szerző:
Biró Csongor

A legnagyobb BMW jó társ, megbízható, kényelmes, erős és drága. A legizmosabb bajor dízelmotorral teszteltük, 306 lóerő és 600 Nm fölött rendelkeztük. Akkora erő ez, hogyha két X5-öst összekötnénk, és ellenkező irányba hajtanánk, megindulnának a tektonikus lemezek és megnyílna köztük a föld.

Idén tavasszal varrták fel az 1999-ben bemutatott, majd 2006-ban második korszakába lépett BMW X5 ráncait. Sportosabbak a lökhárítók, fehér LED-gyűrűt kaptak a xenonlámpák, kartervédő utánzat vonzza a tekintetet elöl, a hátsó lámpák finom változásait alig lehet észrevenni. A lényeg, hogy új a motor, beépültek a vezetési segédek, egyszerűsítették az iDrive-ot és alapfelszereltséggé vált a nyolcfokozatú ZF gyártmányú automatikus váltó.

Tökéletes a csend az autóban, halkan duruzsul a soros hatos, élvezhető a beszélgetés, a zenehallgatás, a karácsony előtti veszekedés. Néha egy-egy csattanás jelzi, hogy nem lebegünk, hanem magyar utakon közlekedünk, de csak legyintünk, a szuper expressz alatt is csattan a sín, amikor vágányt vált.

A szélvédőre vetített információk hasznosak, megkönnyítik a vezetést, a figyelmet nem osztja meg, hanem pont ellenkezőleg, a látómezőnk közepébe összpontosítja (a magasságát, fényerejét lehet állítani a fedélzeti számítógép menüjében a jól használható iDrive forgatókapcsoló segítségével – 405 ezer forint felárért).

 

©

A memóriás, sportosan kemény tömésű bőr ülések (630 ezer forint) fűthetők és szellőztethetők (344 ezer forint), sőt azt is beállíthatjuk, hogy inkább a fenekünket, vagy netán a derekunkat melegítse, vagy adott esetben hűtse. Ezt ugyancsak a fedélzeti számítógép segítségével tudjuk testreszabni. A 8,8 hüvelykes képernyőn 3D-s navigáció (732 ezerért) igazít útba, rajta a fontosabb épületek térgrafikájával, de ugyanitt TV-t is nézhetünk (300 ezerért), a rendszer analóg és digitális adásokat is fog, menet közben a kép nem, de a hang látható – így egy-egy izgalmas parlamenti közvetítést kifoghatunk. DVD-t nézhetünk, CD-DVD-váltó van a kocsiban, USB-csatlakozó szintén (87 ezer forint). A tolatóradar ((236 ezerért)) kamerás, akár felülnézeti képpel (plusz 204 ezerért) is benavigál a parkolóba.

Az automatikus távolságkövetés (452 ezer forint) kiválóan működik, a városi forgalomban is megbízhatóan használható még ködös, párás időben is. Ha az előttünk haladó lassít, lassít az X5-ös, ha fékez, fékez az X5-ös is, ha megáll, megáll az X5-ös is. Ha csak egy pillanatra áll meg és folytatja útját, az X5 is csak egy pillanatra áll meg, ha hosszabb ideig várakozik, akkor gázt kell adnunk, hogy kövesse újra a forgalmat. A követési távolság öt fokozatban állítható, bekapcsolt állapotáról a szélvédőre kivetítve is meggyőzödhetünk. Az intelligens vezetéssegítő rendszerek közül dicsérendő a sávsegéd is (151 ezer forint), 70 kilométer/órás sebesség fölött bekapcsolva a kormány rezgetésével diszkréten jelzi, hogy szabálytalanul, vagy figyelmetlenül váltunk sávot, de akkor is nagyin hasznos, ha zuhogó esőben vagy ködszitálásban jelzéseivel visszaterel bennünket a kamionok mellől a saját sávunkba az M0-áson.

A kanyarfénnyel kiegészített bixenon fényszórók munkáját automatikus távfénysegéd teszi teljessé, országúton, autópályán ha nincs forgalom, önhatalmúlag kapcsolja fel-, illetve le a hosszú fényt (összesen 530 ezerért).

Az autó legnagyobb hibája, hogy rossz időben nem lehet megúszni sárcsíkok nélkül. Ki- és beszálláskor a széles küszöb kínai írásjeleket rajzol a nadrágunkra. Egy ellensezere van, vagy mosóba megyünk kiszállás előtt vagy nem váltunk farmert egy hétig – én ez utóbbi mellett döntöttem. Az X5-tulajok valószínűleg megoldják a problémát egy telefonnal, a haver gőzborotvával várja a célnál.

A négyzónás klímáról (210 ezer forint) és az elektromos panorámatetőről (496 ezer forint) sem szabad megfeledkezni, minthogy arról sem, hogy a hátsó helykínálat fejedelmi. Az ajtót kulcs nélkül érintéssel nyitjuk, a becsukásban is elektromos motorok segítenek (összesen 440 ezerért). Az extralista ezekkel nem ér még véget, de legyen elég az, hogy 10 millió forintnál azért megálltak a tesztautó megrendelői, így a végső vételár 27,27 millió forintra alakult.

A 620 literes csomagtartót elektromosan nyithatjuk, ajtaja dupla, fel- és lefelé nyílik két részletben, a kis plató segít, ha nagyobb tárgyat kell betolnunk. Hely van dögivel, ha megrendeljük a plusz két ülést 200 liter marad csak, de ha ledöntjük (60:40 arányban) a hátsókat 1750 literrel gazdálkodhatunk.

 

[[ Oldaltörés (Terepen is próbáltuk) ]]

 

Terepen sem csalódunk az X5-ös BMW-ben. Peres 19-es gumijai és széles kerekei ellenére magabiztosan lépkedi át az akadályokat. Légrugózása és intelligens futóműve csillapítja hukkanókat, nem érezzük a terep valódi nehézségét. 2,2 tonnáját azonban megérzi a föld is, a jégen, ahol más autó gond nélkül áthaladt előttem, átrendezte a talajt, a nagy reccsenésekben attól féltem, nem bírja ki a gumi az éleket, de kibírta. Felező nincs az autóban, de nem is kell, az intelligens (állandó) összkerékhajtás megoldja a feladatokat. Egyetlen terepes funkciónk van, a lejtmenetsegéd, ezt bekapcsolva lejtőn nem megy gyorsabban 7 kilométer/óránál az X5. Gázlómélysége 500 milliméter, átlépőszöge 19,8 fok, első/hátsó terepszöge 25,5/22,7 fok, hasmagassága 222 milliméter. Ha vontatni kell, 3,5 tonnával is megbirkózik.

Hóban nem kellett az ESP-t kikapcsolni. Az erőmű és az xDrive kellő biztonságot adott, nem kellett attól félnem, hogy beragadok. Ha vadulni akartam, akkor persze lehetett csapatni, úgy tolta ki a fenekét, hogy öröm volt újra egyenesbe hozni. Normál körülmények között azonban az elektronika gyorsabb nálunk, akkor avatkozik be, amikor mi még nem is gondolunk arra, hogy csúsznánk. A tapadás alapból 40:60 arányban van megosztva az első és a hátsó tengelyek között, a dinamikus menetstabilizáló a másodperc törtrésze alatt egyenesbe teszi a kocsit, elveszi a nyomatékot ott, ahol csúszik és átteszi oda, ahol tapad. Őrült vezetésre nem tud gyógyszert, 110-ről satufékkel nem áll meg időben a kocsi, csak csúszik előre menthetetlenül a jeges úton. Egy porschés haver után nyomultam, ugyanoda mentünk mindketten, de az objektumnak két autós bejárata volt. Ő a távolabbit választotta, én meg elfelejtettem, hogy a közelebbinél szoktam behajtani, hatalmasat fékeztem, de az autó nem állt meg, szégyenszemre vissza kellett tolatnom.

 

©

A nyomatékelosztás nem csupán terepen, vagy csúszós úton hasznos, hanem kanyarban is. Nem tudtam, miért kanyarodik ilyen könnyedén. Kiderült, hogy kanyarban a nyomaték 80 százalékát hátraküldi a hátsó kerekekre. Ettől olyan sportos a behemót. A sport gomb (alkalmazkodó futómű légrugózással 960 ezer forintért) csak fokozza a vezetési élményt, az aktív kormány (330 ezer forint) még feszesebb, a futómű még jobban tapad. A sebességfüggő kormányzás mélygarázsban is hasznos, ott egy nagyobb tekerésre kicsit fordul a kerék, pályán pont ellenkezőleg.

Próbáltam rácáfolni az X5 köré épített mítoszra előzékeny voltam, alig agresszív, nem villogtam le senkit, mégis tartottak tőlem az autósok. Minden sáv megnyílt előttem, azért kellett gyorsan közlekednem, mert menekültem előlem az autósok. Volt olyan robogós, aki inkább a gyorsabb és számára veszélyesebb belső sávot választotta, csakhogy ne bántsam, pedig én csak mentem utána szépen.

Nagyon megy a 40d, a soros hathengerest alumínium forgattyúházzal és ikerturbóval szerelték, maximum 2000 baron fecskendezik a naftát a piezo injektorok. Csúcsnyomatéka 600 Nm, 130 kilométer/órás sebességnél 1900-2000-et forog a főtengely, a 236 kilométer/órás csúcssebességnél pedig 5600-at. A brutális nem is ez, hanem hogy 1000-es fordulaton 450 newtonmétert lead a motor. Azt már alig hisszük el, pedig igaz, hogy 6,6 másodperc kell a százas sprint teljesítéséhez (nulláról 100 kilométer/órás sebességre gyorsítás). A 7,5 literes átlagfogyasztás csak duma, téli körülmények között, kevés terepezéssel megfűszerezve 11,1 literes átlagot mértünk 100 kilométerenként. Az 500 kilométeres tesztelés során álltunk dugóban is, városi forgalomban 12 liter környékén, országúton 10 liter környékén alakult a fogyasztás.


Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon, ahol most 50 ezer forint értékben üzemanyagot nyerhet.

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Biró Csongor Autó

BMW 520d teszt: felér egy hetessel

Hozzám nőtt a megtett 1600 kilométer során a legkisebb motorral szerelt ötös BMW. A könnyes érzelmeken túl a racionalitás is azt mondatja velem, hogy nem kell ennél különb autó. Kényelmes, impozáns, erős, takarékos, látványosan szép, technikája kifinomult, vezetése magabiztos és élvezetes. Az ára túlzottan magas, de ezt a prémium kategóriában szánalmas szóvá tenni. Aki jó autót akar, fizessen.

Biró Csongor Autó

BMW 530d Touring teszt: cégautó, aminél nincs feljebb

Lehet egy kombi luxusautó? Érezheti magát versenyzőnek egy kombiban a sofőr? Van tökéletes BMW? Kérdések csak addig szikráznak a levegőben, amíg ki nem próbáljuk az ötös kombit. Gazdag felszereltsége, erős és takarékos hathengeres dízelmotorja mindenre válaszol. Csak azt nem tudjuk meg soha, honnan a 25,5 millió forint. Ennyiért vesztegetik az álomkombit.

Biró Csongor Autó

BMW X3 teszt: családi BMW

Húsz centivel és közel ötmillió forinttal rövidebb a megújult X3-as a böhöm X5-ösnél. Igaz, utóbbi akár hétszemélyes is lehet és alapmotorja hathengeres háromezres. Első ránézésre hatalmas a különbség a két autó között, ám tesztelve az X3-ast, nem valószínű, hogy a nagyobbik testvér mellett döntenék.

Biró Csongor Autó

Vezettük az új BMW X3-ast

Nehéz dolga van az új BMW X3-asnak. Elődje igazi bestseller volt, 650 ezer tulajdonossal büszkélkedhet. Hét éve jelent meg a piacon, de még mai is frissnek mondható megbízhatósága, strapabíró képessége, menetdinamikája és takarékos motorjai révén. Az új X3-as ezeket a tulajdonságokat tovább erősíti: motorjai izmosak és takarékosak, vezetése élményszerű. Nagyobb, de elődjénél puhább autó az X3. Hozza az elvárhatót, de azért nem esünk hasra előtte.

67 évesen újra reklámarc lesz Pataki Ági

67 évesen újra reklámarc lesz Pataki Ági

És akkor kiderült, mi is az igazság a magyar gazdaságról

És akkor kiderült, mi is az igazság a magyar gazdaságról

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

Zöld rendszámos izompacsirta és bakancsos terepes: dupla Volvo V60-teszt

Békés átmenet jöhet Szudánban

Békés átmenet jöhet Szudánban