szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azon túl, hogy drámai formatervvel büszkélkedhet, elektromos hajtáslánccal és kormány nélküli utastérrel rendelkezik.

Ahogyan arról már többször megemlékeztünk, a BMW idén ünnepli alapításának századik évfordulóját, melynek alkalmából számtalan rendezvénnyel és meglepetéssel készülnek a bajorok. Ezek közül talán a legnagyobb durranás a Vision Next 100 nevet viselő jövőautó bemutatása volt, amiről a helyszínen tudósítottunk. Ennek mintájára, de kissé váratlanul, a BMW égisze alá tartozó Rolls-Royce is bemutatta a következő száz év autós innovációit felvonultató prototípusát, amely még a bajorok autójánál is látványosabb lett.

©

Az 5,9 méter hosszú, 103EX nevezetű kupé a legfejlettebb kompozit anyagok felhasználásával, kézzel készült, a nagy teljesítményű hajtáslánca pedig száz százalékban elektromos. Az elgondolás szerint nem csak a tengelytáv hosszúságát tudják majd kiválasztani a leendő ügyfelek, hanem a külső és a belső formavilágot is saját ízlésük szerint alakíthatják, így tökéletesen személyre szabott autók fognak kigördülni az üzem kapuján.

©

Ráadásul sofőr nélkül, ugyanis önvezető modellről van szó, melynek utasteréből még a kormány és a pedálok is hiányoznak, vagyis a tér inkább hasonlít egy elegáns és modern pihenőszobára, mint egy klasszikus autóbelsőre. Az egyetlen műszer, ami megmaradt az a panoráma szélvédő alatti analóg óra, ezenkívül csak egy szélesvásznú OLED-kijelzős képernyő húzódik a műszerfal helyén, az utasításokat pedig egy „virtuális személyi asszisztens” hajtja végre, aki az idő múlásával egyre jobban kiismeri a tulajdonos szokásait.

Az oldaldobozos első kerekeivel a régi Rollsokat idéző, ám az áramvonalas formájával a legmodernebb technikát felvonultató tanulmányautó be- és kiszállásnál is megkönnyíti az utasok dolgát, hiszen nem csak az oldalajtó nyílik ki, de az oldalablak és a tető egy része is. Hogy még fényűzőbb legyen a mozdulat, a küszöb alatt vörös LED-sor világítja meg a földet, így olyan mintha a vörös szőnyegre lépnének ki az utasok.

©
©
©
©
©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
14 órán át hánykolódott egy férfi a Csendes-óceánban

14 órán át hánykolódott egy férfi a Csendes-óceánban

Több tízezer diáknak kellene közlekedési alapvizsgát tennie a jövő héttől

Több tízezer diáknak kellene közlekedési alapvizsgát tennie a jövő héttől

Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó

Újabb elképesztő állapotú vágóhidat záratott be a Nébih – videó