szerző:
hvg.hu

A NASA tudósai szerint az új fejlesztés nemcsak strapabíróbb a jelenlegi gumiknál, de defektet is nehezebben kapna.

Az elmúlt időszakban sok gyártó igyekezett már olyan kerekeket fejleszteni, ami a jelenleginél jóval biztonságosabbá teheti az autózást. A Goodyear gömb alakú abroncsokat fejlesztett, a Michelin pedig megcsinálta a kereket, ami soha nem kap defektet. A Continental eközben a féktárcsára talált ki egy új megoldást. Most egy újabb jelentkező szállna be a versenybe, méghozzá nem is akárki: a NASA.

A kutatók a leendő marsi expedíciók marsjáróihoz fejlesztettek ki egy kereket, amely képes elviselni a bolygó zord körülményeit – elég csak a hegyes sziklákra vagy az erős viharokra gondolni –, a fejlesztés azonban hamarabb érheti el a Föld útjait, mint a Marsot.

A fejlesztés elsőre a középkori lovagok páncélingére emlékezteti az embert. A "Superelastic", azaz Szuperrugalmas névre keresztelt kerék a NASA szakemberei szerint jóval strapabíróbbak, mint a jelenleg használt változat, és a nehéz marsi talajon is könnyebben tud közlekedni. Képzeljük csak el, milyen jól jönne egy ilyen fejlesztés a magyar utakon – mondjuk azon, amin csak saját felelősségre lehet közlekedni.

A kerék nikkel-titánium ötvözetből készült, amelyek akár 10 százalékban is deformálhatók anélkül, hogy elveszítenék eredeti alakjukat. Azt még nem tudni, melyik marsjáróra szerelik majd fel, de a NASA szerint a fejlesztés akár itt a Földön is megállhatja a helyét. A tudósok szerint a jelenlegi abroncsokkal egyforma, vagy akár jobb teljesítményre képes, a strapabíró szerkezete miatt pedig jóval nehezebben kapna defektet, ami szintén növelné az autózás biztonságát az utakon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!