szerző:
hvg.hu

Az Aston Martin újdonságának legdurvább verziója akár az F1-es járgányok köridejét is megközelítheti.

Jó ideje nyílt titok, hogy az Aston Martin és a Red Bull Advanced Technologies közösen fejleszt egy új generációs sportkocsit, melyet egészen a közelmúltig egyszerűen csak AM-RB 001 néven emlegetett mindenki, és egy ideje már azt is tudni róla, hogy a végleges neve Aston Martin Valkyrie. Most pedig az is kiderült róla, hogy akár az F1-es autókkal is versenyre kelhet.

David King, a gyártó egyik vezetője ugyanis elárulta, hogy a Valkyrie olyan gyors lesz, hogy nem is annyira a többi hipersportkocsival, hanem sokkal inkább az F1-es versenyautókkal lesz egy szinten. King elmondta, hogy a kocsiból kétféle változat fog készülni: míg az egyik egy közúti forgalomba szánt rendszámos kivitel lesz, addig a másik egy kifejezetten pályázásra szánt verzió. Emberünk szerint ez utóbbival körülbelül olyan köridőket lehet majd produkálni, mint egy 800 lóerős igazi F1-es torpedóval.

A mindössze 150 példányban gyártandó Valkyrieben egy 6,5 literes lökettérforgatú, 1130 lóerő körüli teljesítményű V12-es szívómotor kap helyet. A Forma–1-ből eredeztethető fejlett hibrid technológiát felvonultató autó motorját a Cosworth fejleszti, és bár a pontos adatait egyelőre sűrű homály fedi, sokat sejtet, hogy a fejlesztők 400 km/h-s végsebességről beszélnek. De ami talán ennél is érdekesebb, hogy a KERS rendszeres Valkyrie-vel várhatóan kevesebb mint 10 másodperc alatt lehet majd állóhelyzetből 320 km/h-s tempóra gyorsítani.

Az Adrien Newey által tervezett, mindössze 1 tonnás jármű tradicionálisan nagy hátsószárny nélkül is hatalmas leszorítóerővel kecsegtet, ami kanyarokban állítólag akár 4,5 G-s oldalgyorsulást is lehetővé tesz. Összehasonlításképp, a McLaren P1 e tekintetben "csak" 2 G-re képes.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!