szerző:
hvg.hu

A németországi A9-es és az A93-as autópálya kísérleti szakaszán olyan KRESZ táblákat állítottak fel, amit egyelőre senki sem ismer, de a jövőben egyre több lehet majd belőlük.

Az elmúlt évek fejlesztései alapján a jövő közlekedését egyértelműen az elektromos és az önvezető járművek határozzák majd meg. Utóbbi rengeteg terhet vehet majd le az emberek válláról, és remélhetőleg jóval kevesebb lesz majd miattuk a baleset az utakon.

A járművek közlekedéséhez azonban ugyanúgy szükség lesz a KRESZ-táblákra, mint egy átlagos sofőrnek, csak azon épp olyan jelek lesznek, ami az ember számára értelmezhetetlen.

©

Németországban már megjelentek a nekik szóló első közlekedési táblák. Bajorországban, az A9-es és az A93-as kísérleti autópályának nyilvánított szakaszán állították fel decemberben az első 13 példányt. A közlekedési tábláktól jócskán eltérő jelzésekre az embereknek nem kell figyelniük, de az autonóm autók számítógépeinek sokat segítenek: centiméter-pontosságú helymeghatározást tesznek lehetővé.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen fejlesztés, mi Bajorország útjain történt: az önvezető autók kedvéért a szóban forgó szakaszokon duplájára sűrítették az út menti terelőoszlopokat, és még több fényvisszaverő fóliával jelzik az út szélét. Az A9-es és az A93-as pályáját már most is rendszeresen használják kísérleti önvezető személyautók és teherautó-konvojok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!