szerző:
hvg.hu

Nyár óta tart a botrány, ami szerint a legnagyobb német autógyártók egyeztettek árakról, technológiákról, szabályozási kérdésekről. Az elmúlt héten a BMW-nél jártak a nyomozók.

A BMW megerősítette, hogy az Európai Unió tisztviselői ezen a héten felkeresték központi irodájukat, hogy a korábban kirobbant, öt német autógyártót érintő állítólagos kartellgyanú miatt vizsgálódtak.

Az EU nyomozóhatósága azt állítja, hogy a BMW, a Daimler, a VW, az Audi és a Porsche kartellezett a kibocsátási technológiákkal kapcsolatos kiadásaik csökkentése érdekében. A BMW kijelentette, hogy minden segítséget megadnak a vizsgálódáshoz - írja a BBC News.

Pénteken Daimler jelezte, hogy kérelmet nyújtott be az uniós hatósághoz, mondván a konszernnek még nincsenek kész pénzügyi tervezetei arra, hogy a lehetséges bírságokat, hogyan különítsék el - mondta Bodo Uebber pénzügyi vezető. 

Bár az ilyen horderejű kartellügyek kivizsgálása sokáig eltarthat, de büntetésként hatalmas bírságokat szoktak kiszabni, ami akár egy vállalat bevételének 10 százalékát is kiteheti. Legutóbb 2,9 milliárd euróra büntettek európai kamiongyártókat mert kartelleztek, a károsanyag-kibocsátást szabályzó technológiákhoz szükséges alkatrészek árazásában.

Az EU és a német szabályozók azt állítják, hogy a vállalatok évtizedek óta együttműködnek a fejlesztések és a gyártás tekintetében is, amellyel sok szempontóból hátrányos helyzetbe hozták a fogyasztókat.

A BMW kijelentette, hogy világossá kívánja tenni a különbségeket az esetleges uniós trösztellenes jogszabályok megsértése miatti ügye és a kipufogógáz-kibocsátás illegális manipulálása között.

Az egyik, alapvetően "konkurens" vállalat, a Volkswagen, már korábban kijelentette, a gyártók számára normális volt a technikai információk cseréje az innováció felgyorsítása érdekében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Előrukkolt valamivel a Huawei: leváltaná a microSD-memóriakártyákat

Előrukkolt valamivel a Huawei: leváltaná a microSD-memóriakártyákat

Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát

Teljesen felújítják II. Rákóczi Ferenc szülőházát

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

A fél világ által vágyott munkakör jön a Sims játékba

Így segíthet a hajléktalan embereknek

Így segíthet a hajléktalan embereknek

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Törőcsik Mari nagy változásra készül

Készüljön: A Facebook-csoportok is megkapják a funkciót, amit állandóan nyomogatnak a felhasználók

Készüljön: A Facebook-csoportok is megkapják a funkciót, amit állandóan nyomogatnak a felhasználók