon fényszórók kanyarfénnyel, parkolássegítő radarok elöl és hátul, elektromosan mozgatható hátsó árnyékoló roló, akár 20 kilométer/órás sebességet is tartó, könnyen irányítható tempomat. 

Ilyen technikai arzenállal, valamint az összerakás minőségével, menetdinamikájával, a vezetés komfortjával nem csak, hogy bekopogott a prémium autók ajtaján a Passat, de jócskán be is lépett az exkluzív klub ajtaján. 

©

Esti használatban vörös/kék fények orgiája kápráztatja el a bent ülőket, ám a kinti világot is kápráztattam rendesen, igaz, akaratomon kívül. Tesztautóm xenon-izzói ugyanis nem nyughattak, és miután a vezérlő elektronika a megfelelő magasságba beállította, indulás után gondolt egyet a rendszer és tompított helyett távolságiként működött. Minden szembe jövő autó villogott. Első este nem értettem ezt a felzúdulást és viszont vakítottam őket a távolságival. A kertben derült ki, hogy a kelleténél jobban sugárzik a kocsi, úgy bevilágította a teret, hogy a szomszéd utcában párzó egereket is jól lehetett látni. Második este már lincselős hangulat vett körbe a Pestről kivezető utakon, jobbnak láttam inkább nappal használni a kocsit. A probléma egyébként könnyen orvosolható, csak házilag kivitelezhetetlen, egy szervizlátogatás elég a gyógyuláshoz, ahol műszerrel beállítják a helyes szórási magasságot. 

[[ Oldaltörés: Kiváló motor, kiváló váltó ]]

©

Futóműve tetszett, bár kicsit feszes, a kisebb úthibákon kellemesen átsiklik, a nagyokban ráz, kanyarokban jó az útfogása. Motorja elképesztően csendes, ilyen kulturált és halk dízellel ritkán találkozni. A megdöbbentő az benne, hogy mindezt egy Passatról mondom, amelynek cicegő, rotyogó, kvartyogó és kattogó dízelhangjára még a lázas csecsemő is felébredt, ha megállt a taxi a lakótelepen. Nagy szerencséjük van azoknak, akik már a közös nyomócsöves turbóval vihetik haza jó pénzért megvásárolt autójukat, és fájhat a fejük azoknak, akik fél éve vették át új Passatjukat, még a TDI-k fúvókás őskorszakából. 

A common-rail technika (CR) a Tiguan után a Passat kínálatába is megérkezett. Forgatónyomatékának 320 newtonméteres maximális értéke 1800 és 2500 percenkénti fordulatszám között áll a vezető rendelkezésére. A 140 lovas teljesítményű Passat 2.0 TDI csúcssebessége 206 kilométer/óra, miközben átlagfogyasztása gyári adatok alapján 6,4 liter 100 kilométerenként. Nálam városi használatban, a háromszáz kilométeres tesztelés során 7,5 liter gázolajat kajált száz kilométerenként az autó.

©

A CR TDI mellett a DSG érdemel külön figyelmet, a hatsebességes, kettős tengelykapcsolós váltószerkezet pontosan és rázkódásmentesen dolgozik, ráadásul sokkal gyorsabban, mint ahogy azt az ember tenné. Eleinte szokni kell azt, hogy az automatákkal ellentétben itt nem kell folyamatosan nyomni a gázt, hanem együtt kell érezni a váltás örömét az autóval, néha felengedni a pedált, hagyni, hogy ugorjon egyet a sebesség, majd újra odalépni neki. Szinkronban a géppel, ezt kívánja meg a technika ördöge. Erős gázra jól reagál a váltó és a motor, az autó sportosan meglódul, sportfokozatban csikorgó kerekekkel indul. 

A Passat a német vásárlók legkedveltebb középkategóriájú modellje, 2007-ben 20,3 százalékos piaci részesedéssel szegmense legsikeresebb modelljének számított. A 2.0 TDI motor szintén „bestseller”, amelyet átlagosan minden második Passat-vásárló választ.

©

Generációról-generációra egyre jobb, mind közelebbről támadja a konszern topmodelljét, az A4-es Audit. Természetesen csak a minőségben, hisz méreteiben már túlszárnyalta amazt, elég csak az 565 literes csomagtartóra gondolni. A pakolást síalagút és síkban dönthető háttámlák teszik teljessé, az ülések hátul kényelmesek, a beszállás és a kiszállás fájdalommentes. B. Cs. 

[[ Oldaltörés: Műszaki adatok ]]Volkswagen Passat 2,0 CR TDI Highline, DSG
MOTOR
Hengerűrtartalom (cm3) 1968
Környezetvédelmi besorolás EURO 4
Max. teljesítmény lóerő140 lóerő 4000-es fordulaton
Max. nyomaték: Nm 320 Nm 1750-2500-as fordulaton 
MÉRETEK
Tengelytáv (mm) 2709
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4765 / 1820 / 1472
Csomagtér565/1091 liter
Saját tömeg (kg) 1476
MENETTELJESÍTMÉNYEK
Végsebesség (km/h) 206
Gyorsulás 0-100 km/h (mp)9,8
FOGYASZTÁS (l/100 km)
Város/országút/vegyes8,7/5,2/6,4
Tesztfogyasztás7,5
CO2 kibocsátás (g/Km) 173
ÁRA 8,1518 millió forinttól


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán köréből repült fel a hidrogénes helikopter

Orbán köréből repült fel a hidrogénes helikopter

A roma döntéshozók hallgatnak Gyöngyöspatáról és ez is csak Orbánnak jó

A roma döntéshozók hallgatnak Gyöngyöspatáról és ez is csak Orbánnak jó

Egy közvélemény-kutatás kihozta, 5 százalék Trumpra szavazna a demokrata előválasztáson

Egy közvélemény-kutatás kihozta, 5 százalék Trumpra szavazna a demokrata előválasztáson

Boris Johnson: Átléptük a Brexit célvonalát

Boris Johnson: Átléptük a Brexit célvonalát

Kártérítést kaphat Tóásó Előd

Kártérítést kaphat Tóásó Előd

Vitézy: Nekiláthatunk a Népliget megújításának és a belváros forgalomcsillapításának

Vitézy: Nekiláthatunk a Népliget megújításának és a belváros forgalomcsillapításának