szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kínai Land Airbus a tervek szerint 1400 embert szállított volna 60 km/h-val, városon belül. Most viszont egészen másfajta fordulatot vett a projekt.

A tavalyi év egyik legnagyobb szenzációja volt, amikor májusban a kínaiak bemutatták a világ eddigi legmenőbb autóbuszát. A Land Airbus névre keresztelt tömegközlekedési eszközt igazi monstrumra tervezték: 1400 embert szállít, 60 km/h-val megy – mondták akkor. Mindezt úgy, hogy az út két szélére fektetett síneken gurul, így az autók is elférnek alatta. Hatalmas újdonságnak számított, ami jelentős mértékben enyhítette volna az utak terheltségét.

A járműből később egy prototípus is készült, jóval szerényebb kapacitással. Aztán, ahogy haladt előre az idő, egyre furcsább dolgok derültek ki a projektről. A Shanghaiist szerint ugyanis az egészből semmi sem volt igaz, a gyár helyén egy kapavágás nem sok, annyi sem történt, a megépített prototípust pedig szépen hagyták szétrohadni.

A Quartz most újabb fejleményekről számolt be az ügyben, és sajnos egyáltalán nem jó hírekről. A kínai hatóság július 2-án bejelentette, illegális adománygyűjtés (kvázi csalás) miatt vizsgálatot indított a vállalat ellen, nem sokkal később pedig 30 embert már le is tartóztatott az ügyben. A hatóság most azon dolgozik, hogy visszaszerezzék a befektetők által elutalt pénzt. Nem kis összegről van szó, a hírek szerint ugyanis 2016 októberéig mintegy 1,3 milliárd dollárt, vagyis nagyjából 357,5 milliárd forintot gyűjthettek össze.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában