szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mielőtt akcióba lendül az autóelszállító tréler, a közteresek elvileg megpróbálják értesíteni a tulajdonost. Legalábbis azt, akinek van erre a szolgáltatásra előfizetése.

Csak a tavalyi évben 1770 gépjárművet szállítottak el csak a fővárosi közterület-felügyelet trélerei szabálytalan parkolás miatt – tudtuk meg a Fori nevű szervezet (Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság) sajtóosztályától, amely az elszállításokat is intézi. A kerületek önkormányzatai legalább ilyen aktívak saját területeiken, úgyhogy nem kevés autós fizethet minden évben komoly összeget az elszállítást vagy kerékbilincselést követően.

A statisztikákra annak kapcsán kérdeztünk rá, hogy létezik egy, talán nem is annyira közismert módszer, hogy mindez ne történjen meg, vagy legalábbis tudunk tenni ellen.

Mi úgy tudtuk, sms-en, illetve emailen keresztül, értesítést lehet kérni ilyen esetekre, előzetes regisztrációt követően. A lehetőség valóban létezik és a kiértesítést a Fővárosi Ügyeleti és Információs Központot végzi – mint kérdésünkre megtudtuk viszont telefonos elérhetőség esetén csak hívással történik, sms nem kerül küldésre – közölte a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága.

„Amennyiben telefonszám és e-mail cím is meg van adva, akkor elsődlegesen telefonon (hívással) történik a kiértesítés, ha ez nem sikerül, akkor a megadott üzenetet küldjük el e-mailben.” A telefonhívás, vagy az e-mail lényege, hogy ha hívástól vagy az e-mail elküldésétől számított 15 percen belül odaér a gépjárművéhez, nem viszik el az autóját. Hozzátették, hogy az esetek 90 százalékában a telefonos kiértesítés sikeres – legalábbis akinek van ilyen szolgáltatásra előfizetése – az e-mail címre küldött üzenetek száma elenyésző.

©

A lényeg ugyanis, hogy a Kormányhivatalban regisztráltatni kell erre a szolgáltatásra – telefonszámot rendelnek a tulajdonoshoz vagy üzembentartóhoz – ennek jelenlegi, egyszeri díja 2300 forint. További fontos pont, hogy a 15 percet onnan számolják, amikor sor kerül a hívásra, illetve elküldésre kerül az e-mail.

Persze ha valaki megmenekült az elszállítástól vagy kerékbilincstől, akkor is van mit fizetni. Az elszállítás 20 000 forintos darabdíját, valamint a tárolásért számolt 1200 Ft/napi összeget megússzuk, de a szabálytalan parkolásért kiróható közigazgatási vagy szabálysértési bírságot nem, amelynek összege 5000 forinttól egészen 150 000 forintig terjedhet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a Párbeszéd nyíregyházi képviselője

Menesztik a cseh külügyminisztert, aki sem vakcinából, sem atomerőműből nem akart oroszt

Menesztik a cseh külügyminisztert, aki sem vakcinából, sem atomerőműből nem akart oroszt

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal

Telefonon is játszható a legendás Magic – majdnem úgy, mint a papírkártyákkal