szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május 20-án lép életbe az az uniós rendelkezés, amely után a megszokottakon kívül még egy pluszpapírt elkérhetnek a rendőrök. Legalább is elsőre erről szóltak a hírek. Valójában nem kell minden sofőrnek aggódnia.

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, néhány nap múlva – egész pontosan vasárnaptól – változik a közúti igazoltatás menete. Ennek oka, hogy május 20-án lép életbe az az uniós rendelkezés, amelynek köszönhetően az eddig megszokott okmányok (forgalmi engedély, jogosítvány) mellett még egyet elkérhetnek a rendőrök.

Az egyenruhások ettől kezdve elkérhetik a sofőröktől a műszaki vizsga során kiállított műszaki vizsgapapírt is, ami érthető módon sok autósnál verte ki a biztosítékot, hiszen az egész egy fordított bürokráciacsökkentésnek tűnhet. A jelek szerint azonban a legtöbb tulajdonosnak nem kell majd magánál tartania az iratot.

©

Dr. Keserű Imre, a Jogzóna blog szerzője szerint ugyanis a szigorítás csak a honosított járművekre érvényes.

Az 5/1990-es KöHéM rendeletet módosító jogszabály azt határozza meg, hogy kizárólag azoknál a gépkocsiknál kell az úgynevezett műszaki vizsgálati bizonyítványt is bemutatni, amelyek honosítva lettek. Vagyis azoknál a járműveknél, amelyet külföldről hoztak be Magyarországra

– írta bejegyzésében. A szigorításra pedig azért van szükség, mert a honosított járművek esetében rengeteg csalás történt. A vizsgapecsétet sokszor meghamisították a külföldről behozott, rettenetes állapotban lévő autónál, majd azt rendes műszaki vizsga nélkül helyeztették forgalomba.

Vagyis azoknak az autósoknak, akik Magyarországon állították forgalomba autójukat, nem kell pluszpapírt maguknál tartaniuk. Magyarán, a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatására vonatkozó jogszabályi kötelezettség kizárólag jármű-honosítási eljárásra értendőA rendőrség is megnyugtatta a többséget a saját közleményében: A közúti közlekedési ellenőrzés során a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatására továbbra sem kötelezhető a járművezető, így a rendőrség az ellenőrzések végrehajtása során 2018. május 20-át követően sem fogja a műszaki vizsgálati bizonyítvány bemutatását kérni.

"Amennyiben az intézkedő rendőrnek a forgalmi engedélyben vagy a vezetői engedélyben foglaltakon túlmenően további adatra van szüksége, úgy azt a rendelkezésre álló nyilvántartásokból fogja megállapítani" – írták közleményükben.

A külföldről behozott autók esetében egyébként történt már módosítás az év elején, akkor a lopott importautók előtt zártak be egy igen nagy kaput.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

Hivatalos: újra Dárdai Pál a Hertha BSC vezetőedzője

A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját

A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját