szerző:
hvg.hu

Fordított bürokráciacsökkentésnek tűnhet a május 20-án életbe lépő rendelkezés, pedig valójában a saját érdekünket szolgálja.

Vasárnaptól változik a közúti igazoltatás menete – már ami az átadandó papírok mennyiségét illeti. Május 20-án lép érvénybe ugyanis az az uniós rendelkezés, amely nemcsak a rendőröknek teszi könnyebbé az igazoltatást, de valójában az autósok érdekét is szolgálja.

A közúti ellenőrzés során eddig az is elég volt, ha a sofőr a jogosítvány mellett a forgalmi engedélyt adta át a rendőröknek, a Totalcar beszámolója szerint azonban vasárnaptól még egy papírt át kell nyújtanunk az egyenruhásoknak. Ez a dokumentum nem más, mint a műszaki vizsgapapír.

©

A módosításnak több oka is van. Egyrészről az egyes uniós tagországokban a forgalmi engedélyek eltérhetnek egymástól, míg a műszaki vizsgán kiállított dokumentum jóval egységesebb – még ha más nyelven íródik is. Másrészről pedig sokkal több adatot is tartalmaz a papír: rajta van az érvényességi idő, a rendszám, az alvázszám mellett például a kilométeróra állása is. A beszámoló szerint ez leginkább azoknak a neppereknek fájhat, akik vizsgapecsétet hamisítottak egy külföldről behozott, rettenetes állapotban lévő autóhoz, majd azt rendes műszaki vizsga nélkül helyeztették forgalomba.

A téma kapcsán megszólalt egy jogász is, aki sokak számára igen megnyugtató dolgot mondott.

A műszaki vizsgapapírt egyébként 2015 decembere óta osztják a vizsgán átment autók tulajdonosainak, de csak azokban az autókban kell ott lennie, amelyek május 20-a után mennek el a műszaki vizsgára. Sőt, egyelőre azt sem tudni, milyen módon büntetik majd azokat, akik egy közúti ellenőrzés során nem tudják átnyújtani a papírt. Az viszont biztos: vasárnaptól külföldön is elkérheti a papírt a rendőr.

A külföldről behozott autók esetében egyébként történt már módosítás az év elején, akkor a lopott importautók előtt zártak be egy igen nagy kaput.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!