szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mind a négy kereke képes arra, hogy 90 fokban elforduljon, köszönhetően az őket mozgató elektromotornak. Így a világ legegyszerűbb dolga a párhuzamos parkolás és a 180 fokos forduló is csak egy gombnyomás.

Aki sokat vezet városban azzal valószínűleg előfordult már olyan helyzet, hogy annyira szűk helyre kellett párhuzamosan beállni az autójával, hogy a manőver hosszú perceket vett igénybe. A centizgetés helyett egy nagyon okos megoldással álltak elő kínai, tajvani és új-zélandi mérnökhallgatók, ugyanis egy olyan autót terveztek, melynek mind a négy kereke 90 fokban elfordul, így a párhuzamos parkolás gyerekjáték, még akkor is ha csak centiméterekkel nagyobb a hely az autónál.

Hasonlóan egyszerű manőver a 180 fokos forduló is, hiszen csak meg kell nyomni a kormányon elhelyezett kapcsolót és az autó máris megoldja helyettünk. A prototípusnak egyébként mind a négy kerekére jut egy elektromotor, amiknek köszönhetően 100 km/órás végsebességre képes és a tervezői szerint két éven belül olyan kiforrott lehet a technikai, hogy akár sorozatgyártásba is kerülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!