szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hodor magyar hangját adó színész Norvégiában tekergeti a buszok kormányát. Ott, ahol a hazaitól nagyon eltérőek a munkakörülmények és a közlekedési szokások.

Garamszegi Gábor neve talán nem hangzik túl ismerősen, mindenesetre ő adta a magyar hangját a Trónok harcában szereplő Hodornak, illetve többek közt A Bourne hagyaték, a Terminátor 3, illetve a Jégkorszak 2 című filmekben is hallhattuk a hangját. A korábban az újpesti Szép Ernő Színházban szerepelt Garamszegi néhány éve a BKK hivatásos sofőrje lett, ahol 2016-ban az év buszvezetőjének is megválasztották, de egy ideje már nem hazánkban terelgeti a buszokat.

Az Infovilág beszámolója szerint a magyar szinkronszínész Norvégiába költözött, ahol az itthoni maximum 250 ezer forintos buszvezetői fizetés 2,5x-esét, tehát több mint 600 ezer forintot keres havonta. Nemcsak a fizetések, a munkakörülmények is nagyon különbözőek: míg itthon havonta 200-240 órát is dolgoznak a buszvezetők, addig a messzi északon csak havi 154 órát.

E fölött túlóradíjat fizetnek, de 180 óránál semmiképp sem dolgozhatnak többet egy hónapban. A késést viszont szigorúan büntetik, alkalmanként átszámítva akár 25 ezer forintos fizetéslevonásra is számíthatnak a buszsofőrök.

És hogy milyen a kinti közlekedési morál? "Én egy csaknem húszéves Suzuki WagonR+-szal közlekedem itt. Az úton mögöttem jöhetnek huszonmilliós terepjárókkal, nem akarnak megelőzni, nem dudálnak-villognak rám, mert az 50-es táblánál 50-nel megyek. Itt is nyomulnak csúcsidőben, de ha valaki előnyre tesz szert, a hátrányt szenvedett autós nem akar "törleszteni". Amit mi otthon közlekedésnek nevezünk, az itt gyakorta közlekedési bűncselekmények sorozata lehetne" – nyilatkozta az idén 56 esztendős Garamszegi az Infovilágnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül 12 milliárd forintból

Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül 12 milliárd forintból

Itt a legújabb maszkelmélet, lehet, hogy érdemes megfogadni

Itt a legújabb maszkelmélet, lehet, hogy érdemes megfogadni

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe

Frissítsen, remek új funkciók érkeztek a Windows böngészőjébe