szerző:
hvg.hu

A bajor gyártó felfedte az elkövetkezendő évek villanyautós fejlesztéseivel kapcsolatos kártyáit.

Bár a BMW már az 1960-as évek végén foglalkozott elektromos autók fejlesztésével, a gyártó első sorozatgyártású elektromos és plugin hibrid modelljei csak a közelmúltban láttak napvilágot. A müncheni székhelyű cég most felfedte a közeljövővel kapcsolatos környezettudatos terveit, vagyis például ezt az igen beszédes, rengeteg új modellt felvonultató ütemtervét:

©

Jól látható, hogy a 2025-ig tartó időszakban sem elektromos, sem pedig tölthető hibrid BMW-kből nem lesz hiány. Arra is fény derült, hogy a közeljövőben érkező villanyautók közül a 30e modellekben 60 kWh kapacitású akkumulátor lesz, mely mintegy 450 kilométeres hatótávolságot fog biztosítani. A 40e-kben már 90 kWh-s telep fog lapulni, ami 550 kilométeres hatótávval kecsegtet, a csúcsot képviselő 50e-k 120 kWh-s aksipakkja pedig körülbelül 700 kilométeres hatótávolságot fog lehetővé tenni.

A belépőszintű elektromos BMW személyautók 135-255 lóerős teljesítménnyel fognak rendelkezni, a felsőbb kategóriában pedig mintegy 335-400 lóerős teljesítményre lehet majd számítani. Az opcionálisan összkerékhajtással is rendelhető olcsóbb e-autók 6-9 másodperc alatt gyorsulnak majd állóhelyzetből 100 km/h-ra, a legsportosabb BMW villanyautók pedig kevesebb mint 3 másodperc alatt letudják a 0-100-as sprintet. Ez utóbbi nagyságrendileg a Tesla Model S szintje.

A BMW szerint a közeljövőben jelentősen csökkenhet az elektromos hajtáslánc mérete és tömege, ezzel párhuzamosan pedig egyre jobban elterjednek majd a gyorstöltési lehetőségek. Végül, de nem utolsó sorban a BMW a vezeték nélküli elektromos autó töltésben is komoly fantáziát lát.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Új díjcsomagok vannak a Telenornál

Új díjcsomagok vannak a Telenornál

Bánki Erik: Biztos lesz valami a lakástakarékok helyett

Bánki Erik: Biztos lesz valami a lakástakarékok helyett

Foggal-körömmel védi vadászterületét a Mészáros família a pernyertes vadászokkal szemben

Foggal-körömmel védi vadászterületét a Mészáros família a pernyertes vadászokkal szemben

A kubai rezsim támogatói szabotálták az ENSZ munkáját

A kubai rezsim támogatói szabotálták az ENSZ munkáját

Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

Kiadták Bulgáriának az újságíró meggyilkolásával vádolt férfit

Kiadták Bulgáriának az újságíró meggyilkolásával vádolt férfit