szerző:
hvg.hu

Az Egyesült Államokban a Ford ellen indult eljárás, mert feltételezik, hogy illegális szoftvert használtak dízelmotoros járműveikben, hogy meghamisítsák a szennyező nitrogén-oxidok mért értékeit.

Ilyen szoftver a feltételezések szerint legalább 500 000 autóban futhat. Az érintett típusok a Ford F-series modellcsaládon belül – ami egyébként 40 éve Amerika legnépszerűbb autója – az F-250 és F350-es jelű, 6.7 literes lökettérfogatú, V8-as, dízelmotoros pickupok. Ezeket az autókat éppen a „the cleanest super diesel” (a legtisztább dízelek) jelzővel reklámozták.

Az autók a 2011–2017 közötti évjáratokat ölelik fel a Bloomberg szerint – vagyis már jócskán a dízelbotrány idejéről is valók – és mérések szerint ötvenszeres mértékben is átléphetik bizonyos körülmények közt a megengedett nitrogén-oxid-kibocsátási értékeket. A helyzet érdekessége, hogy a jogi eljárást a beszállító, Bosch-nak is postázták. (Nyilván itt az érdekes, ki, mit rendel meg a beszállítótól és hogy az, hogyan teljesítette a vállalásait.)

A mostani botrány lényegében azonos a VW-botrányéval a szoftver lekapcsolja az emissziós berendezést, ha megvolt a teszt.

A Ford tiltakozott a vádak ellen, miszerint az autóik károsanyag-kibocsátása megfelel az amerikai környezetvédelmi előírásoknak. A Bosch egyelőre nem kommentálta a vádakat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Menekültekkel fotózkodott a pápa

Menekültekkel fotózkodott a pápa

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Az LMP vizsgálja, mennyire szennyezett a levegő az országban

Az LMP vizsgálja, mennyire szennyezett a levegő az országban

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak