szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április eleje óta lehet igényelni a kocsikra a harmadik rendszámot, ami sok autós életét teheti egyszerűbbé. Itt az első fotó róla.

Tavaly december óta lehet tudni, hogy az idei év komoly könnyítést hozhat az autósok életébe. Egy korábbi tervezet szerint ugyanis az autókra egy harmadik rendszám is felkerülhet, ami a kerékpárok szállításánál egy régóta meglévő problémát old fel.

A szürke rendszám igényélésére április eleje óta van lehetőség, amit az autókhoz tartozó biciklitartóra lehet felszerelni. A későbbiekben ezt kötelezővé tennék. A Vezess most egy képet is közölt arról, hogyan fog kinézni az új rendszámtábla: szürke alapon fehér betűk, a bal oldalán kék alapon a jól ismert országjelzés és az EU-zászló.

A változtatásra azért van szükség, mert a kocsin eddig hivatalosan csak két rendszám lehetett, ugyanakkor azt is szigorúan kikötötték, hogy az azonosítót tilos eltakarni. (Milyen szerencsések az amerikaiak, ott sok helyen elég csak egy rendszámtábla az autóra. Hogy miért, arról itt írtunk bővebben.)

Márpedig egy kerékpártartó éppen ezt teszi, ezért hivatalosan csak úgy lehet az autó hátulján biciklit szállítani, ha a kerékpárszállítón külön lámpasorral egybeépített rendszámtartó van, és minden egyes alkalommal, amikor azt felteszik, átszerelik rá a rendszámot. A gyakorlatban viszont sokan szállítanak úgy kerékpárt, hogy eltakarják a rendszámot, de ilyenkor csak a hatóság jóindulatán múlik, hogy büntetnek-e érte.

A rendszám 9570 forintba kerül, amiből maga a tábla 5500 forint, a többi különböző jogcímek (nyilvántartásba vétel, szemle) miatt kell kifizetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapest maga vizsgáltatja meg az oltások hatékonyságát 1500 embernél

Budapest maga vizsgáltatja meg az oltások hatékonyságát 1500 embernél

Internetes oltásfoglalással kísérletezik a kormány

Internetes oltásfoglalással kísérletezik a kormány

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz