szerző:
hvg.hu

Ki ne emlékezne a kilencvenes évek látványos védelmi eszközeire. "Balta-zárra" és társaikra.

Érdekes eszmefuttatás visz végig a Jalopnik nevű autós oldal, miszerint az egyre inkább elektronikai fókuszú autók és tolvajok miatt visszatérhetnek a fizikai védelmet adó eszközök a kocsikba.

©

A cikk arra alapoz, hogy a Financial Times egyik cikke szerint megint jelentősen megugrottak az autólopások Anglia területén. Komoly, 30 százalékos a növekedés az elmúlt három évben és a magyarázat egyértelműen a modern kényelmi rendszerek beépítése miatt van.

A legjellemzőbb módszer, hogy a kulcsnélküli bejutást biztosító adatokat lopják el a tolvajok, leklónozva a jelet, amellyel aztán könnyen vihető a kocsi. Egy videón azt szemléltetik, hogyan játsszák el azt, mintha a tulajdonos közel lenne az autójához, vagyis annak nyitnia kell magát. (Itt részletesen le is van írva a metódus.)

A cikkben megjegyzik azt is, hogy ilyen adó-vevőket szinte fillérekért kapni a neten. Védekezésül egyébként a rendőrség is azt tanácsolja, hogy használjuk újra fizikai védelmi eszközöket sőt, a cikk szerint a biztosítótársaságoknál is újra előkerült, hogy a kocsi védelmére a biztosítás szerződésénél figyelembe veszik az ilyen hagyományos eszközöket.

Persze egy ormótlan kormányzár senkinek nem tetszik a kocsiban, a Jalopnik megoldást is kínál olyan Faraday-kalitka típusú tartó formájában, amelyet 100 dollárért árulnak a neten, és teljesen leárnyékol minden jelet, elvileg védve a kódlopás ellen is. Sőt, egy igazán fapados megoldás is van, egy chipses zacskóval árnyékolta valaki a GPS-ét, hogy ne kövessék folyamatosan a munkahelyéről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!