szerző:
Csikász Brigitta

Tavaly mintegy 600 millió forintot tett ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) költségvetésében az üzemanyag-felhasználás, ennyi értékű üzemanyagot fogyasztottak ugyanis az összesen 18 millió kilométert megtétele közben az autók, motorok és autóbuszok. A legöregebb „járgány” egyébként egy IFA, amely 31 éves. A BRFK gépjárműveivel kapcsolatban most egyéb adatokkal és érdekességekkel szolgálunk.

Nem igaz az híresztelés, hogy a fővárosban a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központ (RIK) előtti kereszteződésben egy rendőrautó megjelenésekor a közlekedési jelzőlámpa zöldre vált – cáfolta a városi legendát a hvg.hu-nak a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya. Hozzátették: a rendőrségi járművek a parkolásnál sincsenek teljesen kivételezett helyzetben: például ha nem rendelkeznek behajtási engedéllyel a RIK garázsába, akkor kénytelenek a KRESZ szabályai szerint várakozni ott, úgy, mint más rendőrségi objektumok körül.

Budapesten – mint közölték – a várakozási övezetekben a rendőri jelleggel ellátott járművek szabadon, a nem kéklámpás járművek „behajtási és várakozási hozzájárulással” várakozhatnak. A garázsba egyébként csak a testület fotósával mehettünk be, és az állomány autóin kívül megtekinthettük Tóth Tamás budapesti főkapitány fekete RS Octaviáját is, amellyel a főrendőr eddig mintegy tízezer kilométert tett meg. Videónkban ez is látható.

 A BRFK – mint közölték – jelenleg 1225 gépjárművet üzemeltet, amiből a saját személygépkocsik száma 535, a bérelteké pedig 441. Ezen kívül 94 – BMW, MZ, Yamaha, Suzuki és Honda – motorral, 65 busszal, 41 teherautóval, 18 utánfutóval rendelkezik a testület, amelynek van 31 darab speciális járműve is. Utóbbiakról -nyomozati érdekekre hivatkozva - nem árultak el többet. Szintén bűnügyi szakmai okokra hivatkozva utasították el a típusok és évjáratok bontás szerinti közlését, de hozzátették, hogy „a járműpark rendkívül heterogén, szinte minden járműgyártó típusai” megtalálhatóak. Kimaradtak ugyanakkor a készletből a vízágyúk és a „nehézgépek”. Hasonlóan nincsenek a járművek között – ugyanakkor a testület vezetői szívesen látnák különböző szakmai feladatok végrehajtásához – a hibrid és más alternatív meghajtású járművek.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!
©

A legöregebb jármű egyébként egy IFA W50, amely 31 éves, a leggyorsabb a 200 lóerős Skoda Octavia RS, a leggyengébb a 49 köbcentis segédmotor kerékpár, a legtöbbet egy VW Caravelle GL 1.9-es futotta, amely eddig 595 616 kilométeren át szolgálta a budapestieket. A legeket folytatva a legtakarékosabbnak számítanak a rendőrség járművei között a segédmotor kerékpárok, amelyek 2 liter benzint fogyasztanak 100 kilométeren, a legtöbbet faló gépek pedig azok az autóbuszok, amelyek száz kilométeren 45,1 liter üzemanyagot esznek meg.

Idén 265 olyan baleset történt, amelyben a BRFK járművei érintettek voltak; 91 baleset a rendőrautó vezetőjének a hibájából következett be – közölték. A kárért a rendőrök fegyelmi és kártérítési kötelezettséggel tartoznak.

A járművek igénybevételét mutatja az, hogy azok évente több mint 18 millió kilométert futnak. Ezért és a magas futásteljesítmény miatt sűrűbben hibásodnak meg at az egyszerű civil autókhoz képest. Típustól függően leginkább a futómű és az erőátviteli rendszerek okoznak gondot – emelték ki. Az elmúlt esztendőben a BRFK a járművek üzemeltetésére 137,7 millió forintot fordított; az autók, buszok, teherjárművek és motorok pedig 1,8 millió liter – hatszázmillió forint értékű – üzemanyagot használtak fel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Biró Csongor Autó

Top 10: Magyarország legnépszerűbb autói

Magyarországon április 30-ig 18 182 személyautót, valamint kis- és középhaszonjárművet helyeztek forgalomba, 12,4 százalékkal többet, mint 2010 első négy hónapjában. A gond csak az, hogy áprilisban márciushoz hasonlóan megállt a piaci növekedés, így még várat magára a magyar autópiac feltámadása. Áprilisban 4434 új személygépkocsit és kishaszongépjárművet helyeztek forgalomba, szemben a márciusi 5247-tel, illetve a tavaly áprilisi 4270-nel - olvasható az Autómenedzser.hu autós portálon.

Biró Csongor Autó

Top 10: a legnépszerűbb autók Európában

A Jato első negyedévi adatai alapján továbbra is a Volkswagen Európa legkeresettebb márkája, egyre nagyobb előnnyel, ugyanis az év első negyedében 5,7 százalékkal növelte eladásait tavalyhoz képest. A VW sikerével ellentétben a Fiat szenvedte el az európai top 10 közül a legnagyobb visszaesést. A hazai olasz piac gyengélkedése 25,3 százalékos visszaeséssel sújtotta a márkát.

Megszökött az intézetből, majd felszívódott a diáktársát véresre verő nádudvari tini

Megszökött az intézetből, majd felszívódott a diáktársát véresre verő nádudvari tini

Szél Bernadett: Nincs demokrácia

Szél Bernadett: Nincs demokrácia

Ez egy szellemes egyedi rendszám

Ez egy szellemes egyedi rendszám

Mellár Tamás egyesülete nem támogatja a pécsi fideszes kihívóját

Mellár Tamás egyesülete nem támogatja a pécsi fideszes kihívóját

Íme az eddigi talán legszebb kínai villanyautó

Íme az eddigi talán legszebb kínai villanyautó

Jó az e-könyv, de mit rakunk a könyvespolcra 10 év múlva?

Jó az e-könyv, de mit rakunk a könyvespolcra 10 év múlva?