szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezek az alapvetően nagyon aranyos, de sajnos igen kártékony állatkák ilyenkor okozzák a legtöbb kárt az autóinkban.

A nyest egy 40-54 centiméter testhosszú, 22-30 centiméter farokhosszú, illetve 1,1-2,3 kilogramm tömegű kisragadozó, mely többek közt hazánkban is nagy számban képviselteti magát. A barnás alapszínű, fehér mellfoltos állatkát sokan kedvelik, de az autósok nem igazán, ugyanis a nyest rengeteg kárt tud okozni a parkoló autók motorterében.

A német autóklub, az ADAC adatai szerint a legtöbb nyestkárra az április és július közötti időszakban kerül sor, de a karcsú testalkata révén bármilyen apró résen szinte bárhova bemászni képes állat egész évben aktív. 2016-ban a nyestek több mint 205 ezer autós káresetet okoztak Németországban, mintegy 66 millió euró (20,6 milliárd forint) értékben. Az ADAC munkatársait 2017-ben közel 12 500 esetben riasztották olyan autóhoz, melyről később kiderült, hogy nyestkár miatt vált mozgásképtelenné.

A nyestek ellen többféle módon is lehet védekezni. Léteznek olyan spray-k, melyek riasztó szagúak, de sajnos nemcsak a nyestek, hanem mi emberük is érezhetjük a bűzét. Kaphatók továbbá az emberi fül által nem hallható ultrahangot kibocsátó elektromos nyestriasztók, de tapasztalatok szerint a nyestek egy idő után megszokhatják ezt a hangot. További alternatíva a nagyfeszültségű riasztó, mely árammal csípi meg és riasztja el a kártevőket, illetve léteznek kombinált elektromos lapkás-ultrahangos riasztók is.

Igazi megoldást talán csak a zárt garázsban történő autótárolás jelent, ami persze sok esetben nem oldható meg. Itt jegyzendő meg továbbá, hogy a casco biztosítások alaphelyzetben általában nem vonatkoznak a nyestek és egyéb rágcsálók okozta károkra, de léteznek már olyan kiegészítő biztosítások, melyek ezen károkat is fedezik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már tesztelik az EU-szintű kontaktkövetést, hogy lassítsák a koronavírus terjedését

Már tesztelik az EU-szintű kontaktkövetést, hogy lassítsák a koronavírus terjedését

Az Index volt tulajdonosa átszervezi sokmilliárdos cégbirodalmát

Az Index volt tulajdonosa átszervezi sokmilliárdos cégbirodalmát

Meghalt a szerző, akinek Forrest Gumpot köszönhetjük

Meghalt a szerző, akinek Forrest Gumpot köszönhetjük