szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendőr tanúk vallomása szerint egy gyorshajtás miatti bírságolás után történt meg azt az eseménysor, amelynek végén egy osztrák férfi a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre rendőrjárőrt.

A 35 esztendős Thomas Robert B.-t hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja az ügyészség. A per második, csütörtöki tárgyalási napján az ügy rendőr szemtanúit hallgatta meg a Szegedi Törvényszék.

A vallomások szerint a forgalom-ellenőrzést végző rendőrök a konvojban a nagylaki átkelő felől Makó irányába tartó négy hummeres egyikét gyorshajtás miatt megbírságolták Magyarcsanádnál.

Miután az érintett sofőr befizette a bírságot, a konvoj továbbindult. A két motoros járőr - köztük a későbbi áldozat - szirénát és villogót használva a traffipaxos rendőr jelzésére indult el; azért kért segítséget, mert az egyik terepjáró leszorította az útról. Apátfalva belterületén érték utol a konvojt, a vádlott nyelvet nyújtott az őt megállítani próbáló motorosra, középső ujját mutatta neki, majd megpróbálta leszorítani az útról. Ezt látva a traffipaxos autót vezető rendőr két vagy három lövést adott le a terepjáróra.

A falu központjában a Hummer lehúzódott az út szélére, a járőr mellette, a sértett előtte támasztotta le motorját. A járőr kinyújtott kézzel odaszaladt a bal első ajtóhoz, előbb megpróbálta kinyitni, majd a motorosruha könyökvédőjével igyekezett betörni az üveget.

A terepjáró előbb balra indult, majd a vádlott jobbra rántotta a kormányt, és elütötte Kenéz Imrét. A járőr ezután öt célzott lövést adott le az autóra, ezek az ajtót találták el. A vádlott, miután a járőr gázspary-t használva megpróbálta kiszállásra kényszeríteni, késsel a kezében ugrott ki a kocsiból. A rendőr ekkor több lövést adott le rá, a kezét, a csípőjét, a térdét és a combját találta el.

Egy civil segítségével sikerült a földre gyűrniük, de a vádlott ekkor egy másik kést rántott elő, majd megpróbálta megszerezni a rendőrök fegyvereit. Mint később kiderült, a vádlottnál - tokokban a testére és az övére rögzítve és a zsebeiben - öt kés volt. A járőr egy másik rendőrrel és a segítségükre siető autóssal tudta megbilincselni a vádlottat.

Kenéz Imre járőrtársa, aki időközben a történtek miatt leszerelt a rendőrségtől, úgy fogalmazott, az életéért küzdött, amikor próbálta megfékezni a vádlottat. A többi szemtanú beszámolója alapján is a vádlott magán kívül volt, artikulálatlanul ordított, folyamatosan ellenállt a rendőri intézkedésnek, három bilinccsel tudták egy fához láncolni.

A terepjárót kábítószerkereső kutyával is átvizsgálták, az állat a hátsó ülésen egy bőröndnél drogot jelzett. A per tárgyalása jövő kedden a civil tanúk meghallgatásával folytatódik. Az ügyben januárban születhet elsőfokú ítélet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!