szerző:
hvg.hu

Legalábbis a képek alapján nincs magánál a sofőr.

Hivatalosan a Tesla Autopilot a jelenlegi formájában 2. szintű vezetéssegítő rendszer, amelynél a sofőr mindig felelősséggel tartozik a jármű viselkedéséért és elvileg éberen készen kellene állnia arra, hogy bármikor átvegye az irányítást. Ez a kocsi kezelési utasítása kifejezetten hangsúlyozza is.

Ez önmagában a felelősség oldaláról és elméletben elég is, a gyakorlatban azonban egészen máshogy élik meg egy idő után az emberek azt, hogy egy önvezető autóban ülnek. Ha elég stabilan működik egy ilyen kényelmi funkció, úgy tűnik igen nehéz folyamatosan, éberen felügyelni.

Az alábbi videóban például egy Tesla alkalmazott tűnik úgy, mintha nem éppen a legéberebb módban autózna. Konkrétan, látszólag mélyen alszik autózás közben.

Persze, ahogyan gyarapodik az utakon a Teslák száma, úgy növekszik a baleseteik száma is és ezek általában nagy publicitást kapnak, főleg, ha a körülmények is érdekesek. A legutóbb a kaliforniai Laguna Beach-en egy Tesla Autopilot módban épp egy rendőrautónak hajtott neki, ami aztán gyorsan körbejárt a sajtóban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!