szerző:
MTI

Az idei harmadik negyedéves adatok alapján a magyarországi lízingpiac túljutott a mélyponton, és már a konjunkturális szakaszba lépett - jelentette ki Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerdai közleményében.

A kis- és közepes vállalkozások beruházási hajlandóságának egy éve tartó folyamatos visszaesése ellenére a lízingpiacon egy év alatt jelentősen, több mint 60 százalékkal nőtt az új gép-berendezés finanszírozás összege. Az új gépjármű-értékesítésen belül azonban továbbra is alacsony, 30 százalékos a lízing-finanszírozás részesedése.

Az idei első háromnegyed évben a lízingpiacon az újonnan kihelyezett lízing állománya (az új finanszírozott összeg) 248,6 milliárd forintot tett ki, ez 50.548 új szerződést takar. A finanszírozott összeg az előző év azonos időszakához viszonyítva 34 százalékkal nőtt, míg az első három negyedéves emelkedés tavaly év végéhez képest 16,8 százalékot ér el. 

A szerződésszám alapján negyedéves alapon 34,8 százalékos a visszaesés, míg az első háromnegyed évet tekintve 17,1 százalék.

A lízingszövetség közleménye kiemeli: az adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a lízingpiac már túljutott a mélyponton és a konjunkturális szakaszba lépett, ugyanakkor ez a pálya több szempontból is kockázatosnak tekinthető.

A szövetség közleménye alapján a vállalati kereslet (a kis- és közepes cégek és nagyvállalatok együttes keresletének) aránya folyamatosan növekszik, míg a lakossági kereslet csökken. 

Az összes kihelyezett lízingállomány értéke (szakszóval: a lízingcégek tőkekintlévősége) az idei harmadik negyedév végén 1.938,7 milliárd forintot tett ki, ami 2,9 csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Az idei harmadik negyedévben a lakossági szegmensben az új lízingállomány 80 milliárd forintot ért el, ez az előző év azonos időszakához viszonyítva 18,3 százalékos növekedés, míg az idei első háromnegyedévben a tavaly év végihez képest 1,7 százalékos a növekedés. 

A közlemény szerint a lízinggel értékesített új gépjárművek aránya 2010 eleje óta változatlan, a 30 százalékos arány környékén ingadozik, szemben a válság kitörése előtti 60-70 százalék közötti értékekkel. A szerződésszám az idei harmadik negyedévben 50 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg az idei első háromnegyed év alatt 21,8 százalékos a visszaesés. 

A lakossági lízingpiacon az idei első háromnegyedév végén a teljes lízingállomány értéke 992,6 milliárd forintot tesz ki, ami 1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A harmadik negyedévben tovább emelkedett a 2-5 év közötti futamidejű szerződések aránya, jelenleg ez 68,2 százalék. Ezzel egy időben az 5-10 év közötti szerződések aránya folyamatosan csökken, jelenleg 21,2 százalékon áll. Ugyanakkor a 2 évnél rövidebb idejű szerződések aránya ha lassan is, de folyamatosan növekszik, jelenleg 10,6 százalék.

A gépek és berendezések szegmensben az új lízingkihelyezések   összege 74,42 milliárd forint volt a harmadik negyedév végén, ami éves alapon 65,8 százalékos a növekedés a tavalyi első háromnegyed évhez képest.

A lakás- és ingatlan-szegmensben az új finanszírozott összeg az idei harmadik negyedév végén 8,4 milliárd forint volt, ez 34,7 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest.

A harmadik negyedévben a teljes lízingportfólió 412,6 milliárd forintot tett ki, ami 6,3 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest, és döntően a devizaárfolyamok változásának köszönhető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
10 millió eurót vernek el luxusautókra a világ egyik legkorruptabb országában

10 millió eurót vernek el luxusautókra a világ egyik legkorruptabb országában

Kreatív pakolás: egy pianínót szállított valaki az autós kerékpártartóján

Kreatív pakolás: egy pianínót szállított valaki az autós kerékpártartóján

Konyhán, varrodákban, mosodákban kaptak munkát a Budapestre érkezett menekültek

Konyhán, varrodákban, mosodákban kaptak munkát a Budapestre érkezett menekültek

Ez lesz Amerika történetének második legnagyobb lottónyereménye

Ez lesz Amerika történetének második legnagyobb lottónyereménye

Meg sem próbálja magyarázni a kormány, miért nincs sok köze a költségvetésnek a valósághoz

Meg sem próbálja magyarázni a kormány, miért nincs sok köze a költségvetésnek a valósághoz

Kijavították a hibát, amely padlóra küldte a Playstationöket

Kijavították a hibát, amely padlóra küldte a Playstationöket