szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elindult egy hiánypótló központi alkalmazás, amely a gépjárművekkel kapcsolatos kulcsadatok online lekérdezését teszi lehetővé.

A Totalcar.hu szúrta ki, hogy mostantól élesben is működik a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) bővített netes Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatása.

A Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatás célja, hogy a használtautó-vásárlás során minden olyan, az adott gépjárműre vonatkozó adatot, könnyen és gyorsan megismerhessen a leendő tulajdonos, amely csökkentheti a vásárlás kockázatait. Mindez megoldást kínálhat a visszatekert kilométerórák és a trükkös használtautó-nepperek ellen is.

©

A szolgáltatás a KEKKH honlapján érhető el a Webes Ügysegéd felületén. A szolgáltatáshoz ugyan (személyesen) regisztrálni kell az Ügyfélkapun, de utána a rendszám segítségével ellenőrizhető a kocsi. A lekérhető adatok közt ott a pontos gyártmány megnevezése, típusa, az elsődleges szín, színkód, illetve, hogy valóban forgalomban van-e jármű, továbbá a nyilvántartásban szereplő kilométeróra-állás(ok) és azok rögzítés időpontja, valamint, hogy körözés alatt áll-e az autó.

A fenti lehetőségek közül a többség eddig is elérhető volt hasonló módon, a legfontosabb változás, hogy a kilométeróra-állás is lekérdezhető mostantól. A Totalcar felhívja a figyelmet, hogy a rendszerben csak 2010. óta szerepelnek műszaki vizsgán és az átíratáskor rögzített kilométeróra-adatok.

A forgalmiban lévő adatokkal még több információ kérhető le, így az, hogy a kocsi okmányának sorszáma megegyezik-e a nyilvántartáséval, a műszaki vizsga érvényességének ideje, a gyártás és forgalomba helyezés ideje, valamint, hogy van-e a járművön valamilyen forgalmi korlátozás.

A szolgáltatás díja gépjárművenként 275 forint, de eljárásonként a minimum fizetendő összeg 625 forint.

További hasznos információkért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!