szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Biztonságosabbá és környezetkímélőbbé tenné a kamionokat az Európai Bizottság azzal, hogy engedélyezik a lekerekített vezetőfülkéket valamint a teherautó hátuljára szerelt légterelőket – közölte hétfőn Siim Kallas, a brüsszeli testület közlekedésért felelős tagja.

A bizottság becslése szerint egy átlagos, évi körülbelül 100 ezer kilométert futó kamionnál évi ötezer euró üzemanyag-megtakarítást jelenthet, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását pedig 7-10 százalékkal mérsékelheti az áramvonalasítás. A bizottság szerint a járművezetők látóterének növelése a közúti biztonságot is javítja, és ezzel 300-500 ember életét lehet megmentheti évente Európa útjain.

A "tégla" az elképzelhető legkevésbé aerodinamikus forma a kamionok számára, ezért ezen az alakon változtatni kell. Ettől tisztább és biztonságosabb lesz a közlekedés" – idézik az erről szóló közleményben Siim Kallas közlekedésügyi uniós biztost.

A bizottság szerint a javasolt változtatások azt is lehetővé teszik az európai kamiongyártóknak, hogy új modelleket fejlesszenek ki, ami hozzájárul a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez egyaránt.

A brüsszeli testület közleményében ismerteti, hogy most 6,5 millió, 3,5 tonnánál nehezebb teherautó rója Európa útjait. A közúti szállítás és a kamiongyártás körülbelül hatmillió embernek ad munkát a kontinensen, a legtöbb árut pedig közúton szállítják Európában.

A brüsszeli testület szerint a szabályozás felülvizsgálatra szorul, mert annak megalkotását a nyolcvanas években három szempont vezérelte: az infrastruktúra megóvása, a közúti biztonság és a szabad verseny biztosítása az egységes piacon belül. Az energiahatékonyság és a környezetvédelem akkor nem volt szempont – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága

Augusztusban rekordot döntött a Fidesz támogatottsága