szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Még az idén döntés születhet a területi (megye, járás) alapú rendszámokról, amennyiben a bevezetés mellett dönt az illetékes tárca, a műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a rendszámcsere - mondta Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára, Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) új elnökének beiktatásán szerdán Budapesten.

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett rá, hogy a területi alapú rendszám bevezetését a kormány döntése alapján a belügyminiszter vizsgálja.

Az állampolgárok érzékelni fogják, hogy egyszerűsödik a gépjárművek forgalomba helyezése, a forgalmi engedélyek és a jogosítványok kiadása is - tette hozzá a helyettes államtitkár. A másfél hete hivatalban lévő új NKH-elnök kifejtette: az ésszerűség, a nemzeti érdek és a jogszerűség vezeti a hatóságot határozatai meghozatala során. 

A hvg.hu még januárban számolt be róla, hogy az autók rendszámtábláinak cseréjével növelné a 2012-es költségvetés bevételeit a Nemzetgazdasági Minisztérium, és erre a szaktárca az Európai Bizottságnak kiküldött decemberi jelentésében ígéretet is tett.  A rendszámtáblák cseréjéből remélt tétel abban az NGM által készített jelentésben szerepel, amit a kormány az Európai Bizottságnak küldött decemberben, a túlzotthiány-eljárás keretében. A jelentés végén található táblázat – amely a kabinet 2012-es kiadáscsökkentő és bevételnövelő intézkedéseit tartalmazza – szerint a kormány 12 milliárdos pluszbevételre számít a cseréből.

A bevételi célok teljesülése viszont már akkor kétséges volt. Ha a szabályozás csak az új járművejeket érinttette volna, akkor 2012-re az autóiportőrök által előzetesen 52 ezer személygépjármű, 12-13 ezer kishaszongépjármű, 4000 nagy tehergépkocsi, és mintegy 2500 rendszámköteles motorkerékpár alapján nagyjából 608 millió forint bevételre lehet számítani. A helyzeten tehát javíthat, ha szeptembertől az új rendszámokat felmenő rendszerben azoknak is cserélnék, aminek a forgalmija lejárt, továbbá azokét, akik ezt külön kérik.

Viszont, ha a cél a bevételi számok teljesülése, akkor a gépjárművek egyidejű rendszámtáblacseréje lenne az egyedüli megoldás. Ennek viszont akadálya, hogy a forgalomban lévő közel 3 millió jármű esetén a rendszámtáblák cseréjét érdekvédelmi szervezetek szakértői szerint egy év alatt sem lehetne lebonyolítani – nyilatkozták korábban a hvg.hu-nak.

Hogy a formátum végül milyen lesz még nem tudi. A területi jelzés két módon lehetséges, vagy dombornyomással vagy matricával, ez lenne a lényegesen gyorsabb. Ha a formátum is változik akkor másoknak is sok munkájuk lesz. A biztosítótársaságok, az autópályadíjakhoz kapcsolódó rendszerek átírására is szükség lesz. A három betűből és három számból álló jelenlegi rendszámtábla kombinálhatóságára vonatkozóan egy szakértő már januárban elmondta legalább még tíz évig nem indokolná semmi a rendszámok cseréjét. Még akkor sem, ha a lehetőségek közül kivesszük az obszcén vagy a hivatalból fenntartott betűkombinációkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Olykor elég egy kis doboz a fogyáshoz

Olykor elég egy kis doboz a fogyáshoz

400 ezer forint fölötti átlagkeresetet mért a KSH

400 ezer forint fölötti átlagkeresetet mért a KSH

Legyen önnek is saját lapja: bemutatjuk a myhvg-t

Legyen önnek is saját lapja: bemutatjuk a myhvg-t