szerző:
hvg.hu

Egy jogász szerint a befizetett kamerás bírságokat is vissza lehet követelni. Mindenképpen érdemes elkezdeni valamelyik alábbi eljárást, ha friss a büntetés, mert ketyeg az óra.

Újrafelvételi eljárást kezdeményezhetnek a közteresek kamerái által 50 ezres bírsággal sújtott autósok. Százmilliós nagyságrendben mentek szét csekkek több helyről, de hogy összesen mennyi, azt még nem tudni.

„Ha és amennyiben az ORFK közlése tényszerűen igaz, tehát a közteres kamerák nem felelnek meg a külön jogszabályban foglalt követelményeknek, akkor az ennek alapján megbírságolt autósok újrafelvételi eljárást kezdeményezhetnek” – válaszolta a Vezess kérdésére Vágány Tamás, a  D.A.S. Jogszerviz csoportvezető jogtanácsosa. Fontos megállítás, „ha a közteres kamerák nem felelnek meg a GKM rendeletnek, akkor nem képezhette bírság alapját az azokkal készült felvétel” – mondja Vágány, aki szerint innen nézve az sem igaz, hogy, aki már befizette az így kiszabott 50 ezres bírságot, az elveszítette a pénzét.

Két feltétel teljesülése esetén ők is kezdeményezhetnek újrafelvételi eljárást:

1, Ha a bírságuk jogerőre emelkedésétől számítva nem telt el még 6 hónap. Mivel a III. kerületben februárban kezdődtek a bírságolások, itt az összes érintett időn belül van.

2, Ha nem telt el 15 nap azóta, hogy a megbírságoltak tudomására jutott ez a lehetőség. Mondunk 2 példát erre, hogy érthető legyen. Pl. valaki a bírságával kapcsolatban írásos tájékoztatást kért a kamerák hitelesítő adatairól, és megkapta a rendőrség levelét arról, hogy nincs ilyen a közterületnek. Ez új fejlemény az ügyben, ekkor a kézhez vételtől ketyeg a 15 nap. De „tudomásszerzés” lehet akár ez a cikk is a megbírságolt autósnak, aki itt olvasva értesül pénzének visszakövetelési lehetőségéről. Neki a mai naptól van 15 napja.

Ezek a feltételek az előbbiek teljesülése mellet vélhetően igaz a többi helyszín esetében is. Itt a 10-es lista, hol lehetett ezekbe belefutni Budapesten.

A Vezess arra is rákérdezett a III. kerületnél, hogy az óbudai forgalomfigyelő kamerák, a jelenlegi enyhén kifejezve sem egyértelmű jogszabályi környezetben is működnek-e? A válasz szerint, a felszerelt kamerák továbbra is ott maradnak. Működnek és a térfigyelő rendszerbe az élő képet továbbra is közvetítik. A rendszer a szabályszegéseket továbbra detektálja, azonban polgármester úr kérésére a rögzítést felfüggesztettük, azaz további intézkedésig a péntek déltől rögzített szabályszegések miatt bírságot nem küldünk ki. Az erre felhatalmazottak rögzítési jogosultságát a rendszerben töröltük. A postán lévő bírságokat természetesen az ügyfelek még megkapják.”

A kerület álláspontja szerint egyébként a bírságokat jogszerűen szabták ki, melyet megerősít az a tény is, hogy az elkövető a befizetéssel azt elismerte. Jelenleg semmilyen arra jogosult szerv nem állapította meg azt, hogy a bírság kiszabása jogszerűtlenül történt volna – írták.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Demeter Péter Autó

A Lehel-csarnok kamerája az új 50 ezres rémálom

Nehéz eldönteni, hogy mi az elkeserítőbb: az, ahogyan a kamerás bírságolás hatékonysága rámutat, hogy milyen sokan hagyják figyelmen kívül a KRESZ-t, vagy a bírságok sokkoló összege, netán a hivatalok egymásnak ellentmondó jogértelmezése a bírságolásról. Mindenesetre most egy újabb helyszín jelentkezett be rettegett pénzbehajtóként.

Adta már el a régi telefonját? Lehet, hogy nagy hibát követett el közben

Adta már el a régi telefonját? Lehet, hogy nagy hibát követett el közben

Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

Itt van két autós, aki nagyban pakolja le a szemetét az Ócsai útnál

Itt van két autós, aki nagyban pakolja le a szemetét az Ócsai útnál

Hány négyzetméternyi luxusingatlan jön ki egymillió dollárból Budapesten?

Hány négyzetméternyi luxusingatlan jön ki egymillió dollárból Budapesten?

Emeli a tétet a Samsung: egy egész tévéműsort az új Galaxy S10-zel forgatnak le

Emeli a tétet a Samsung: egy egész tévéműsort az új Galaxy S10-zel forgatnak le

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon

14 napos türelmi időszak jön az Instagramon