szerző:
Biró Csongor

A BMW Z4 ünnepi ékszer. Nem alkalmas viselet a mindennapokon, de az ünnepeket szebbé varázsolja. Gyönyörű és feltűnő, egyedi és utánozhatatlan. Hogy a látvány ne legyen múló öröm, arról a klasszikus BMW vezetési élmény gondoskodott. 204 lóerő pont elég egy roadsterben.

Úgy éreztem magam az új BMW Z4-ben, mint egy jóllakott milliomos, aki munka helyett délelőtt még pihizik egy kicsit, napozik a kertben, majd készít magának piritóst, hogy megegye tonhalsalátával, krémsajttal és frissen szeletelt téliszalámival. És még ezután sem megy be dolgozni. Talán nem is dolgozik, így nem tudja, milyen nehézkes a bejárás egy Z4-essel. Az emberek kibámulják az ülésből, mindenki versenyezni akar vele, ugyanakkor előzékenyen előreengedik. A BMX-es gyerekek körbeállják a parkolóban, találgatják, mennyiért vehettem, mennyi lehet a végsebessége és azon okoskodnak, milyen autót vezetnének, ha én lennék az apjuk. Pont ezért nem szeretnék Magyarországon Z4-es BMW-t. Hiába az élménydús vezetés, a száguldás egészséges ösztönének kielégítése, az ellenőrzött farolás – a Z4 körülményes és rendkívül feltűnő (már fájt) autó. Rosszul éreztem magam a mutogatásban és a magamutogatásban. Jó volt a teszt, és bármennyire szeretem ezt az autót, vártam a végét.

©

Jó hír a minőségi autók kedvelőinek, hogy a Z4-es BMW immár nem Amerikában, hanem a németországi Regensburgban készül. A férfias sportautó megalkotásának folyamatában számos nő is részt vett, köztük Juliane Blasi az autó külsejéért, Nadya Arnaout a belső térért, Hilke Schaer a színekért és az anyagokért feleltek a bajor konszern tervezőcsapatának tagjaiként.

A szépség a BMW első roadstere lehajtható keménytetővel. Az új modell a BMW Z4 Roadster és a BMW Z4 Coupé utódjaként jelenik meg. Hosszú motorházfedél, nagyméretű kerékjáratok, hosszú tengelytáv, illetve rövid első és hátsó túlnyúlás jellemzi. Lapos orra, markáns övvonala és hangsúlyos, széles hátulja továbbra is semmi mással össze nem téveszthető megjelenést kölcsönöz számára. A karakteres elemek között a kerékjáratokba nyúló motorházfedél, a nagyméretű BMW-vesék, az integrált fehér borítású, LED-irányjelzőkkel kialakított oldalsó kopoltyúk, valamint a háromdimenziós, ugyancsak LED-technikájú fénykibocsátó elemekkel szerelt, keskeny hátsó lámpatestek, a fekete A-oszlopok, a tetőív egyaránt megjelennek.

Az új BMW Z4 külső méreteiben enyhén növekedett elődjéhez képest, térkínálatában és csomagterében egyaránt jelentős pluszt kínálva. Az új roadster hosszúsága 4239, szélessége 1790, míg magassága 1291, tengelytávja pedig 2496 milliméter. Hiába a magasabban ívelő tetővonal és az elődhöz képest 26 milliméterrel nagyobb ajtónyílás a be- és a kiszállás büntetés. Az ülés kényelmes, ha bejutottunk, úgy érezzük, pont ránk öntötték. Olyan, mint Lexike űrkapszulája („Kérdezted tőlem valamelyik nap, hogy szerintem kicsi-e, nagy-e, és hogy hogy látom ezt a kapszulát. Te hogy látod?” – szól az örök klasszikus). Kilátás nincs, csak a motorfedél domborulatait látjuk, az oldalát, a szélességét csak megbecsülni tudjuk, városban vezetni hazárdjáték, gyereket reggel iskolába vinni stresszes. A parkolásban elöl-hátul radar segít, ezt az extrát nem érdemes megspórolni. A beltér elegáns, nem a megszokott BMW miliő, alaptónusa fémes.

Nem cicomázták túl a tesztautót, tempomat sincs benne, de az árcédula így is felcsúszott az alap 12 millióról 15-re. A lényeget már az alapverzióba beleépítették, így a vezetési élmény garantált, szépen szól a kipufogó (főleg 4000 fölé kergetve a fordulatot), a kétzónás klíma, az állítható futómű és az ülésfűtés már csak ráadás.

Kormány hihetetlenül pontos. A váltó rövid úton jár, precíz, de a hátramenet kapcsolása megszokást igényel. Néha egyest váltunk rükverc helyett. Egészségre káros lehet, ha nagy gázzal indulunk.

A futómű kemény, de nem büntet a rossz úton sem. Csak a keresztbordák fognak ki a hátsó futóművön, azokon nagyot koppan. Az elektronikus kézifék nem old ki automatikusan, cserébe emelkedőn induláskor dombsegéd tartja meg az autót.

Nagy szélben hidegben autópályán hasítani nem a legkellemesebb érzés, de mindenképpen ki kell próbálni. Hatalmas a szélzaj, beszélgetni nyitott tetővel nem lehet, de kivel is beszélgethetne egy vérbeli Z4 tulajdonos? Magányos titánok autója ez.

A kétrészes, elektrohidraulikus mozgatású, könnyű héjszerkezetű alumínium keménytető nyitása és zárása teljesen automatikusan, mindössze 20 másodperc alatt történik.

A lehetőségekhez képest nem mondhatjuk, hogy nem praktikus a Z4. A tető rekeszét és a csomagteret variálható borítás választja el egymástól, amely a tető zárását követően le is hajtható. A csomagtartó ekkor a nyitott tető melletti 180-ról 310 literesre bővül. Zárt tetővel befért a 100 literes hokistáskám, igaz kellett gyömöszölni, amíg felvette a speciális formát. A hasznos terhelhetőség a korábbi modellhez képest 30 kilogrammal, összesen 330 kilogrammra nőtt. Az utastér rakodóhelyek választékát kínálja, köztük az ülések mögötti keresztirányú rakodóhellyel. A tízliteres kesztyűtartón és az ajtókárpitok kihajtható rekeszein túl, a roadster a középkonzolban a váltókar előtt és mögött is kínál egy-egy rakodórekeszt, valamint a kartámasz alatt egy 1,6 literes, illetve a műszerfalban egy további rakodóhelyet. A könyöktámasz két pohártartót és beépített telefontartót is tartalmaz, de itt rejtették el a szórakoztató rendszer Aux- és USB-bemenetét is. A BMW iDrive berendezése első ízben jelenik meg BMW-roadsterben, ezzek kezelhetjük többek között a navigációt is, amely 8,8 hüvelykes képernyőn jeleníti meg az útvonaltervet. A váltó mögötti elhelyezése nem szerencsés, könyökkel folyton elállítjuk.

[[ Oldaltörés (Jócskán elég a 204 lóerő) ]]

2,5 literes lökettérfogatával, ám egyebekben a háromliteres változat technikájával csábít a BMW Z4 sDrive23i. A hathengeres 6200 percenkénti fordulatánál éri el 150 kW/204 LE maximális teljesítményét, 250 newtonméter legnagyobb forgatónyomatéka pedig már 2950-es percenkénti fordulatszámnál a vezető rendelkezésére áll. A BMW Z4 sDrive23i teljesítménykategóriája csúcsértékeként 6,6 másodperc alatt teljesíti a 0-100 kilométer/óra közötti sprintet. Csúcssebessége 242 kilométer/óra.

Akinek a 204 lóerő gyengének tűnik, nem kell mást tennie, mint a váltó melletti DCC kapcsolót sport, vagy sport + állásba tennie. Az autó megváltozik, megvadul és félelmetesen száguld. Ha szabadjára engedjük ösztöneinket és letiltásig nyomjuk a gázt, brutálisan erős sportautóvá alakul a legkisebb motorral szerelt Z4.

Igényli az előzést, de nem azért , mert vérbeli sportautó, hanem mert nem látunk ki belőle. Biztonságosabb a sor elején haladni, mások mögött vakok vagyunk, nem látjuk előre a forgalom alakulását, nem tudjuk, mi történik előttünk két-három kocsival.

©

Bár 204 lóerős, az EfficientDynamics megoldások révén takarékos a Z4. Vegyes használatban tempós szakaszokkal, városi araszolással együtt 10,8 liter benzint fogyasztott 100 kilométerenként. Motortechnikájának része a valvetronic változó szelepvezérlés, a második generációs közvetlen benzinbefecskendezés, a fékenergia-visszanyerés, a jellegmező-szabályzású olajszivattyú, a sebességváltó-kapcsolásjelző, a teljes egészében alumínium, illetve magnézium-alumínium forgattyúház, az intelligens könnyűszerkezetes építés, mérsékelt gördülési ellenállású, eltérő méretű gumiabroncsok.

Az új BMW Z4 harmonikus tengelyterhelés-eloszlása, hátsókerék-hajtása és elöl rugóstagos, kettős ágyazású lengőkarral szerelt, hátul központi lengőkaros, könnyűszerkezetes alumínium független felfüggesztései kiemelkedő menetdinamikával ruházzák fel. Az elektromechanikus szervokormány, a nagyteljesítményű fékrendszer, a legújabb generációs menetstabilizáló szintén rendelkezésre áll, a DCC pedig az autó karakterének hangolását három fokozatban, egyszerű gombnyomásra teszi lehetővé. A dynamic drive control (DCC) a gázpedál és a motorszabályzás jellegmezőit, a menetstabilizáló beavatkozási küszöbértékeit, a kormányrásegítés karakterisztikáját befolyásolja.

Az alapfelszereltséghez tartozó, legújabb generációs menetstabilizáló (BMW-nél DSC a neve) nemcsak a blokkolásgátló (ABS) szabályzásának, illetve elégtelen vonóerő-átadás esetén a stabilitás fékezési beavatkozásokkal, vagy a motor nyomatékának visszavételével történő megőrzésének feladatát látja el. Az új BMW Z4 modellekben már többek között a féktárcsák szárazra fékezésének, a fékrendszer készenléti állapotba helyezésének és az elindulás-segítő funkcióját is betölti. Dinamikus kanyarmenetben a rendszer egyfajta differenciálzár módjára a belső íven haladó, csökkenő terhelésű kerék kipörgésének is elejét veszi. A gombnyomásra aktiválható trakció-üzemmódban megemelkednek a fékezési beavatkozások küszöbértékei, az autó így – például laza havon – akár a hajtott kerekek folyamatos enyhe kipörgésével haladhat. A DSC berendezése igény szerint akár teljes mértékben ki is kapcsolható.

Az új BMW Z4 mozgékonysága opcióként az elektronikus szabályzású lengéscsillapítókkal működő, adaptív M sportfutóművel fokozható tovább, amely 10 milliméterrel alacsonyabbra süllyeszti a karosszériát, s még pontosabban reagál a kormánymozdulatokra. A négy kettős hüvelyű, gáztöltésű lengéscsillapító összenyomásának és széthúzásának karakterisztikáját a központi szabályzóegység alakítja mindenkor optimálisan. A rendszer reakcióideje olyan alacsony, hogy az útfelület egyenetlenségén áthaladó első kerék nyomán a hátsók lengéscsillapítóinak beállítása a kerekek odaérkezésére már megváltozik.

A karakterisztika, amely mentén az M sportfutómű lengéscsillapítói szabályzását végzi, a DCC révén változtatható. Ez a középkonzolon, közvetlenül a váltókar mellett található kapcsolóval vezérelhető. A vezető a normál, sport és sport+ üzemmódok között választhat. A sport üzemmód jóval direktebb kormányzási tulajdonságokkal és érzékenyebb gázadási reakciókkal szolgál. A sport+ üzemmódban a menetstabilizáló dinamikus vonóerő-szabályzás funkciója is aktiválódik, kanyarban akár a hajtott kerekek enyhe és ellenőrzött túlpörgését (drift) is lehetővé téve.

A rendkívül magas torziós merevségű karosszéria, a könnyűszerkezetes építési mód és a harmonikus első-hátsó tömegeloszlás a BMW Z4 biztonsága és mozgékonysága javára is válik. A roadster biztonságát magas szilárdságú karosszériaszerkezettel, meghatározott energiaelnyelő csatornákkal, valamint nagyszilárdságú acélok és speciális deformálódó elemek célzott alkalmazásával fokozták. Első légzsákok, illetve az üléstámlákba integrált fej-mellkas légzsákok védenek, az ülésekbe hárompontos automata biztonsági övek új övfeszítő-technikával préselnek be, megerősítették az A-oszlopokat, a fejtámlák mögött borulókeret húzódik, a gumik defekttűrőek, a lámpa szériában bixenon.

Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Biró Csongor Autó

BMW 5 GT teszt: üti az X6-ost, lepipálja a 7-est

Igaza volt a BMW igazgatójának, ez nem egy autó, ez egy lebegő szalon. Új műfajt teremtettek márkán belül a bajorok: Gran Tourismo. A GT az egyik legjobb utazóautó, amiben valaha ültem. Méregdrága, felejthetetlen, gyors, kényelmes és nem fogyaszt sokat.

hvg.hu Autó

BMW 7 teszt: Szent Péter cégautója

Ha nem is ítélet, de védhető vélemény, hogy a hetes BMW a most kapható legjobb luxuslimuzin. Vezettem Maybach-ot, Audi A8-at, Volkswagen Phaetont, Jaguar XJ-t és Lexus LS-t - álomautók, de amit tudnak, azt mind nyújtja a megújult, ötödik generációs BMW 7. Nyomatékos belépő motorja a maga 245 lóerejével könnyedén, ha kell, sportosan mozgatja a kéttonnás terhet, miközben átlagfogyasztása 10 liter alatt marad.

Biró Csongor Autó

BMW-teszt: a legerősebb, a legszexibb és a legfukarabb

Innovációs napon mutatta be legújabb modelljeit Magyarországon a BMW. A gyártó első sorozatgyártású hibrid meghajtású járművei, az új BMW ActiveHybrid 7-es és ActiveHybrid X6 mellett a minden eddiginél takarékosabb 320d EfficientDynamics Edition és a Z4 legerősebb változata, az sDrive35is is bemutatkozott a magyar közönségnek. A hetes kivételével mindegyiket vezettük.

Biró Csongor Autó

BMW X1 teszt: női testben férfi lélek

Különleges, a maga nemében páratlan autót dobott piacra a BMW. Az X3-as és az 1-es sorozat keresztezéséből szokatlan BMW-öszvér született. Azt nem tudtam végérvényesen eldönteni, hogy fiúknak vagy lányoknak való ez a drága szerszám, de az biztos, úgy megy, mint egy igazi BMW.

hvg.hu Autó

BMW X6 teszt: ördögi szekér

Másik dimenzió. Kívül szétszteroidozott csodabogár, belül elvarázsolt kastély. Tuningalap, izomautó féktelen luxussal. Gazdasági válság idején ideális.

Gazdaságvédelmi programot és újabb családtámogatásokat ígér a Fidesz

Gazdaságvédelmi programot és újabb családtámogatásokat ígér a Fidesz

Franciaország körözést adott ki az Iszlám Állam vezetője ellen

Franciaország körözést adott ki az Iszlám Állam vezetője ellen

Megroppantotta a szkopjei politikát az EU-csatlakozás elhalasztása

Megroppantotta a szkopjei politikát az EU-csatlakozás elhalasztása

Egy Boris Johnsonnak öltözött klímaaktivista felmászott a felállványozott Big Benre

Egy Boris Johnsonnak öltözött klímaaktivista felmászott a felállványozott Big Benre

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten

Karácsony Gergely felfüggeszti a kilakoltatásokat Budapesten