szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha az autósoknak lehet, akkor a bringásoknak miért ne lehetne körforgalmuk?

A legtöbben szeretjük a körforgalmakat, hiszen azok sokkal gyorsabban átengedik magukon a forgalmat, mint a jelzőlámpás kereszteződések. Az utóbbi időkben hazánkban is egyre több körforgalom épült, melyek közös vonása, hogy alapvetően autók számára készültek.

Vannak azonban olyan országok, ahol már a biciklisek is saját kis körforgalmat kaptak. Ilyen például Szlovénia, ahol a koperi bringások az alábbi körforgalmat használhatják:

©

Hollandiában pedig egy ennél sokkal nagyobb hasonló megoldást kaptak a biciklisek, akik az alábbi, 70 méter magas központi oszlop által tartott, huszonnégy acélkábelen logó körforgalomban közlekedhetnek. A 72 méter átmérőjű építmény össztömege mintegy 1000 tonna. A modern LED-világítást kapott Hovenringet 2012-ben adták át a forgalomnak.

©

Hollandiában persze ennél kisebb biciklis körforgalmak is találhatók, mint amilyen például ez a Sint-Michielsgestelben épített példány:

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!