szerző:
hvg.hu

A kékvérű brit gyártó radikálisan új hipersportkocsijáról ennek a videónak köszönhetően most már egy kicsit több fogalmunk lehet.

Jó ideje nyílt titok, hogy az Aston Martin és a Red Bull Advanced Technologies közösen fejleszt egy új generációs sportkocsit, melyet egészen a közelmúltig egyszerűen csak AM-RB 001 néven emlegetett mindenki, és egy ideje már azt is tudni róla, hogy a végleges neve Aston Martin Valkyrie. Most pedig valamilyen úton módon kiszivárgott egy videó a titokzatos újdonságról, melynek elsősorban a hatalmas diffúzorára és a szuperkeskeny utastterére érdemes odafigyelni:

A mindössze 150 példányban gyártandó Valkyrieben egy 6,5 literes lökettérforgatú, 1000 lóerős körüli teljesítményű V12-es szívómotor kap helyet. A Forma–1-ből eredeztethető fejlett hibrid technológiát felvonultató autó motorját a Cosworth fejleszti, és bár a pontos teljesítményadatait egyelőre sűrű homály fedi, sokat sejtet, hogy a fejlesztők 400 km/h-s végsebességről beszélnek. De ami talán ennél is érdekesebb, hogy a KERS rendszeres Valkyrie-vel várhatóan kevesebb mint 10 másodperc alatt lehet majd állóhelyzetből 320 km/h-s tempóra gyorsítani.

Az Adrien Newey által tervezett, mindössze 1 tonnás jármű tradicionálisan nagy hátsószárny nélkül is hatalmas leszorítóerővel kecsegtet, ami kanyarokban állítólag akár 4,5 G-s oldalgyorsulást is lehetővé tesz. Összehasonlításképp, a McLaren P1 e tekintetben "csak" 2 G-re képes.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!